Advertisement

Τελευταία Νέα

Συνέχεια Πανελλαδικών για τα ΓΕΛ, με μαθήματα Προσανατολισμού - Σχολιασμός θεμάτων

Με την εξέταση στα Αρχαία Ελληνικά, τα Μαθηματικά και τη Βιολογία συνεχίζονται σήμερα, Δευτέρα 2 Ιουνίου 2025, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους υποψήφιους των ΓΕΛ.

Πλάτωνας, Ξενοφώντας και… Όργουελ στα θέματα των Αρχαίων

Advertisement

Στην «Πολιτεία» του Πλάτωνα (514a-515c) και σε απόσπασμα από το βιβλίο του Τζωρτζ Όργουελ, «1984», εξετάστηκαν στο κομμάτι του διδαγμένου οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών.

«Η αλληγορία του σπηλαίου είναι στα αναμενόμενα θέματα και ενδεχομένως τη γνωρίζουν καλά οι υποψήφιοι», σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Ανδρονικίδης, φιλόλογος, καθηγητής στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του δήμου Νέας Σμύρνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ερωτήσεις και το παράλληλο κείμενο μπορούν να χαρακτηριστούν «εύκολα».

Ως προς το άγνωστο, οι υποψήφιοι εξετάστηκαν σε κείμενο του Ξενοφώντα, Απομνημονεύματα (Β, 2.1.22-23), στο οποίο ο Σωκράτης αναδιηγείται την ιστορία, την οποία συνέθεσε ο σοφιστής Πρόδικος με θέμα τη συνάντηση του Ηρακλή με την Αρετή και την Κακία. Σύμφωνα με τον κ. Ανδρονικίδη, «η μετάφραση του κειμένου βγαίνει αρκετά εύκολα».

Σε γενικές γραμμές, όπως ανέφερε, «τα θέματα ήταν πιο εύκολα σε σχέση με την περυσινή χρονιά».

Μεγάλος ο βαθμός δυσκολίας στα Μαθηματικά

«Πιο απαιτητικά σε σχέση με άλλες χρονιές», ήταν τα θέματα που κλήθηκαν να λύσουν οι υποψήφιοι των Ομάδων Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Δανιήλ, μαθηματικό, καθηγητή στο Κοινωνικό Φροντιστήριο Νέας Σμύρνης.

Advertisement

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων ήταν μεγάλος και απαιτούσαν κριτική ικανότητα και βαθιά κατανόηση της ύλης εκ μέρους των μαθητών.

Απαιτητικά τα θέματα της Βιολογίας

Την «παράδοση» των τελευταίων ετών, με έμφαση στις ασκήσεις, την ουσιαστική και κριτική κατανόηση της ύλης και όχι την απλή απομνημόνευση, καθώς επίσης και στον μεγάλο όγκο ερωτήσεων, σε σχέση με τον χρόνο εξέτασης, ακολούθησαν τα σημερινά θέματα στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας, σύμφωνα με τον Δημήτρη Χαλκίδη, βιολόγο, καθηγητή στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του δήμου Νέας Σμύρνης.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα θέματα κάλυπταν το σύνολο της ύλης και οι διατυπώσεις τους ήταν σαφείς. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «απευθύνονταν σε υποψήφιους που έχουν κάνει λεπτομερή και ουσιαστική μελέτη της θεωρίας και που μπορούν να χειριστούν με άνεση τον χρόνο που θα τους δοθεί, καθώς είναι οριακός, λόγω των αρκετών εξηγήσεων που τους ζητούνται, αλλά και των δοκιμών που θα πρέπει πρώτα οι υποψήφιοι να κάνουν στο πρόχειρο».

Συνέχεια αύριο, Τρίτη, με τα ΕΠΑΛ

Υπενθυμίζεται ότι αύριο, Τρίτη 3 Ιουνίου 2025, συνεχίζονται οι Πανελλαδικές και για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ, οι οποίοι θα εξεταστούν στα Μαθηματικά (Άλγεβρα).

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ-POOL/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στη μητέρα του παιδιού που βρέθηκε νεκρό στο Π. Φάληρο

02/08/25 1:56 μμ

Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στη μητέρα του παιδιού που βρέθηκε νεκρό στο Π. Φάληρο

ΠΟΜΙΔΑ: Άνοιξε το Μητρώο Απογραφής Ανελκυστήρων

02/08/25 2:07 μμ

ΠΟΜΙΔΑ: Άνοιξε το Μητρώο Απογραφής Ανελκυστήρων

Υπουργείο Ανάπτυξης: Έρχονται «καμπάνες» στις εταιρείες πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων για παραβάσεις της νομοθεσίας

02/08/25 2:01 μμ

Υπουργείο Ανάπτυξης: Έρχονται «καμπάνες» στις εταιρείες πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων για παραβάσεις της νομοθεσίας

Π. Φάληρο: «Ερευνάται η μητέρα να ήθελε να ξεφορτωθεί το παιδί, σε ρηχά νερά ο πνιγμός»

02/08/25 1:56 μμ

Π. Φάληρο: «Ερευνάται η μητέρα να ήθελε να ξεφορτωθεί το παιδί, σε ρηχά νερά ο πνιγμός»

Πρώτη επίσκεψη στελεχών της ΑΑΔΕ στον ΟΠΕΚΕΠΕ

02/08/25 12:28 μμ

Πρώτη επίσκεψη στελεχών της ΑΑΔΕ στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Θεσσαλονίκη: Οδηγός μηχανής ανέβηκε στον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας για να αποφύγει τους αστυνομικούς

02/08/25 12:23 μμ

Θεσσαλονίκη: Οδηγός μηχανής ανέβηκε στον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας για να αποφύγει τους αστυνομικούς

Σοφία Ζαχαράκη: Ιστορική αναγνώριση των Μπεκτασήδων Αλεβιτών Θράκης - Μεγάλη μέρα για την Ελλάδα

02/08/25 12:15 μμ

Σοφία Ζαχαράκη: Ιστορική αναγνώριση των Μπεκτασήδων Αλεβιτών Θράκης – Μεγάλη μέρα για την Ελλάδα

Η ξύλινη γέφυρα της Αμφίπολης – Διασώζεται μοναδικό τεχνικό έργο 2.500 ετών

02/08/25 11:15 πμ

Η ξύλινη γέφυρα της Αμφίπολης – Διασώζεται μοναδικό τεχνικό έργο 2.500 ετών

Σέρρες: Ένας αρχαίος Σπαρτιάτης ο στρατηγός Βρασίδας "κοιμάται" στην Αμφίπολη

02/08/25 11:06 πμ

Σέρρες: Ένας αρχαίος Σπαρτιάτης ο στρατηγός Βρασίδας “κοιμάται” στην Αμφίπολη

Πρόεδρος ΠΑΣΚΕΔΙ: «Ο Δήμαρχος Σιντικής δεν ζητά εφαρμογή της νομιμότητας, αλλά τη θεσμοθέτηση της παρατυπίας»

02/08/25 10:50 πμ

Πρόεδρος ΠΑΣΚΕΔΙ για πανηγύρια: «Ο Δήμαρχος Σιντικής δεν ζητά εφαρμογή της νομιμότητας, αλλά τη θεσμοθέτηση της παρατυπίας»

Φώτης Βαγενάς: Τι ισχύει με τις χρεώσεις των τραπεζών - video

02/08/25 10:23 πμ

Φώτης Βαγενάς: Τι ισχύει με τις χρεώσεις των τραπεζών στα ΑΤΜ- video

51ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή τη Κυριακή 17 Αυγούστου στο Ροδολίβος

02/08/25 10:13 πμ

51ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή τη Κυριακή 17 Αυγούστου στο Ροδολίβος