Νέα ένταση στην περιοχή του Αιγαίου και ευρύτερα της Μεσογείου επιχειρεί η Τουρκία, αντιδρώντας στην υπογραφή της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο.

 

Με νέα Navtex δεσμεύει από σήμερα και ως τις 23 Αυγούστου για έρευνες τη θαλάσσια περιοχή νότια της Μεγίστης, στο Καστελόριζο, με το Όρουτς Ρέις να έχει αποπλεύσει ήδη από το λιμάνι της Αττάλειας. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα και συνεδριάζει αυτή την ώρα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό, ο οποίος νωρίτερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Πριν από τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), προκειμένου να γίνει εκτίμηση της κατάστασης. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στο Αιγαίο και βρίσκονται σε αυξημένη εγρήγορση.


Με τη νέα Navtex η Τουρκία δεσμεύει από σήμερα ως και τις 23 Αυγούστου για έρευνες τη θαλάσσια περιοχή νότια της Μεγίστης, εκτός ΑΟΖ που περιλαμβάνει το παράνομο Μνημόνιο με τη Λιβύη και ενώ ήδη έχει δεσμεύσει περιοχή για στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Ήδη το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις» έχει αποπλεύσει από το λιμάνι της Αττάλειας και πλέει εκτός συστήματος εκπομπής, με σιγή ασυρμάτου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ την ίδια ώρα συνεχίζει τη ρητορική των προκλήσεων με νέες δηλώσεις.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τονίζει πως με τη Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας από την πλευρά της Ελλάδας παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα. Παράλληλα, επισημαίνει ότι «η συμφωνία συμφέρει την Τουρκία, διότι κανένας δεν μπορεί να μας πει πως προκαλούμε ένταση, κανένας δεν μπορεί να πει να μην πάμε στις περιοχές αυτές. Κανένας δεν μπορεί να πει οτιδήποτε στις έρευνες και γεωτρήσεις που κάνει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Και όλοι είδαν πως η Ελλάδα δεν θέλει διάλογο. Με την εντολή του προέδρου μας τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή. Έτσι, όπως φαίνεται, έχουν γίνει υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών και της Κρήτης κι αυτό ουσιαστικά ενισχύει τις θέσεις μας».

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Προεδρίας της Τουρκίας, Ιμπραχίμ Καλίν σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει:

«Κάθε απόπειρα να αγνοηθεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο θα μείνει άκαρπη. Υπό την ισχυρή ηγεσία του Προέδρου μας, η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας σε κάθε τομέα, από την οικονομία μέχρι τις υποδομές, από την υγεία μέχρι την εκπαίδευση, από την εξωτερική πολιτική μέχρι την ασφάλεια».
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε πως το ερευνητικό πλοίο έφθασε στο σημείο όπου θα πραγματοποιήσει έρευνες.


 

 

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα. Δεν θα ανεχθούμε οποιαδήποτε πρόκληση εντός της Ελληνικής ΑΟΖ, δήλωσε κατηγορηματικά στην ΕΡΤ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. «Είτε πρόκειται για έρευνες, είτε για περίπλου του ερευνητικού σκάφους και των συνοδών πλοίων παρακολουθούμε στενά κάθε κίνηση και είμαστε ψύχραιμοι, αλλά αποφασισμένοι να μη δεχθούμε καμία πρόκληση εντός των θαλάσσιων ζωνών», είπε χαρακτηριστικά.

Είναι προφανές, τόνισε ο κ Γεραπετρίτης, ότι η Τουρκία βρίσκεται σε δυσμενέστερη διπλωματική θέση. Η Ελλάδα έχει αναπτύξει διεθνείς διπλωματικές θέσεις. Δεν απέκλεισε ωστόσο, παρά την αντίδραση της Τουρκίας στη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, να συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές για την επανέναρξη του διαλόγου, που αφορά μόνο τις θαλάσσιες ζώνες και χωρίς πίεση.

 

πηγή ert.gr

Views: 104