Συστήματα πυρανίχνευσης από την Πιερία στον Ινδικό σιδηρόδρομο
Date:
Ελληνικά συστήματα πυρανίχνευσης, κατασκευασμένα στο Αιγίνιο Πιερίας, αναμένεται σύντομα να τοποθετηθούν σε κρίσιμες εγκαταστάσεις ενός από τους μεγαλύτερους σιδηροδρόμους παγκοσμίως, του ινδικού,
τον οποίο χρησιμοποιούν ετησίως πάνω από 8,2 δισεκατομμύρια επιβάτες, σε ένα αχανές δίκτυο που το διατρέχουν κάθε εικοσιτετράωρο περισσότερα από 12.000 τρένα.
Ο λόγος για τα συστήματα της «Olympia Electronics», τα προϊόντα της οποίας έχουν επίσης τοποθετηθεί στο κεντρικό κτήριο και βοηθητικές εγκαταστάσεις της Παγκόσμιας Έκθεσης EXPO του Ντουμπάι, η οποία εγκαινιάζεται στις 20 Οκτωβρίου κι εκτιμάται πως θα προσελκύσει πάνω από 25 εκατ. επισκέπτες στις 173 ημέρες της διάρκειάς της.
Κατέχοντας μερίδιο αγοράς που προσεγγίζει το 20% των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας σε Σουηδία και Νορβηγία, έχοντας βάλει τα προϊόντα της σε έργα-κλειδιά των πιο απαιτητικών αγορών της Ευρώπης -μεταξύ άλλων στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης- και έχοντας εξοπλίσει από μεγάλα αλιευτικά στο Περού μέχρι πλοία του ελληνικού εμπορικού στόλου, η «Olympia Electronics», που εδρεύει σε ένα μικρό χωριό της βόρειας Πιερίας, το Αιγίνιο του δήμου Πύδνας Κολινδρού, δρομολογεί νέες επενδύσεις ύψους 8 εκατ. ευρώ ώς το 2025, προσβλέπει σε τζίρο 35 εκατ. το ίδιο έτος έναντι 20 εκατ. σήμερα κι αναμένεται να αυξήσει το προσωπικό της κατά περίπου 100 άτομα.
Τα παραπάνω επισημαίνει ο CEO της εταιρείας, Δημήτρης Λακασάς, επικεφαλής του Think Tank του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Όπως εξηγεί, η εταιρεία, το 70% του τζίρου της οποίας αντιστοιχεί σε εξαγωγές προς 72 χώρες, ετοιμάζεται να προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της μια νέα αγορά: «Μιλάμε για το πολύ μεγάλο έργο της εγκατάστασης ηλεκτρονικών συστημάτων πυρανίχνευσης σε κρίσιμες υποδομές των Ινδικών Σιδηροδρόμων. Η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε επισήμως, μετά τις εκλογές του Μαΐου, ότι δεσμεύεται να επενδύσει ένα πολύ μεγάλο ποσό. Το έργο αυτό αναμένεται να ξεκινήσει προς τα τέλη του 2021, αρχές 2022, και θα διαρκέσει τουλάχιστον μια πενταετία. Η Olympia βρίσκεται ήδη σε πολύ προχωρημένο στάδιο επαφών».
Επί ίσοις όροις με εταιρείες από χώρες με τεχνολογική παράδοση
Σε ό,τι αφορά την Παγκόσμια Έκθεση EXPO 2020 του Ντουμπάι, ο κ. Λακασάς γνωστοποιεί ότι η εταιρεία δουλεύει ήδη πάνω στο συγκεκριμένο project τα τελευταία τρία χρόνια, δεδομένου ότι πρόκειται για έργο γοήτρου, με οικονομίες κλίμακος. «Είναι για εμάς μια επιβράβευση το γεγονός ότι τα προϊόντα μας μπορούν και ανταγωνίζονται πλέον επί ίσοις όροις βρετανικά, γαλλικά, γερμανικά κι αμερικανικά συστήματα σε αγορές όπως αυτή του Ντουμπάι, και όταν βλέπουμε στη shortlist (λίστα προεπιλογής) ενός διαγωνισμού εταιρείες παγκοσμίου βεληνεκούς, πολύ μεγαλύτερες από την Olympia, κι ανάμεσά τους τη δική μας εταιρεία, αυτό μας συγκινεί και μας πεισμώνει να συνεχίσουμε» υπογραμμίζει.
Οι ανεπτυγμένες αγορές τιμούν τον επαγγελματισμό, ακόμη και αν προέρχεται από την άλλη άκρη της Ευρώπης
Δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι πιο γνωστή για τα τρόφιμα και τον τουρισμό, πώς πείθει μια ελληνική τεχνολογική εταιρεία τους υποψήφιους αγοραστές σε τεχνολογικά προηγμένες χώρες, να προτιμήσουν ένα ελληνικό προϊόν; «Έχουμε διεισδύσει σε ιδιαίτερα απαιτητικές αγορές, με μεγάλα μερίδια αγοράς σε Νορβηγία και Σουηδία, που πλησιάζουν το 18%. Θεωρούμε ότι είναι ένα πολύ μεγάλο μερίδιο αγοράς για μια εταιρεία που βρίσκεται στο άλλο άκρο της ηπείρου και για αγορές με τόσο υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές. Η είσοδος όμως σε αυτές τις αγορές αποτέλεσε πολύ μεγάλο σχολείο, όπως και η αγορά της Γερμανίας, από όπου ξεκινήσαμε τη διεθνή μας επέκταση το 1989. Ο τρόπος που το πετύχαμε αυτό είναι ο αυστηρός επαγγελματισμός. Αυτές οι χώρες δεν έχουν ως πρώτο κριτήριο την τιμή. Σε αυτούς έχει νόημα η συνέπεια, η ποιότητα, η ευελιξία, ο επαγγελματισμός. Αυτό το κερδίζεις λιθαράκι-λιθαράκι», σημειώνει ο κ. Λακασάς.
Επενδύσεις ύψους 8 εκατ. ευρώ ως το 2025, για το «τρένο» της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης
Η εταιρεία ολοκλήρωσε πρόσφατα επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 3,2 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του οποίου δημιουργήθηκε νέα μονάδα στην Πιερία, με σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό αυτοματοποίησης της παραγωγικής διαδικασίας «κι αυτό προφανώς εμπεριείχε ανάπτυξη νέων προϊόντων στο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης, όπου απασχολείται το 10% του προσωπικού της εταιρείας. Μέχρι το 2025 έχουμε προϋπολογίσει επενδύσεις 8 εκατ. ευρώ, πάλι με χτίσιμο νέας μονάδας, που θα λειτουργήσει ως προσθήκη στην υφιστάμενη νέα, με μηχανολογικό εξοπλισμό Industry 4.0, καθώς και με την έρευνα κι ανάπτυξη νέων προϊόντων» γνωστοποιεί ο κ.Λακασάς. Προσθέτει ότι η Olympia Electronics εκτιμά ότι θα πετύχει τζίρο ύψους 50 εκατ. ευρώ μεταξύ 2028 και 2030. «Για το 2025 ο στόχος είναι τα 35 εκατ. ευρώ, έναντι 20 εκατ. σήμερα, αλλά και να αυξήσουμε την απασχόληση από τα 202 άτομα σήμερα, στα 300» γνωστοποιεί.
Η ελληνική αγορά αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τρίτο του κύκλου εργασιών της “Olympia”. Κατά τον κ.Λακασά, αν κάτι κράτησε την ελληνική αγορά όρθια στην κρίση, αυτός ήταν ο κλάδος του τουρισμού «και ήταν και ο πρώτος που την ώθησε να έχει σημαντικο ρυθμό ανόδου προς τα τέλη της κρίσης». Όπως λέει, το 2019 ήταν μια ιδιαίτερα καλή χρονιά για την ελληνική αγορά, χάρη και στα νέα ξενοδοχεία που χτίστηκαν: «η ανάπτυξη ήταν πολύ καλύτερη από ό,τι περιμέναμε. Το ίδιο βλέπουμε και για το 2020. Με αιχμή του δόρατος τον τουρισμό, αλλά και τον ευρύτερο κατασκευαστικό κλάδο, που έχει πάρει μπρος, είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την ελληνική αγορά». Εμφαση δίδει η εταιρεία και στη ναυτιλία, όπου μεταξύ άλλων βρίσκεται σε συζητήσεις με τον κολοσσό της κρουαζιέρας, Royal Caribbean, για εγκατάσταση συστημάτων σε πέντε κρουαζιερόπλοια, που κατασκευάζονται στο ναυπηγείο του Σεν Ναζέρ.
Αντίπαλος του Έλληνα είναι κυρίως ο κακός του εαυτός
Απαντώντας σε ερώτημα για το ποια θεωρεί ότι είναι η προοπτική της ελληνικής οικονομίας, ο CEO του Think Tank SEVE απαντά πως η ελληνική οικονομία έχει όλες τις προϋποθέσεις για να ανοίξει νέο ενάρετο οικονομικό κύκλο, που με τους σωστούς χειρισμούς μπορεί να καλύψει ολόκληρη τη δεκαετία. «’Εχουμε δύο αντιπάλους: έναν εσωτερικό και έναν εξωτερικό. Ο εσωτερικός είναι ο κακός εαυτός του Ελληνα, που εύκολα ξεχνά και επαναλαμβάνει λάθη και ο εξωτερικός, με γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά χαρακτηριστικά, ο γείτονάς μας, που δείχνει διαθέσεις που δεν βοηθάνε στο οικονομικό κλίμα. Εδώ χρειάζεται ψύχραιμο χειρισμό από την κυβέρνηση, που μέχρι στιγμής το χειρίζεται ψύχραιμα και θεωρώ ότι μπορεί να ξεπεραστεί αυτός ο κίνδυνος. Πιο πολύ από όλα όμως, φοβάμαι τον κακό μας εαυτό», καταλήγει.
Αλεξάνδρα Γούτα
ΑΠΕ-ΜΠΕ.