Δέκα γυναικείες οργανώσεις/συλλογικότητες τοποθετούνται δημόσια με ανακοίνωσή τους αναφορικά με το ισχύον πλαίσιο του οικογενειακού δικαίου και ειδικότερα τις ρυθμίσεις για τη συνεπιμέλεια ανηλίκων τέκνων που θεσπίστηκαν το 2021 (νόμος ... Περισσότερα

Συνεπιμέλεια τέκνων: Δέκα γυναικείες οργανώσεις/συλλογικότητες τοποθετούνται σχετικά με το ισχύον πλαίσιο

Epiloges Press

Epiloges Press

Δέκα γυναικείες οργανώσεις/συλλογικότητες τοποθετούνται δημόσια με ανακοίνωσή τους αναφορικά με το ισχύον πλαίσιο του οικογενειακού δικαίου και ειδικότερα τις ρυθμίσεις για τη συνεπιμέλεια ανηλίκων τέκνων που θεσπίστηκαν το 2021 (νόμος 4800/21).

Όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους η συναινετική συνεπιμέλεια, όταν βασίζεται στην ουσιαστική συνεργασία των γονέων, αποτελεί μια θετική και παιδοκεντρική επιλογή. Αντίθετα, η υποχρεωτική καθιέρωσή της ως γενικού κανόνα, ανεξαρτήτως των πραγματικών συνθηκών κάθε οικογένειας, προκάλεσε εξαρχής σοβαρές και τεκμηριωμένες αντιδράσεις από πανεπιστημιακούς, νομικές ενώσεις, κοινωνικούς και γυναικείους φορείς, καθώς και από ευρύ τμήμα της νομικής κοινότητας.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, κατά την περίοδο της πανδημίας πραγματοποιήθηκε εκτεταμένος δημόσιος διάλογος με πρωτοβουλία των Γυναικείων Οργανώσεων της χώρας, μέσω διαδικτυακών συναντήσεων με κόμματα, νομικούς και κοινωνικούς φορείς, καθώς και πλήθος ημερίδων και συζητήσεων. Τα συμπεράσματα υπήρξαν επαναλαμβανόμενα: ο νόμος θα εξέθετε σε μεγαλύτερο κίνδυνο τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας (στην πλειονότητά τους, γυναίκες και παιδιά) και θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα, ιδίως σε περιπτώσεις γονεϊκής σύγκρουσης. Παράλληλα, ακόμη και εντός της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αρκετοί βουλευτές εξέφρασαν επιφυλάξεις και ψήφισαν με εμφανή δυσφορία.

Παράλληλα, υπενθυμίζουν ότι κατά την ψήφιση του νόμου το 2021 υπήρξαν και καταψηφίσεις εντός της τότε κυβερνητικής πλειοψηφίας, καθώς τον νόμο καταψήφισαν η Όλγα Κεφαλογιάννη και η αείμνηστη Μαριέττα Γιαννάκου, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι προβληματισμοί υπήρχαν ήδη από τότε.

Οι επισημάνσεις αυτές δεν ελήφθησαν υπόψη. Σήμερα, τα προβλήματα έχουν επιβεβαιωθεί στην πράξη, με σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια κακοποιημένων γυναικών και παιδιών αλλά και στη ζωή και την ψυχική ισορροπία όλων των παιδιών που, με δικαστική απόφαση, τίθενται σε καθεστώς υποχρεωτικής συνεπιμέλειας, αύξηση των δικαστικών συγκρούσεων και δυσλειτουργίες στην καθημερινότητά τους.

Παρότι το ισχύον πλαίσιο κρίνεται συνολικά προβληματικό, η ανάγκη βελτιωτικών παρεμβάσεων ή τροποποιήσεων δεν απορρέει από προσωπικές ή συγκυριακές σκοπιμότητες, αλλά από τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η εφαρμογή του νόμου, ιδίως εις βάρος των παιδιών.

Τέλος, οι γυναικείες οργανώσεις/συλλογικότητες επισημαίνουν ότι το ζήτημα του τρόπου κατάθεσης και ψήφισης τροπολογιών, ιδίως όταν αυτές εισάγονται αιφνιδιαστικά ή σε άσχετα νομοσχέδια, αποτελεί διακριτό θεσμικό θέμα που αφορά συνολικά τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και οφείλει να συζητηθεί αυτοτελώς.

Οι γυναικείες οργανώσεις/συλλογικότητες, καλούν σε διαρκή επαγρύπνηση και υπεύθυνη νομοθετική στάση, με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των παιδιών και την ανάγκη ενός οικογενειακού δικαίου που υπηρετεί την κοινωνική δικαιοσύνη και την ουσιαστική προστασία της οικογένειας.

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ/ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ

Δίκτυο για την Αντιμετώπιση της Βίας κατά των Γυναικών

Ένωση Γυναικών Ελλάδας (Ε.Γ.Ε.)

Ένωση Ελληνίδων Νομικών

Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας (ΕΔκΒ)

Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων «ΤΟ ΜΩΒ»

Advertisement
MEGA

ΜΗΤΕΡΑΣ ΕΡΓΟΝ Σύλλογος Πολύτεκνων Μητέρων

Νομικά Θέματα ΜΚΟ

Φεμινιστική Συλλογικότητα

Οι μαμάδες Mother’s Wings Greece

Ομάδα Γυναικών Πτολεμαΐδας

ΠΗΓΉ ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυρ.Μητσοτάκης στο www.iefimerida.gr: Όχι πρόωρες εκλογές, όχι ανασχηματισμός - Και μόνοι θα στηρίζαμε την Κύπρο

12/03/26 5:30 μμ

Κυρ.Μητσοτάκης στο www.iefimerida.gr: Όχι πρόωρες εκλογές, όχι ανασχηματισμός – Και μόνοι θα στηρίζαμε την Κύπρο

Υπ. Εργασίας: Εύσημα από την εκτελεστική αντιπρόεδρο της ΕΕ, R. Minzatu για την Εθνική Κοινωνική Συμφωνία - Συγχαρητήρια για την ιστορική μεταρρύθμιση στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

12/03/26 5:28 μμ

Υπ. Εργασίας: Εύσημα από την εκτελεστική αντιπρόεδρο της ΕΕ, R. Minzatu για την Εθνική Κοινωνική Συμφωνία – Συγχαρητήρια για την ιστορική μεταρρύθμιση στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

Δ. Κουτσούμπας: Λαϊκός ξεσηκωμός για να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο

12/03/26 5:24 μμ

Δ. Κουτσούμπας: Λαϊκός ξεσηκωμός για να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο

Dena DeRose - "In touch with a grand lady of Jazz" στο Half Note Jazz Club

12/03/26 5:21 μμ

Dena DeRose – “In touch with a grand lady of Jazz” στο Half Note Jazz Club

Κ. Τσιάρας: Το ΕΣΠΑ στο επίκεντρο της ανάπτυξης - Στόχος επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ στον πρωτογενή τομέα

12/03/26 5:19 μμ

Κ. Τσιάρας: Το ΕΣΠΑ στο επίκεντρο της ανάπτυξης – Στόχος επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ στον πρωτογενή τομέα

Αλ. Χαρίτσης: Η κυβέρνηση ενδίδει πλήρως στις πιέσεις των λόμπι ορυκτών καυσίμων

12/03/26 4:21 μμ

Αλ. Χαρίτσης: Η κυβέρνηση ενδίδει πλήρως στις πιέσεις των λόμπι ορυκτών καυσίμων

Ξεκίνησε η λειτουργία της λαϊκής αγοράς στο Νέο Σούλι

12/03/26 3:15 μμ

Ξεκίνησε η λειτουργία της λαϊκής αγοράς στο Νέο Σούλι

Αγώνες Κωπηλασίας & Coastal Sprint στη Λίμνη Πεθελινού την Κυριακή 15 Μαρτίου

12/03/26 3:09 μμ

Αγώνες Κωπηλασίας & Coastal Sprint στη Λίμνη Πεθελινού την Κυριακή 15 Μαρτίου

Όμιλος ΔΕΗ: Ξεκινά η διάθεση Ομολόγου της ΔΕΗ για τους κατοίκους των νομών Κοζάνης – Φλώρινας

12/03/26 3:02 μμ

Όμιλος ΔΕΗ: Ξεκινά η διάθεση Ομολόγου της ΔΕΗ για τους κατοίκους των νομών Κοζάνης – Φλώρινας

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Νέο φορτίο LNG από τις ΗΠΑ στη Ρεβυθούσα

12/03/26 2:58 μμ

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Νέο φορτίο LNG από τις ΗΠΑ στη Ρεβυθούσα

Κυρ. Πιερρακάκης: Κανένας πολίτης, κανένα νοικοκυριό και καμία επιχείρηση δεν θα είναι μόνη της στην κρίση

12/03/26 2:55 μμ

Κυρ. Πιερρακάκης: Κανένας πολίτης, κανένα νοικοκυριό και καμία επιχείρηση δεν θα είναι μόνη της στην κρίση

Σταύρος Καλαφάτης: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μετασχηματίζει ριζικά τον τομέα της Υγείας

12/03/26 2:53 μμ

Σταύρος Καλαφάτης: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μετασχηματίζει ριζικά τον τομέα της Υγείας