Date:
Συνέντευξη στον αραβικό “Independent” έδωσε ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ και Γραμματέας της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Τάσος Χατζηβασιλείου. Πρόκειται για έκδοση με παρουσία σε Κάιρο, Ριάντ, Ντουμπάι και Βηρυτό.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στην επίσημη επίσκεψη του Ινδού Υπουργού Εξωτερικών στην χώρα μας και στις συναντήσεις του με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Η προσέγγιση Ινδίας-Ελλάδας παρουσιάζεται ως μέρος μιας δυναμικής ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που δημιουργεί νέες στρατηγικές συμμαχίες και οικοδομεί μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα στην περιοχή. Το περιοδικό κάνει αναφορά στην σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, την διαμάχη ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν για την περιοχή του Κασμίρ και την στήριξη της Τουρκίας στο Πακιστάν, γεγονός που την φέρνει σε αντιπαράθεση με την Ινδία.
Στην διαπίστωση της δημοσιογράφου ότι η Άγκυρα έχει ενοχληθεί από την διεύρυνση της ελληνικής επιρροής στην περιοχή και τα πολυμερή σχήματα συνεργασίας, ο κ. Χατζηβασιλείου επιβεβαιώνει την δραστήρια ελληνική διπλωματία που στοχεύει στην δημιουργία νέων στρατηγικών σχέσεων με χώρες απ’ όλον τον κόσμο.
«Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν υπαγορεύεται από τρίτα κράτη. Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες και δεν αποκλείουμε κανέναν από αυτές, υπό τον όρο ότι αποδέχεται την αρχή της αμοιβαιότητας και σέβεται το διεθνές δίκαιο», υπογραμμίζει ο βουλευτής.
Σχετικά με την σύσφιξη των σχέσεων της Ελλάδας με την Ινδία, ο κ. Χατζηβασιλείου επισημαίνει ότι Αθήνα και Νέο Δελχί συμφωνούν στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και στο δίκαιο της θάλασσας.
«Η Ινδία, η πιο πολυπληθής δημοκρατία στον κόσμο, είναι μια μεγάλη χώρα με την οποία συμφωνούμε στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προώθηση των αρχών της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Οι χώρες μας έχουν μακρά ιστορία και παραδόσεις και μοιράζονται μια κοινή αντίληψη στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και ιδίως του δικαίου της θάλασσας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να εμβαθύνουμε τις διμερείς μας σχέσεις», σημειώνει με νόημα ο βουλευτής.
«Η στενή συνεργασία της Ελλάδας με την Ινδία στην ενέργεια, το εμπόριο, τις μεταφορές και τον στρατιωτικό τομέα, στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα: παρά την γεωγραφική μας απόσταση, τα κοινά συμφέροντα μπορούν να φέρουν τις χώρες μας πιο κοντά», καταλήγει ο κ. Χατζηβασιλείου.