ΣΥΡΙΖΑ: Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος, Παππάς και Τζουμάκας υποψήφιοι – Υπό προϋποθέσεις ο Πολάκης

Στην διήμερη συνεδρίαση θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες για την ηγεσία του κόμματος και θα αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα και ο οδικός χάρτης για την εκλογή αρχηγού.

Εκτός της Έφης Αχτσιόγλου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που είχαν ήδη ανακοινώσει τις υποψηφιότητές τους, σήμερα Σάββατο 15 Ιουλίου 2023, έθεσαν υποψηφιότητες ο Νίκος Παππάς και ο Στέφανος Τζουμάκας, κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. “Θα είμαι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου μόνο αν αλλάξει η διαδικασία”, ανέφερε σε δήλωσή του ο Παύλος Πολάκης.

Advertisement

Η συνεδρίαση που χαρακτηρίζεται «ιστορική» θα είναι κλειστή για τα Μέσα Ενημέρωσης και αναμένεται να γίνει και μία πρώτη συζήτηση για το εκλογικό αποτέλεσμα. Παράλληλα αναμένεται να συζητηθούν οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να εξουσιοδοτηθεί η Πολιτική Γραμματεία για τους περαιτέρω χειρισμούς και τις συγκεκριμένες υποψηφιότητες για της περιφέρειες και τους δήμους.

Στην συνεδρίαση δεν παραβρίσκεται ο απερχόμενος πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας

Π. Πολάκης: Όχι σε διαδικασία fast track με όρους life style

Να γίνει συνέδριο και εκλογή προέδρου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ήταν η θέση που διατύπωσε ο Παύλος Πολάκης στη συνεδρίαση της ΚΕ. Σε δηλώσεις που έκανε εν συνεχεία μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες είπε ότι αν αυτό γίνει αποδεκτό αύριο στην ψηφοφορία, «τότε, ναι, είναι ανοικτό για μένα να καταθέσω υποψηφιότητα για πρόεδρος του κόμματος». «Αν πάμε σε μια λογική και μια fast track διαδικασία και με όρους life style που προσπαθούν να επιβάλουν μια σειρά από συστημικά Μέσα, τότε σε αυτή τη διαδικασία εγώ δεν έχω θέση».

Advertisement

Ειδικότερα, ο κ. Πολάκης δήλωσε ότι με την τοποθέτηση του σήμερα στη συνεδρίαση ξεκαθάρισε ποια είναι η άποψη του για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Πρέπει να υπάρξει μια περίοδος στην οποία θα καταλήξουμε για τις αιτίες που χάσαμε το 2023, αλλά θεωρώ ότι δεν έχει γίνει και η σωστή εκτίμηση των αιτιών που χάσαμε το 2019 και έκανα μια αναλυτική τοποθέτηση στη συνεδρίαση γι’ αυτό». Είπε ότι «πρέπει να πάμε σε ένα συνέδριο (σ.σ. μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές) που θα ξεκαθαρίσει τον πολιτικό και προγραμματικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη χρονική περίοδο ως της κεντρικής δύναμης της κυβερνώσας αριστεράς, ως της κεντρικής δύναμης και κορμού της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης». Πρόσθεσε ότι «πρέπει να αναγνωρίσουμε τους λόγους που η κοινωνία μας γύρισε την πλάτη και να διατυπώσουμε ένα πρόγραμμα τόσο στο επίπεδο της παραγωγικής ανασυγκρότησης, όσο στις αλλαγές στη δικαιοσύνη, στη μάχη κατά της διαπλοκής που πρέπει να είναι προμετωπίδα, στην πολιτική αναδιανομής υπέρ της εργασίας και των μικρομεσαίας επιχειρήσεων, στην ύπαρξη ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους». Ένα τέτοιο προγραμματικό πλαίσιο θα αποτελεί την απεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, είπε.

Εξήγησε ότι γι’ αυτό πρότεινε να γίνει συνέδριο αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ότι στη ΔΕΘ μπορεί κάλλιστα να εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ο Σωκράτης Φάμελλος.

«Θεωρώ ότι μπορούμε να πάμε και μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές να καταλήξουμε σε αυτά, και αν αυτό γίνει αποδεκτό αύριο στην ψηφοφορία τότε ναι ειναι ανοικτό για μένα να καταθέσω υποψηφιότητα για πρόεδρος του κόμματος». Πρόσθεσε ότι όμως «αν πάμε σε μια λογική και μια fast track διαδικασία και με όρους life style που προσπαθούν να επιβάλουν μια σειρά από συστημικά Μέσα, τότε σε αυτή τη διαδικασία εγώ δεν έχω θέση».

Νωρίτερα, κατά την τοποθέτηση του στην κλειστή συνεδρίαση της ΚΕ ο κ. Πολάκης είχε διατυπώσει αναλυτικά τις δικές του θέσεις για το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών εκλογής προέδρου.

Συγκεκριμένα ανέφερε στην τοποθέτηση του ότι για εκείνον «παρουσιάζεται ως μονόδρομος η σύγκληση Συνεδρίου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στο οποίο θα εκτεθούν όλες οι απόψεις και θα ληφθούν οι συλλογικές αποφάσεις για το μέλλον του κόμματος. Εννοείται ότι το Συνέδριο θα εκλέξει νέα Κ.Ε., νέα Π.Γ και νέο Γραμματέα και θα δρομολογήσει τη διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου από τη βάση». Είπε ότι «δεν είναι δυνατό να κάνουμε το αντίστροφο, δηλαδή πρώτα να εκλέξουμε το πρόσωπο που θα ηγηθεί του κόμματος και μετά να αποφασίσουμε το πολιτικό πλαίσιο που αυτός ή αυτή θα κληθεί να εφαρμόσει και να υπηρετήσει».

Ο κ. Πολάκης ανέφερε ότι «εάν ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία και βέβαια υπάρξει απόφαση του συνεδρίου που να περιλαμβάνει τους άξονες τους οποίους ανέπτυξα παραπάνω, τότε ναι είναι ανοιχτό για εμένα να θέσω υποψηφιότητα για Πρόεδρος του κόμματος». Ο κ. Πολάκης ολοκλήρωσε την ομιλία του αναφέροντας: «Ζητώ συγγνώμη από αμέτρητα στελέχη, μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ που καθ΄ όλο το τελευταίο διάστημα με παρακινούσαν να θέσω υποψηφιότητα, ανεξαρτήτως διαδικασίας και σε κάθε περίπτωση. Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν έχω μάθει να πορεύομαι αντίθετα από τη συνείδηση και τις απόψεις μου και για αυτό δεν μπορώ να είμαι υποψήφιος σε μια fast track διαδικασία, η οποία δεν πιστεύω ότι θα βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΤ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σέρρες: Τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στον Κουλά

06/08/25 9:31 μμ

Σέρρες: Τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στον Κουλά

Σέρρες -ΤΩΡΑ: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κουλά - video

06/08/25 9:35 μμ

Σέρρες -ΤΩΡΑ: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κουλά – video

Καβάλα: Περισυνελέγησαν 2.879 φυσίγγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από τη θαλάσσια περιοχή του λιμανιού

06/08/25 8:41 μμ

Καβάλα: Περισυνελέγησαν 2.879 φυσίγγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Κοζάνη: Ψαράδες έπιασαν γουλιανό 100 κιλών στη λίμνη Πολυφύτου - Δείτε βίντεο

06/08/25 8:36 μμ

Κοζάνη: Ψαράδες έπιασαν γουλιανό 100 κιλών στη λίμνη Πολυφύτου – Δείτε βίντεο

Νεκρό κοριτσάκι στο Π. Φάληρο: Πολύωρη η απολογία της 32χρονης μητέρας στον ανακριτή – «Βρισκόμουν σε πανικό»

06/08/25 8:29 μμ

Νεκρό κοριτσάκι στο Π. Φάληρο: Πολύωρη η απολογία της 32χρονης μητέρας στον ανακριτή – «Βρισκόμουν σε πανικό»

Τραγωδία στη Λευκάδα: Αιφνίδιος θάνατος βρέφους μόλις 5 μηνών

06/08/25 8:24 μμ

Τραγωδία στη Λευκάδα: Αιφνίδιος θάνατος βρέφους μόλις 5 μηνών

Χειρουργήθηκε στο κεφάλι ο 9χρονος που έπεσε από τον πρώτο όροφο στην Ασπροβάλτα

06/08/25 8:18 μμ

Χειρουργήθηκε στο κεφάλι ο 9χρονος που έπεσε από τον πρώτο όροφο στην Ασπροβάλτα

Η «Αλυσίδα» της μνήμης: από το καουτσούκ και τις ελβιέλες στην κατεδάφιση

06/08/25 8:08 μμ

Η «Αλυσίδα» της μνήμης: από το καουτσούκ και τις ελβιέλες στην κατεδάφιση

Οικονομικά Αποτελέσματα Α’ Εξαμήνου 2025 Ομίλου ΔΕΗ

06/08/25 7:56 μμ

Οικονομικά Αποτελέσματα Α’ Εξαμήνου 2025 Ομίλου ΔΕΗ

Από Δευτέρα 11 Αυγούστου σε ισχύ οι νέες ρυθμίσεις: Αναλύψεις μετρητών χωρίς χρεώσεις - video

06/08/25 7:35 μμ

Από Δευτέρα 11 Αυγούστου σε ισχύ οι νέες ρυθμίσεις: Αναλύψεις μετρητών χωρίς χρεώσεις – video

Ομάδα του ΔΠΘ αναζητά βιώσιμες λύσεις κατά της λειψυδρίας σε όλη την Ελλάδα - video

06/08/25 7:24 μμ

Ομάδα του ΔΠΘ αναζητά βιώσιμες λύσεις κατά της λειψυδρίας σε όλη την Ελλάδα – video

Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Πανηγυρικός εσπερινός, περιφορά της εικόνας και εκδηλώσεις στον Προβατά - video

06/08/25 9:32 μμ

Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Πανηγυρικός εσπερινός, περιφορά της εικόνας και εκδηλώσεις στον Προβατά – video