Την κατηγορηματική αντίθεσή του στην υλοποίηση «του αποτρόπαιου», όπως το χαρακτηρίζει, σχεδίου της κυβέρνησης για ενεργή αποτροπή της εισόδου προσφύγων στη χώρα από τη θάλασσα, εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ με κοινή ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Την κατηγορηματική αντίθεσή του στην υλοποίηση «του αποτρόπαιου», όπως το χαρακτηρίζει, σχεδίου της κυβέρνησης για ενεργή αποτροπή της εισόδου προσφύγων στη χώρα από τη θάλασσα, εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ με κοινή ανακοίνωση των τομεαρχών του, Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργου Ψυχογιού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριου Σαντορινιού και Εθνικής Άμυνας, Θοδωρή Δρίτσα

 

Advertisement
 

 

Χαρακτηρίζουν τον διαγωνισμό για την αγορά πλωτού φράγματος «πράξη ντροπής που προσβάλλει τον ανθρωπισμό και το αίσθημα αλληλεγγύης του λαού μας και παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες» και προσθέτουν: «πρόκειται για μια πολιτική-κόλαφο για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχει ήδη καταδικαστεί από ανθρωπιστικές οργανώσεις, φορείς, πολιτικά κόμματα, ευρωβουλευτές, ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή -σύμφωνα με δημοσιεύματα…Πέραν του γεγονότος, που και ένα παιδί του Δημοτικού γνωρίζει, ότι στη θάλασσα δεν μπορεί να υπάρξει τείχος, όπως ίσως ο κ. Στεφανής να έχει στο μυαλό του, βρισκόμαστε μπροστά σε μια παράλογη, ανεφάρμοστη και επικίνδυνη πρωτοβουλία».

Οι τομεάρχες υποστηρίζουν ότι «στις θαλάσσιες περιοχές στις οποίες σχεδιάζεται η παρέμβαση, οι οποίες είναι υψηλής κίνησης σκαφών όλων των ειδών (από δεξαμενόπλοια έως αλιευτικά) τίθενται, εκτός των άλλων, και σοβαρά ζητήματα ασφάλειας της ναυσιπλοΐας. Είναι προφανές πως μια τέτοια κίνηση δημιουργεί κινδύνους ναυτικών ατυχημάτων με απρόβλεπτες συνέπειες για κάθε είδους πλοία και για τους επιβαίνοντες σε αυτά».

 

Υποστηρίζουν ακόμη ότι «καθώς ένα τέτοιο φράγμα δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί σε μια συγκεκριμένη οριογραμμή και κατά συνέπεια, σε περιστατικά έρευνας και διάσωσης, τα οποία θα λαμβάνουν χώρα εντός των χωρικών υδάτων της χώρας μας, θα δυσχεραίνεται με την παρουσία του φράγματος η εκάστοτε επιχείρηση, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές αλλά και ανοίγοντας ζητήματα εθνικής κυριαρχίας της χώρας που είναι υπεύθυνη για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης βάσει των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην περιοχή».

Αναφέρονται στο λιμενικό λέγοντας ότι «η κυβέρνηση, με μια άνευ προηγουμένου τροπολογία, δέσμευσε όλα τα επιχειρησιακά μέσα του ΛΣ- ΕΛΑΚΤ υπό τον Εθνικό Συντονιστή για το Μεταναστευτικό, αποψιλώνοντας το Σώμα και δυσχεραίνοντας το έργο των στελεχών του Λιμενικού. Σήμερα, με τη, χωρίς νόημα ενέργεια της προμήθειας πλωτού φράγματος, θέτει το Λιμενικό υπόλογο για την λειτουργία αυτού του θνησιγενούς σχεδίου, ενώ το μόνο που θα έπρεπε να κάνει είναι να αφήσει το ΛΣ- ΕΛΑΚΤ να κάνει τη δουλειά του, έτσι όπως ξέρει. Γιατί το Σώμα, από τις μεγάλες ροές του 2015 μέχρι σήμερα, έχει επιδείξει μεγάλη επιχειρησιακή ικανότητα και αυταπάρνηση στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, στις οποίες πάντα επιχειρούσε με ευαισθησία και ανθρωπισμό, συζώντας χιλιάδες ζωές, με τα δικά του μέσα και ανθρώπους, χωρίς πλωτά φράγματα».

Advertisement
ΔΕΗ

Ακόμη στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για «φωτογραφικές προκηρύξεις πανάκριβων φραγμάτων που ολοκληρώνονται εντός πέντε ημερών, περισσότερο θυμίζουν δώρο σε κάποιους κατασκευαστές φραγμάτων και λιγότερο ουσιαστική παρέμβαση. Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί ότι για 2,5 χιλιόμετρα φράγματος, θα ξοδευτεί μισό εκατομμύριο. Κάθε μέρα που περνάει αποδεικνύουν ότι δεν έχουν καταλάβει τίποτα και προβαίνουν σε επικίνδυνους και απάνθρωπους ακροβατισμούς στο προσφυγικό».

 

Και καταλήγουν με επικρίσεις στην κυβέρνηση, σημειώνοντας: «Ενδιαφέρονται μόνο για την ικανοποίηση της ακροδεξιάς τους πτέρυγας, υλοποιούν τη γραμμή της Ελληνικής Λύσης, χωρίς να νοιάζονται για τους ανθρώπους, τις κοινωνίες, αλλά και την εικόνα της χώρας. Ελπίζουμε να μην το επιδιώκουν. Οι πολιτικές των Όρμπαν και Σαλβίνι που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα μας βρουν απέναντι κοινοβουλευτικά και κινηματικά».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέα διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων και παράταση για την υπαγωγή στο «Σπίτι μου ΙΙ»

20/11/25 1:32 πμ

Νέα διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων και παράταση για την υπαγωγή στο «Σπίτι μου ΙΙ»

«The Chronology of Water»: Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Κρίστεν Στιούαρτ

20/11/25 1:29 πμ

«The Chronology of Water»: Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Κρίστεν Στιούαρτ

FIBA Europe Cup: «Διπλό» πριν τους «16» για το Περιστέρι

20/11/25 1:27 πμ

FIBA Europe Cup: «Διπλό» πριν τους «16» για το Περιστέρι

Πρωτοβουλίες ΥΜΑΘ σε συνεργασία με τα πέντε Πανεπιστήμια της Μακεδονίας και Θράκης

20/11/25 1:26 πμ

Πρωτοβουλίες ΥΜΑΘ σε συνεργασία με τα πέντε Πανεπιστήμια της Μακεδονίας και Θράκης

Ο ΠΑΟΚ έβαλε... φωτιά στην κορυφή, πήρε το ντέρμπι «Δικεφάλων»

20/11/25 1:24 πμ

Ο ΠΑΟΚ έβαλε… φωτιά στην κορυφή, πήρε το ντέρμπι «Δικεφάλων»

Υπογράφηκε η σύμβαση για την επέκταση του Προβλήτα 6 του λιμανιού

20/11/25 1:22 πμ

Υπογράφηκε η σύμβαση για την επέκταση του Προβλήτα 6 του λιμανιού

REIMAGINE TOURISM 2025-«Η Κιβωτός του Δυτικού Πολιτισμού»: Το σχέδιο για την αναγέννηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

20/11/25 1:20 πμ

REIMAGINE TOURISM 2025-«Η Κιβωτός του Δυτικού Πολιτισμού»: Το σχέδιο για την αναγέννηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ανθεκτικότητα των ρομά

20/11/25 1:17 πμ

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ανθεκτικότητα των ρομά

Λαχανικά ογκρατέν

20/11/25 1:16 πμ

Λαχανικά ογκρατέν

Υπερχείλισε ο Αλιάκμονας στο Νεστόριο, προβλήματα στην ύδρευση της κωμόπολης, καταστροφές στο χώρο του River party και στο χωριό Γράμμος

20/11/25 1:14 πμ

Υπερχείλισε ο Αλιάκμονας στο Νεστόριο, προβλήματα στην ύδρευση της κωμόπολης, καταστροφές στο χώρο του River party και στο χωριό Γράμμος

Παρουσίαση έρευνας του ΥΠΠΟ για την «Αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους αρχαιολογικούς χώρους και τον αντίκτυπό τους στο κοινωνικό σύνολο» - Δήλωση Λ. Μενδώνη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

20/11/25 1:12 πμ

Παρουσίαση έρευνας του ΥΠΠΟ για την «Αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους αρχαιολογικούς χώρους και τον αντίκτυπό τους στο κοινωνικό σύνολο»

Συσκέψεις και τηλεδιασκέψεις για την περιοδεία του ΥΜΑΘ στις βαλκανικές πρωτεύουσες

20/11/25 1:11 πμ

Συσκέψεις και τηλεδιασκέψεις για την περιοδεία του ΥΜΑΘ στις βαλκανικές πρωτεύουσες