Σε συμφωνία κατέληξαν οι ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής, για την οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας. Οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για την παροχή επιπλέον ... Περισσότερα

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία για την οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας – Πώς πείστηκε ο Ορμπάν, το τετ α τετ που προηγήθηκε

Epilogestv

Epilogestv

Σε συμφωνία κατέληξαν οι ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής, για την οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας.

Advertisement
 

Οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για την παροχή επιπλέον βοήθειας ύψους 50 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην πλατφόρμα Χ.

“Με αυτό κλειδώνει σταθερή, μακροπρόθεσμη, προβλέψιμη χρηματοδότηση της Ουκρανίας”, πρόσθεσε.

Είχε προηγηθεί συνάντηση με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, που συγκάλεσε πριν από την έναρξη της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Στη συνάντηση που σκοπό έχει να καμφθούν οι αντιρρήσεις του Βίκτορ Ορμπάν στο οικονομικό πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία, ύψους 50 δισ. ευρώ την τετραετία 2024-2027, συμμετέχουν ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι διαβουλεύσεις είναι σε εξέλιξη», είχε γράψει σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ» ο Σαρλ Μισέλ. Η ανάρτηση συνοδεύεται από μία φωτογραφία με όλους τους ηγέτες που μετέχουν στη συνάντηση, γύρω από ένα οβάλ τραπέζι και τον Βίκτορ Ορμπάν να σκύβει το κεφάλι. Η συνάντηση διαρκεί ήδη πάνω από μία ώρα και είκοσι λεπτά.

Ντόναλντ Τουσκ: Δεν μπορώ να δεχτώ το πολύ περίεργο και εγωιστικό παιχνίδι του Βίκτορ Ορμπάν

«Δεν μπορώ να δεχτώ το πολύ περίεργο και εγωιστικό παιχνίδι του Βίκτορ Ορμπάν», ανέφερε ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα σχετικά με κούραση για την Ουκρανία. Έχουμε την κούραση με τον Ορμπάν τώρα εδώ στις Βρυξέλλες. Έχουμε τόσα πολλά θέματα να λύσουμε».

«Κοιτάξτε στους δρόμους, όχι μόνο στις Βρυξέλλες. Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι να ενισχύσουμε την ενότητά μας για την Ουκρανία απέναντι στην Ρωσία και την επιθετική της πολιτική», επισήμανε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Σολτς: Τώρα είναι η ώρα για να επιτευχθεί απόφαση για την Ουκρανία

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς ζήτησε σήμερα να υπάρξει ομόφωνη απόφαση από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ για συμφωνία πάνω σ’ ένα κοινό σχέδιο που θα προσφέρει σταθερή χρηματοδότηση στην Ουκρανία κατά τα επόμενα χρόνια.

«Πιστεύω πως τώρα είναι η ώρα για να καταλήξουμε σε μια απόφαση», δήλωσε ο Σολτς στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του για την έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. «Θα εργασθώ πολύ σκληρά για να φθάσουμε σε μια συμφωνία και των 27».

Τουσκ: Δεν υπάρχει «σχέδιο Β» για την ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Ουκρανία

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα πως δεν υπάρχει «σχέδιο Β» για τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία και πως ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, που την μπλοκάρει, πρέπει να αποφασίσει αν η Ουγγαρία είναι «μέρος της κοινότητάς μας».

Advertisement

Ρούτε: Δυνατή μια συμφωνία με την Ουγγαρία

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε επίσης σήμερα, πριν από τη σύνοδο κορυφής, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να βρει ένα τρόπο για να εγκρίνει την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, αν «η Ουγγαρία είναι επίσης πρόθυμη να συμβιβαστεί».

Ερωτηθείς σχετικά με το τι είναι απαραίτητο για να πεισθεί ο Ορμπάν να άρει την αντίθεσή του, ο Ρούτε δήλωσε πως «είναι αδύνατο για εμένα τώρα να ασχοληθώ με κάθε επιθυμία του» Ούγγρου ηγέτη.

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ πρέπει να συμφωνήσουν όλοι σε μια λύση, επειδή «κάθε άλλη λύση είναι πολύ δύσκολη», δήλωσε ο ολλανδός πρωθυπουργός.

«Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι οι 27 να συμφωνήσουν σ’ αυτό», σύμφωνα με τον Ρούτε.

πηγή enikos.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καρδιακές βαλβίδες και σύγχρονες διακαθετηριακές τεχνικές-Τεχνικές που αλλάζουν τη ζωή, χωρίς χειρουργείο

10/11/25 4:13 μμ

Καρδιακές βαλβίδες και σύγχρονες διακαθετηριακές τεχνικές-Τεχνικές που αλλάζουν τη ζωή, χωρίς χειρουργείο

Ρωσία: Συνελήφθη εκ νέου 18χρονη μουσικός, η οποία φυλακίστηκε για τραγούδι κατά του Κρεμλίνου

10/11/25 4:05 μμ

Ρωσία: Συνελήφθη εκ νέου 18χρονη μουσικός, η οποία φυλακίστηκε για τραγούδι κατά του Κρεμλίνου

Λ. Mενδώνη: Στο ναό της Αφαίας υπηρετούνται τρεις βασικές πολιτικές του ΥΠΠΟ

10/11/25 3:58 μμ

Λ. Mενδώνη: Στο ναό της Αφαίας υπηρετούνται τρεις βασικές πολιτικές του ΥΠΠΟ

Η έκθεση του ΟΟΣΑ εξυμνεί την Ελλάδα για τους γοργούς ρυθμούς μετάβασης στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την υιοθέτηση ΤΝ

10/11/25 3:53 μμ

Η έκθεση του ΟΟΣΑ εξυμνεί την Ελλάδα για τους γοργούς ρυθμούς μετάβασης στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την υιοθέτηση ΤΝ

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης: Μια Σύγχρονη Πρόκληση Υγείας & Προληπτικής Δράσης

10/11/25 3:46 μμ

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης: Μια Σύγχρονη Πρόκληση Υγείας & Προληπτικής Δράσης

Σ. Φάμελλος: «Με σπασμένα τα φρένα τρέχουν τα κέρδη των 4 τραπεζών και το 2025»

10/11/25 3:38 μμ

Σ. Φάμελλος: «Με σπασμένα τα φρένα τρέχουν τα κέρδη των 4 τραπεζών και το 2025»

Ισόβια ξανά στον 62χρονο που σκότωσε την κατάκοιτη μητέρα του και την βίαζε

10/11/25 3:38 μμ

Ισόβια ξανά στον 62χρονο που σκότωσε την κατάκοιτη μητέρα του και την βίαζε

Σέρρες - Πρόταση γάμου: Του είπε το μεγάλο "ναι" μέσα στο άρωμα του ελαιόλαδου - Video

10/11/25 3:33 μμ

Σέρρες – Πρόταση γάμου: Του είπε το μεγάλο “ναι” μέσα στο άρωμα του ελαιόλαδου – Video

Γαλλία: Το Εφετείο του Παρισιού αποφάσισε σήμερα την αποφυλάκιση υπό δικαστική επιτήρηση του πρώην προέδρου Σαρκοζί

10/11/25 3:15 μμ

Γαλλία: Το Εφετείο του Παρισιού αποφάσισε σήμερα την αποφυλάκιση υπό δικαστική επιτήρηση του Σαρκοζί

Χατζηβασιλείου: Η Ελλάδα στο επίκεντρο των διεθνών ενεργειακών σχεδιασμών

10/11/25 3:09 μμ

Χατζηβασιλείου: Η Ελλάδα στο επίκεντρο των διεθνών ενεργειακών σχεδιασμών

Σέρρες: Έβαλαν φωτιά σε κάδο ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών

10/11/25 3:06 μμ

Σέρρες: Έβαλαν φωτιά σε κάδο ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών

Γαλλία: Η εισαγγελία ζήτησε την αποφυλάκιση του Σαρκοζί υπό δικαστική επιτήρηση

10/11/25 3:00 μμ

Γαλλία: Η εισαγγελία ζήτησε την αποφυλάκιση του Σαρκοζί υπό δικαστική επιτήρηση