Την κατηγορηματική αντίθεσή του στην υλοποίηση «του αποτρόπαιου», όπως το χαρακτηρίζει, σχεδίου της κυβέρνησης για ενεργή αποτροπή της εισόδου προσφύγων στη χώρα από τη θάλασσα, εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ με κοινή ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Την κατηγορηματική αντίθεσή του στην υλοποίηση «του αποτρόπαιου», όπως το χαρακτηρίζει, σχεδίου της κυβέρνησης για ενεργή αποτροπή της εισόδου προσφύγων στη χώρα από τη θάλασσα, εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ με κοινή ανακοίνωση των τομεαρχών του, Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργου Ψυχογιού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριου Σαντορινιού και Εθνικής Άμυνας, Θοδωρή Δρίτσα

 

Advertisement
 

 

Χαρακτηρίζουν τον διαγωνισμό για την αγορά πλωτού φράγματος «πράξη ντροπής που προσβάλλει τον ανθρωπισμό και το αίσθημα αλληλεγγύης του λαού μας και παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες» και προσθέτουν: «πρόκειται για μια πολιτική-κόλαφο για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχει ήδη καταδικαστεί από ανθρωπιστικές οργανώσεις, φορείς, πολιτικά κόμματα, ευρωβουλευτές, ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή -σύμφωνα με δημοσιεύματα…Πέραν του γεγονότος, που και ένα παιδί του Δημοτικού γνωρίζει, ότι στη θάλασσα δεν μπορεί να υπάρξει τείχος, όπως ίσως ο κ. Στεφανής να έχει στο μυαλό του, βρισκόμαστε μπροστά σε μια παράλογη, ανεφάρμοστη και επικίνδυνη πρωτοβουλία».

Οι τομεάρχες υποστηρίζουν ότι «στις θαλάσσιες περιοχές στις οποίες σχεδιάζεται η παρέμβαση, οι οποίες είναι υψηλής κίνησης σκαφών όλων των ειδών (από δεξαμενόπλοια έως αλιευτικά) τίθενται, εκτός των άλλων, και σοβαρά ζητήματα ασφάλειας της ναυσιπλοΐας. Είναι προφανές πως μια τέτοια κίνηση δημιουργεί κινδύνους ναυτικών ατυχημάτων με απρόβλεπτες συνέπειες για κάθε είδους πλοία και για τους επιβαίνοντες σε αυτά».

 

Υποστηρίζουν ακόμη ότι «καθώς ένα τέτοιο φράγμα δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί σε μια συγκεκριμένη οριογραμμή και κατά συνέπεια, σε περιστατικά έρευνας και διάσωσης, τα οποία θα λαμβάνουν χώρα εντός των χωρικών υδάτων της χώρας μας, θα δυσχεραίνεται με την παρουσία του φράγματος η εκάστοτε επιχείρηση, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές αλλά και ανοίγοντας ζητήματα εθνικής κυριαρχίας της χώρας που είναι υπεύθυνη για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης βάσει των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην περιοχή».

Αναφέρονται στο λιμενικό λέγοντας ότι «η κυβέρνηση, με μια άνευ προηγουμένου τροπολογία, δέσμευσε όλα τα επιχειρησιακά μέσα του ΛΣ- ΕΛΑΚΤ υπό τον Εθνικό Συντονιστή για το Μεταναστευτικό, αποψιλώνοντας το Σώμα και δυσχεραίνοντας το έργο των στελεχών του Λιμενικού. Σήμερα, με τη, χωρίς νόημα ενέργεια της προμήθειας πλωτού φράγματος, θέτει το Λιμενικό υπόλογο για την λειτουργία αυτού του θνησιγενούς σχεδίου, ενώ το μόνο που θα έπρεπε να κάνει είναι να αφήσει το ΛΣ- ΕΛΑΚΤ να κάνει τη δουλειά του, έτσι όπως ξέρει. Γιατί το Σώμα, από τις μεγάλες ροές του 2015 μέχρι σήμερα, έχει επιδείξει μεγάλη επιχειρησιακή ικανότητα και αυταπάρνηση στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, στις οποίες πάντα επιχειρούσε με ευαισθησία και ανθρωπισμό, συζώντας χιλιάδες ζωές, με τα δικά του μέσα και ανθρώπους, χωρίς πλωτά φράγματα».

Advertisement
MEGA

Ακόμη στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για «φωτογραφικές προκηρύξεις πανάκριβων φραγμάτων που ολοκληρώνονται εντός πέντε ημερών, περισσότερο θυμίζουν δώρο σε κάποιους κατασκευαστές φραγμάτων και λιγότερο ουσιαστική παρέμβαση. Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί ότι για 2,5 χιλιόμετρα φράγματος, θα ξοδευτεί μισό εκατομμύριο. Κάθε μέρα που περνάει αποδεικνύουν ότι δεν έχουν καταλάβει τίποτα και προβαίνουν σε επικίνδυνους και απάνθρωπους ακροβατισμούς στο προσφυγικό».

 

Και καταλήγουν με επικρίσεις στην κυβέρνηση, σημειώνοντας: «Ενδιαφέρονται μόνο για την ικανοποίηση της ακροδεξιάς τους πτέρυγας, υλοποιούν τη γραμμή της Ελληνικής Λύσης, χωρίς να νοιάζονται για τους ανθρώπους, τις κοινωνίες, αλλά και την εικόνα της χώρας. Ελπίζουμε να μην το επιδιώκουν. Οι πολιτικές των Όρμπαν και Σαλβίνι που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα μας βρουν απέναντι κοινοβουλευτικά και κινηματικά».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H εκλογή Πιερρακάκη και το "asset" Τάσος Χατζηβασιλείου - video

12/12/25 6:52 μμ

Εκλογή Πιερρακάκη και το “asset” Τάσος Χατζηβασιλείου – video

Η εξομολόγηση του Ίθαν Χοκ για την κόρη του Μάγια

12/12/25 6:03 μμ

Η εξομολόγηση του Ίθαν Χοκ για την κόρη του Μάγια

Η βραβευθείσα με Νόμπελ Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί συνελήφθη στο Ιράν

12/12/25 5:59 μμ

Η βραβευθείσα με Νόμπελ Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί συνελήφθη στο Ιράν

Η ΑΕΚ και οι άλλες 17 ομάδες με εισιτήρια πρόκρισης από τις 108 στα τρία Κύπελλα Ευρώπης

12/12/25 5:54 μμ

Η ΑΕΚ και οι άλλες 17 ομάδες με εισιτήρια πρόκρισης από τις 108 στα τρία Κύπελλα Ευρώπης

Άνοιγμα και ελεύθερη διάθεση των μετεωρολογικών δεδομένων για την καλύτερη αξιοποίησή τους προτείνουν επιστήμονες

12/12/25 5:50 μμ

Άνοιγμα και ελεύθερη διάθεση των μετεωρολογικών δεδομένων για την καλύτερη αξιοποίησή τους προτείνουν επιστήμονες

Συνέδριο ΚΙΘ και ΑΠΘ-Ο άξονας της Αριστοτέλους φωτίζει τη ρωμαϊκή Θεσσαλονίκη

12/12/25 5:36 μμ

Συνέδριο ΚΙΘ και ΑΠΘ-Ο άξονας της Αριστοτέλους φωτίζει τη ρωμαϊκή Θεσσαλονίκη

Ν. Κεραμέως: Περισσότερες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και αυξήσεις μισθών στις αρχές του 2026

12/12/25 5:30 μμ

Ν. Κεραμέως: Περισσότερες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και αυξήσεις μισθών στις αρχές του 2026

Προειδοποίηση οδοντιάτρων για παραπλανητικές διαφημίσεις σχετικά με οδοντιατρικές εργασίες αμφιβόλου ποιότητας

12/12/25 5:26 μμ

Προειδοποίηση οδοντιάτρων για παραπλανητικές διαφημίσεις σχετικά με οδοντιατρικές εργασίες αμφιβόλου ποιότητας

Δήμος Σερρών: Το Χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο ανοίγει τις πύλες του 

12/12/25 4:07 μμ

Δήμος Σερρών: Το Χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο ανοίγει τις πύλες του 

Ο συνθέτης Μαξ Ρίχτερ για τη μουσική της ταινίας «Hamnet»

12/12/25 4:04 μμ

Ο συνθέτης Μαξ Ρίχτερ για τη μουσική της ταινίας «Hamnet»

Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας στην Κρήτη, με 15 συλλήψεις, για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ

12/12/25 4:04 μμ

Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας στην Κρήτη, με 15 συλλήψεις, για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ

Επίσημα στον ΠΑΟΚ ο Άλεν

12/12/25 4:03 μμ

Επίσημα στον ΠΑΟΚ ο Άλεν