Εντός ολίγων ωρών οι σχετικές αποφάσεις του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει γύρω από την αναγκαιότητα ή μη χορήγησης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου της Johnson & Johnson. ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Εντός ολίγων ωρών οι σχετικές αποφάσεις του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων


Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει γύρω από την αναγκαιότητα ή μη χορήγησης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου της Johnson & Johnson.

 
Eπιτροπή Αμερικανών ειδικών συμφώνησε ομόφωνα σήμερα να συστήσει τη χορήγηση και δεύτερης δόσης του εμβολίου της Johnson & Johnson.

Η πρόταση αυτή μπορεί να κατευνάσει τις ανησυχίες των 15 εκατομμυρίων Αμερικανών πολιτών που είχαν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο αλλά αναρωτιόντουσαν αν αρκεί για να τους προστατεύσει, ιδίως μετά την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα.

 
 
Τα μέλη της επιτροπής, που συνεδρίασαν κατόπιν αιτήματος της υπηρεσίας τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), συμφώνησαν ότι οι αποδείξεις όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι επαρκείς ώστε να συστήσουν τη χορήγηση δεύτερης δόσης, όπως υποστήριζε εξάλλου και η φαρμακοβιομηχανία.

 
Η σύσταση αυτή μπορεί πάντως να τροποποιηθεί από τoν FDA ή από τα CDC, τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών. Τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες ενδέχεται να δοθεί η κατεπείγουσα έγκριση των υπηρεσιών αυτών.

Ορισμένοι από αυτούς τους ανεξάρτητους ειδικούς άφησαν να εννοηθεί ότι μολονότι η J&J ζήτησε να εγκριθεί η χορήγηση μιας «αναμνηστικής δόσης», η δόση αυτή θα έπρεπε να θεωρηθεί «συμπληρωματική», με στόχο να επιτευχθεί ένας πληρέστερος εμβολιασμός. «Πιστεύω ειλικρινά ότι επρόκειτο ανέκαθεν για ένα εμβόλιο δύο δόσεων. Είναι περίπλοκο να το συστήσω ως μονοδοσικό», είπε χαρακτηριστικά ο Πολ Όφιτ, ειδικός στην ανοσοποίηση στο παιδιατρικό νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας.

Η μελέτη για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson

Advertisement
Babis

Στη μελέτη της, που διεξήχθη στις ΗΠΑ, η J&J αναφέρει ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της απέναντι στη συμπτωματική μορφή της Covid-19 αυξήθηκε από το 70% στο 94% μετά τη χορήγηση δεύτερης δόσης δύο μήνες μετά την πρώτη, ποσοστά που είναι παρόμοια με εκείνα των εμβολίων που χρησιμοποιούν την τεχνολογία του αγγελιοφόρου RNA (Pfizer, Moderna).

 
Χθες, η επιτροπή σύστησε τη χορήγηση μιας αναμνηστικής δόσης του εμβολίου της Moderna για τους ευάλωτους πολίτες, ιδίως για τους άνω των 65 ετών και για εκείνους που λόγω της φύσης της εργασίας τους κινδυνεύουν περισσότερο να εκτεθούν στον ιό. Μια παρόμοια απόφαση είχε ληφθεί πριν από αρκετές εβδομάδες και για το εμβόλιο της Pfizer.

Η πρόταση για το εμβόλιο της J&J αφορά όλα τα άτομα άνω των 18 ετών που έκαναν την πρώτη δόση πριν από τουλάχιστον δύο μήνες.

Πηγή protothema.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κόκκινος συναγερμός για την κακοκαιρία σε Πιερία, Ημαθία και Χαλκιδική

01/02/26 10:23 πμ

Κόκκινος συναγερμός για την κακοκαιρία σε Πιερία, Ημαθία και Χαλκιδική

Σε εξέλιξη η κακοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας

01/02/26 10:19 πμ

Σε εξέλιξη η κακοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν για μαστροπεία δύο γυναίκες που λειτουργούσαν οίκους ανοχής χωρίς άδεια

01/02/26 10:13 πμ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν για μαστροπεία δύο γυναίκες που λειτουργούσαν οίκους ανοχής χωρίς άδεια

Πέθανε σε ηλικία 91 ετών ο Νίκος Ακριτίδης - Συλλυπητήρια δήλωση του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

01/02/26 10:06 πμ

Πέθανε σε ηλικία 91 ετών ο Νίκος Ακριτίδης – Συλλυπητήρια δήλωση του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Σε πλήρη λειτουργία παραδίδεται αρχές του 2027 το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης-ΙΣΝ

01/02/26 10:03 πμ

Σε πλήρη λειτουργία παραδίδεται αρχές του 2027 το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης-ΙΣΝ

Τέλος τα εικονικά τιμολόγια

01/02/26 9:54 πμ

Τέλος τα εικονικά τιμολόγια

ΚΟΜΥ: Ο γιατρός στην πόρτα του πολίτη

01/02/26 9:48 πμ

ΚΟΜΥ: Ο γιατρός στην πόρτα του πολίτη

Ρομά καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά σε δημοτικές εκτάσεις σε Σέρρες, Δράμα και Καβάλα

31/01/26 2:46 μμ

Ρομά καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά σε δημοτικές εκτάσεις σε Σέρρες, Δράμα και Καβάλα

– Από τον Μάιο το νέο «Ανακαινίζω»

31/01/26 2:34 μμ

Δύο παρεμβάσεις για προσιτή στέγη προ των πυλών – Από τον Μάιο το νέο «Ανακαινίζω»

Νικολέττα Χαραλαμπόγλου: Η Σερραία δασκάλα που «ζωντάνεψε» το Δημοτικό Σχολείο στη Φολέγανδρο

31/01/26 2:07 μμ

Νικολέττα Χαραλαμπόγλου: Η Σερραία δασκάλα που «ζωντάνεψε» το Δημοτικό Σχολείο στη Φολέγανδρο

Σε θερμό κλίμα η κοπή της Βασιλόπιτας της λέσχη Lions Σέρρες Στρυμονιάς

31/01/26 2:01 μμ

Σε θερμό κλίμα η κοπή της Βασιλόπιτας της λέσχης Lions Σέρρες Στρυμονιάς

Σέρρες: Κοπή βασιλόπιτας για το 2ο περιφερειακό τμήμα του ΟΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης - video

31/01/26 1:57 μμ

Σέρρες: Κοπή βασιλόπιτας για το 2ο περιφερειακό τμήμα του ΟΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – video