Συρία: Καταγγελίες ότι η Τουρκία κόβει το νερό σε Κούρδους εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού
Date:
«Θέτει σε κίνδυνο τους πληθυσμούς, οι άνθρωποι δεν μπορούν να πλύνουν τα χέρια τους»
Ανθρωπιστική οργάνωση κατηγορεί την Τουρκία ότι κόβει το νερό στα εδάφη των Κούρδων της βορειοανατολικής Συρίας, εκθέτοντάς τους με αυτόν τον τρόπο τους πληθυσμούς της περιοχής σε κίνδυνο εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.
Όπως αναφέρει άρθρο της ΜΚΟ Human Rights Watch, οι τουρκικές Αρχές δεν έχουν εξασφαλίσει επαρκείς προμήθειες ύδατος σε περιοχές που οι Κούρδοι αποτελούν το κυρίαρχο πληθυσμιακό στοιχείο, θέτοντας σε κίνδυνο τις προσπάθειες των ανθρωπιστικών υπηρεσιών να προετοιμάσουν και να προστατεύσουν τις ευάλωτες κοινότητες για την Covid-19.
Η Τουρκία και οι συμμαχικές της δυνάμεις πήραν τον έλεγχο των δεξαμενών νερού Allouk κατά τη διάρκεια της επέμβασής τους τον Οκτώβριο του 2019. Ο συγκεκριμένος σταθμός εξυπηρετεί τις ανάγκες 460.000 ανθρώπων, με τη ΜΚΟ να αναφέρει πως η Τουρκία έχει διακόψει την άντληση νερού αρκετές φορές από την αρχή της χρονιάς, με την πιο πρόσφατη να έχει σημειωθεί στις 29 Μαρτίου.
«Εν μέσω της πανδημίας που επιβαρύνει τις υπάρχουσες δομές, οι τουρκικές Αρχές κόβουν την παροχή ύδατος σε περιοχές που δέχονται μεγάλη πίεση στη Συρία» αναφέρει επικεφαλής της ΜΚΟ στη Μέση Ανατολή. «Πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποκαταστήσουν ανέσως την παροχή στις κοινότητες».
Οι τοπικές Αρχές και ανθρωπιστικές οργανώσεις στη βορειοανατολική Συρία αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν τεράστια εμπόδια για να εφαρμόσουν ένα σχέδιο κατά της εξάπλωσης του ιού. Επιπλέον δεν έχουν τη δυνατότητα να φέρουν νερό από αλλού, καθώς τα σύνορα με τις κουρδικές περιοχές του Ιράκ είναι κλειστά.
Εξαιτίας των περιορισμένων επιλογών, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν θέσει ως προτεραιότητα να αφυπνίσουν τον πληθυσμό της περιοχής σχετικά με το πλύσιμο των χεριών. Ωστόσο οι συνεχείς διακοπές νερού καθιστούν κάτι τέτοιο αδύνατο.
Οι Τούρκοι από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι οι τοπικές Αρχές δεν παρέχουν ρεύμα στον σταθμό άντλησης, ωστόσο οι ανθρωπιστικές οργανώσεις διαψεύδουν τον ισχυρισμό.
Ντόπιοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι διακοπές νερού είναι μία τακτική άσκησης πίεσης ώστε να εξαναγκαστούν οι κουρδικές Αρχές να παράσχουν ρεύμα σε περιοχές που ελέγχονται από φιλοτουρκικές δυνάμεις.
«Η τακτική των τουρκικών Αρχών δεν είναι επιβλαβής για τους πολίτες της βορειοανατολικής Συρίας, αλλά μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ και στην ίδια την Τουρκία» είπε ο εκπρόσωπος της Human Rights Watch. «Ο σεβασμός στα μέτρα για τη δημόσια υγεία είναι απαραίτητος για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Τα σύνορα μόνα τους δεν μπορούν να σταματήσουν την εξάπλωσή του».
Πηγή newsbeast.gr