Πρόσκληση Σαρλ Μισέλ στον Τζο Μπάιντεν για δια ζώσης συνάντηση το επόμενο 6μηνο   Επί τάπητος τίθενται σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση τρόποι βελτίωσης των διατλαντικών σχέσεων μετά την αποχώρηση του ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Πρόσκληση Σαρλ Μισέλ στον Τζο Μπάιντεν για δια ζώσης συνάντηση το επόμενο 6μηνο

 

Advertisement
 

Επί τάπητος τίθενται σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση τρόποι βελτίωσης των διατλαντικών σχέσεων μετά την αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη δοκιμασία στην οποία υποβλήθηκαν οι σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ κατά την διάρκεια της θητείας του.

Οι πρεσβευτές των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσουν πέντε ευρείς τομείς πολιτικής στους οποίους θεωρούν ότι υπάρχουν ευκαιρίες για συνεργασία με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο τομέας της υγείας, και ειδικότερα η συνεργασία στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, η ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας και η διασφάλιση των κοινών αξιών, στις οποίες περιλαμβάνεται η πίστη στις αρχές της πολυμερούς διεθνούς συνεργασίας.

 

Οι διατλαντικές σχέσεις θα είναι ένα από τα θέματα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, όπως τονίζει το ΑΜΠΕ.

Ο Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάλεσε τον Τζο Μπάιντεν σε δια ζώσης συνάντηση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021. Πιθανότατα θα έχει προηγηθεί συνάντηση κορυφής με τηλεδιάσκεψη αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του αμερικανού προέδρου.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να συγκροτήσουν μία νέα διατλαντική συμμαχία σε τομείς όπως η κλιματική αλλαγή και η ψηφιακή οικονομία.

 

Πολλοί στην Ευρώπη παρακολουθούσαν σοκαρισμένοι επί τέσσερα χρόνια την κακοποίηση των διατλαντικών σχέσεων και των αρχών της πολυμερούς συνεργασίας, με τον Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από την συνθήκη του Παρισιού για το Κλίμα και την διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, να επιβάλλει τιμωρητικούς δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα και να περιφρονεί διεθνείς θεσμούς που οι ΗΠΑ υποστήριζαν

Advertisement

Η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσδοκά την επιστροφή των ΗΠΑ στην συμφωνία του Παρισιού, πράγμα που έχει την πρόθεση να κάνει ο Τζο Μπάιντεν.

Δημοσίευμα των Financial Times έκανε χθες λόγο για σχέδιο το οποίο θα παρουσιαστεί στους ευρωπαίους ηγέτες κατά την σύνοδο κορυφής της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου με στόχο μία νέα σύμπραξη ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες για να ξεπεράσει τις εντάσεις της περιόδου Τραμπ και για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θέτει η Κίνα. Το σχέδιο προτείνει την ανάταξη των ευρωαμερικανικών σχέσεων σε τομείς όπως η θέσπιση ψηφιακού ρυθμιστικού πλαισίου ή η αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού.

 

«Ως ανοικτές και δημοκρατικές κοινωνίες και ως οικονομίες της αγοράς, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ συμφωνούν για την στρατηγική πρόκληση που συνιστά η αυξανόμενη διεθνής αυτοπεποίθηση της Κίνας, ακόμη και αν δεν συμφωνούμε πάντοτε για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπισή της», αναφέρεται στο κείμενο, το οποίο προτείνει την υιοθέτηση νέας διατλαντικής ατζέντας κατά την διάρκεια συνόδου κορυφής ευρωπαϊκής Ενωσης – ΗΠΑ η οποία θα διεξαχθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT.

 

Πηγή newsbeast.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Νοεμβρίου

15/11/25 8:49 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Νοεμβρίου

H «Κερκινέλλα» προσελκύει πλήθος επισκεπτών της Philoxenia στο περίπτερο του Δήμου Σιντικής

15/11/25 9:36 μμ

H «Κερκινέλλα» προσελκύει πλήθος επισκεπτών της Philoxenia στο περίπτερο του Δήμου Σιντικής

Μπέργκερ με ...γέμιση μύδια Μακρυγιάλου, γαρίδα Πλαταμώνα και μαύρο χοιρινό Ολύμπου

15/11/25 9:32 μμ

Μπέργκερ με …γέμιση μύδια Μακρυγιάλου, γαρίδα Πλαταμώνα και μαύρο χοιρινό Ολύμπου

Ουκρανία-σκάνδαλο διαφθοράς: Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε τον επανασχεδιασμό του ενεργειακού τομέα

15/11/25 9:28 μμ

Ουκρανία-σκάνδαλο διαφθοράς: Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε τον επανασχεδιασμό του ενεργειακού τομέα

Ο Πάπας έκανε δεκτούς ηθοποιούς και σκηνοθέτες από όλο τον κόσμο - «Ο κινηματογράφος κινδυνεύει, πρέπει να προστατευθεί», τόνισε

15/11/25 9:25 μμ

Ο Πάπας έκανε δεκτούς ηθοποιούς και σκηνοθέτες από όλο τον κόσμο – «Ο κινηματογράφος κινδυνεύει, πρέπει να προστατευθεί», τόνισε

Δίωξη για τρία πλημμελήματα σε μέλη του Ρουβίκωνα που άνοιξαν πανό μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη

15/11/25 9:18 μμ

Δίωξη για τρία πλημμελήματα σε μέλη του Ρουβίκωνα που άνοιξαν πανό μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη

Π. Μαρινάκης: Η αναβάθμιση από τον Fitch προσελκύει επενδύσεις οι οποίες δημιουργούν δουλειές

15/11/25 9:16 μμ

Π. Μαρινάκης: Η αναβάθμιση από τον Fitch προσελκύει επενδύσεις οι οποίες δημιουργούν δουλειές

Συνάντηση του Στ. Κασσελάκη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι

15/11/25 9:05 μμ

Συνάντηση του Στ. Κασσελάκη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι

Θεσσαλονίκη: Ανήλικες χτύπησαν συνομήλικες τους και τις βιντεοσκόπησαν – Συνελήφθησαν και οι γονείς τους

15/11/25 9:00 μμ

Θεσσαλονίκη: Ανήλικες χτύπησαν συνομήλικες τους και τις βιντεοσκόπησαν – Συνελήφθησαν και οι γονείς τους

Ακινητοποιήθηκε λόγω τεχνικού προβλήματος η αμαξοστοιχία 1599 με 95 επιβάτες λίγο μετά τον ΣΣ Σίνδου

15/11/25 8:47 μμ

Ακινητοποιήθηκε λόγω τεχνικού προβλήματος η αμαξοστοιχία 1599 με 95 επιβάτες λίγο μετά τον ΣΣ Σίνδου

Antalis: Μια μεσοπρώιμη ποικιλία σκληρού σίτου με κορυφαία παραγωγικά χαρακτηριστικά

15/11/25 8:41 μμ

Αγροφυλλίδα ΑΕ: Antalis – Μια μεσοπρώιμη ποικιλία σκληρού σίτου με κορυφαία παραγωγικά χαρακτηριστικά

Έναρξη του Πρωταθλήματος Μπάσκετ Παλαιμάχων, Εργαζομένων & Ανέργων Δήμου Σερρών «Νίκος Τατιτζικίδης»

15/11/25 8:25 μμ

Έναρξη του Πρωταθλήματος Μπάσκετ Παλαιμάχων, Εργαζομένων & Ανέργων Δήμου Σερρών «Νίκος Τατιτζικίδης»