Δέκα γυναικείες οργανώσεις/συλλογικότητες τοποθετούνται δημόσια με ανακοίνωσή τους αναφορικά με το ισχύον πλαίσιο του οικογενειακού δικαίου και ειδικότερα τις ρυθμίσεις για τη συνεπιμέλεια ανηλίκων τέκνων που θεσπίστηκαν το 2021 (νόμος ... Περισσότερα

Συνεπιμέλεια τέκνων: Δέκα γυναικείες οργανώσεις/συλλογικότητες τοποθετούνται σχετικά με το ισχύον πλαίσιο

Epiloges Press

Epiloges Press

Δέκα γυναικείες οργανώσεις/συλλογικότητες τοποθετούνται δημόσια με ανακοίνωσή τους αναφορικά με το ισχύον πλαίσιο του οικογενειακού δικαίου και ειδικότερα τις ρυθμίσεις για τη συνεπιμέλεια ανηλίκων τέκνων που θεσπίστηκαν το 2021 (νόμος 4800/21).

Όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους η συναινετική συνεπιμέλεια, όταν βασίζεται στην ουσιαστική συνεργασία των γονέων, αποτελεί μια θετική και παιδοκεντρική επιλογή. Αντίθετα, η υποχρεωτική καθιέρωσή της ως γενικού κανόνα, ανεξαρτήτως των πραγματικών συνθηκών κάθε οικογένειας, προκάλεσε εξαρχής σοβαρές και τεκμηριωμένες αντιδράσεις από πανεπιστημιακούς, νομικές ενώσεις, κοινωνικούς και γυναικείους φορείς, καθώς και από ευρύ τμήμα της νομικής κοινότητας.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, κατά την περίοδο της πανδημίας πραγματοποιήθηκε εκτεταμένος δημόσιος διάλογος με πρωτοβουλία των Γυναικείων Οργανώσεων της χώρας, μέσω διαδικτυακών συναντήσεων με κόμματα, νομικούς και κοινωνικούς φορείς, καθώς και πλήθος ημερίδων και συζητήσεων. Τα συμπεράσματα υπήρξαν επαναλαμβανόμενα: ο νόμος θα εξέθετε σε μεγαλύτερο κίνδυνο τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας (στην πλειονότητά τους, γυναίκες και παιδιά) και θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα, ιδίως σε περιπτώσεις γονεϊκής σύγκρουσης. Παράλληλα, ακόμη και εντός της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αρκετοί βουλευτές εξέφρασαν επιφυλάξεις και ψήφισαν με εμφανή δυσφορία.

Παράλληλα, υπενθυμίζουν ότι κατά την ψήφιση του νόμου το 2021 υπήρξαν και καταψηφίσεις εντός της τότε κυβερνητικής πλειοψηφίας, καθώς τον νόμο καταψήφισαν η Όλγα Κεφαλογιάννη και η αείμνηστη Μαριέττα Γιαννάκου, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι προβληματισμοί υπήρχαν ήδη από τότε.

Οι επισημάνσεις αυτές δεν ελήφθησαν υπόψη. Σήμερα, τα προβλήματα έχουν επιβεβαιωθεί στην πράξη, με σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια κακοποιημένων γυναικών και παιδιών αλλά και στη ζωή και την ψυχική ισορροπία όλων των παιδιών που, με δικαστική απόφαση, τίθενται σε καθεστώς υποχρεωτικής συνεπιμέλειας, αύξηση των δικαστικών συγκρούσεων και δυσλειτουργίες στην καθημερινότητά τους.

Παρότι το ισχύον πλαίσιο κρίνεται συνολικά προβληματικό, η ανάγκη βελτιωτικών παρεμβάσεων ή τροποποιήσεων δεν απορρέει από προσωπικές ή συγκυριακές σκοπιμότητες, αλλά από τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η εφαρμογή του νόμου, ιδίως εις βάρος των παιδιών.

Τέλος, οι γυναικείες οργανώσεις/συλλογικότητες επισημαίνουν ότι το ζήτημα του τρόπου κατάθεσης και ψήφισης τροπολογιών, ιδίως όταν αυτές εισάγονται αιφνιδιαστικά ή σε άσχετα νομοσχέδια, αποτελεί διακριτό θεσμικό θέμα που αφορά συνολικά τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και οφείλει να συζητηθεί αυτοτελώς.

Οι γυναικείες οργανώσεις/συλλογικότητες, καλούν σε διαρκή επαγρύπνηση και υπεύθυνη νομοθετική στάση, με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των παιδιών και την ανάγκη ενός οικογενειακού δικαίου που υπηρετεί την κοινωνική δικαιοσύνη και την ουσιαστική προστασία της οικογένειας.

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ/ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ

Δίκτυο για την Αντιμετώπιση της Βίας κατά των Γυναικών

Ένωση Γυναικών Ελλάδας (Ε.Γ.Ε.)

Ένωση Ελληνίδων Νομικών

Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας (ΕΔκΒ)

Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων «ΤΟ ΜΩΒ»

Advertisement
MEGA

ΜΗΤΕΡΑΣ ΕΡΓΟΝ Σύλλογος Πολύτεκνων Μητέρων

Νομικά Θέματα ΜΚΟ

Φεμινιστική Συλλογικότητα

Οι μαμάδες Mother’s Wings Greece

Ομάδα Γυναικών Πτολεμαΐδας

ΠΗΓΉ ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σέρρες: Περισσότερα από 30 τραύματα δέχτηκε ο 17χρονος Άγγελος - Τι αναφέρει η ιατροδικαστική έκθεση

20/02/26 12:30 μμ

Σέρρες: Περισσότερα από 30 τραύματα αναφέρει η νεκροψία για τον φονικό ξυλοδαρμό του 17χρονου Άγγελου

Κωνσταντία Δημογλίδου: Κάποιοι ήθελαν να δουν εικόνες να ανοίγουν το κεφάλι του Α. Γεωργιάδη

20/02/26 12:14 μμ

Κωνσταντία Δημογλίδου: Κάποιοι ήθελαν να δουν εικόνες να ανοίγουν το κεφάλι του Α. Γεωργιάδη

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Πέντε χρόνια δράσης για την προστασία των Μύχων της Μεσογείου

20/02/26 12:05 μμ

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Πέντε χρόνια δράσης για την προστασία των Μύχων της Μεσογείου

Φαίη Σκορδά για Μπραντ Πιτ: «Με τις μαϊμούδες δε θα ασχοληθούμε, εμείς θέλουμε το αυθεντικό»

20/02/26 11:33 πμ

Φαίη Σκορδά για Μπραντ Πιτ: «Με τις μαϊμούδες δε θα ασχοληθούμε, εμείς θέλουμε το αυθεντικό»

Σέρρες: Ξεκίνησε το ενδιαφέρον για αγορές θαλασσινών ενόψει Σαρακοστής - video

20/02/26 11:15 πμ

Σέρρες: Ξεκίνησε το ενδιαφέρον για αγορές θαλασσινών ενόψει Σαρακοστής – video

Συγκινητική και αθρόα η παρουσία του κόσμου στην κοπή της βασιλόπιτας του βουλευτή της ΝΔ Δ. Γκολιδάκη

20/02/26 11:00 πμ

Συγκινητική και αθρόα η παρουσία του κόσμου στην κοπή της βασιλόπιτας του βουλευτή της ΝΔ Δ. Γκολιδάκη

Σέρρες: Εντυπωσιάζουν τα πέτρινα γεφύρια στο Καρυδοχώρι- Video

20/02/26 10:51 πμ

Σέρρες: Εντυπωσιάζουν τα πέτρινα γεφύρια στο Καρυδοχώρι- Video

Πειραιώς και SIX παρουσιάζουν νέο μοντέλο άμεσης μετασυναλλακτικής πρόσβασης στην Ελληνική Αγορά Μετοχών

20/02/26 10:33 πμ

Πειραιώς και SIX παρουσιάζουν νέο μοντέλο άμεσης μετασυναλλακτικής πρόσβασης στην Ελληνική Αγορά Μετοχών

Σέρρες: Ανήλικος εξαπάτησε άντρα με τη μέθοδο του λογιστή και του βούτηξε κοσμήματα αξίας 3.000 ευρώ

20/02/26 10:24 πμ

Σέρρες: Ανήλικος εξαπάτησε άντρα με τη μέθοδο του λογιστή και του βούτηξε κοσμήματα αξίας 3.000 ευρώ

Σέρρες: Βγήκαν οι πρώτες λαγάνες - Στα περσινά επίπεδα οι τιμές - video

20/02/26 9:03 πμ

Σέρρες: Βγήκαν οι πρώτες λαγάνες – Στα περσινά επίπεδα οι τιμές – video

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που νόθευε ηλιέλαιο και το πωλούσαν ως παρθένο ελαιόλαδο

20/02/26 8:54 πμ

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που νόθευε ηλιέλαιο και το πωλούσαν ως παρθένο ελαιόλαδο

Σέρρες - Ε.Καζάκη: "Οι ταξιδιώτες της Καθαράς Δευτέρας επιλέγουν εγχώριους προορισμούς" - video

20/02/26 8:50 πμ

Σέρρες – Ε.Καζάκη: “Οι ταξιδιώτες της Καθαράς Δευτέρας επιλέγουν εγχώριους προορισμούς” – video