Date:
«Η Ελλάδα έχει λάβει σημαντική στήριξη σε διάφορα περιστατικά φυσικών καταστροφών, ενώ και η ίδια έδειξε αντίστοιχο επίπεδο αλληλεγγύης, όταν άλλοι είχαν ανάγκη. Είναι προφανές ότι πρέπει συλλογικά να αναπτύξουμε καινοτόμες τεχνολογίες και εργαλεία έγκαιρης προειδοποίησης. Η επένδυση στην πρόληψη κινδύνων είναι πολύ πιο αποτελεσματική από το να τρέχουμε μετά με το κόστος αποκατάστασης και ανοικοδόμησης ύστερα από μια καταστροφή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε στην κοινή ευρωπαϊκή δράση, η οποία είναι πιο αποτελεσματική από την ξεχωριστή εθνική προσέγγιση», τόνισε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου, στο διεθνές συνέδριο για την Αντιμετώπιση των Φυσικών Καταστροφών, το οποίο συντόνιζε ο δημοσιογράφος Αντώνης Σρόιτερ και διοργανώθηκε από τη JTI και την Ιαπωνική Πρεσβεία, στο πλαίσιο του «2024: Έτος Πολιτισμού & Τουρισμού Ιαπωνίας-Ελλάδας», στην Αθήνα.
Ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε την ανάγκη για διασυνοριακή συνεργασία. «Τα τελευταία 5 χρόνια αποτέλεσαν μια περίοδο διαδοχικών διεθνών κρίσεων. Παράλληλα, έχουμε και την κλιματική κρίση. Αυτή η νέα πραγματικότητα είναι ήδη εδώ και μας δείχνει τα δόντια της, με δραματικές επιπτώσεις στις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Η χώρα μας πρόσφατα βίωσε εκτεταμένες πλημμύρες αλλά και μεγάλες δασικές πυρκαγιές που μετατρέπουν την καλοκαιρινή περίοδο σε εφιάλτη. Και όπως γνωρίζετε, η γεωργία και οι καλλιέργειες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από τις βροχοπτώσεις, την ξηρασία και τη διάβρωση του εδάφους», υπογράμμισε. «Είναι φανερό ότι η διασυνοριακή συνεργασία είναι ένα υποχρεωτικό εργαλείο στη φαρέτρα μας για την αντιμετώπιση αυτής της νέας, σκληρής πραγματικότητας. Η ευρωπαϊκή γειτονιά χρειάζεται μια ταχεία και συντονισμένη αντιμετώπιση των καταστροφών, καθώς και συστήματα πρόληψης και ετοιμότητας. Και είμαι υπερήφανος που αυτό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση σε επίπεδο Ε.Ε.», πρόσθεσε.
Επίσης, αναφέρθηκε στο Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε., ο οποίος «αποτελεί μια πολύ καλή απάντηση για την προστασία των πολιτών, του περιβάλλοντος, της ιδιοκτησίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς». «Είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα διεθνούς συνεργασίας που συγκεντρώνει 37 χώρες με ένα κοινό στόχο. Από την ίδρυσή του έχει ανταποκριθεί σε περισσότερες από 700 καταστροφές παγκοσμίως. Είναι προφανές ότι όλες αυτές οι χώρες μαζί σχηματίζουν μια οικονομία κλίμακας που καθιστά δυνατή την αποτελεσματικότερη δράση», τόνισε.
Επιπλέον, ο Σερραίος βουλευτής τόνισε ότι το κλειδί είναι η ανθεκτικότητα. «Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, για να γίνουμε ακόμα πιο ανθεκτικοί», δήλωσε και σκιαγράφησε τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν. «Η απάντηση στην κλιματική κρίση πρέπει να είναι συλλογική. Παράλληλα, πρέπει όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να αναπτύξουν τις υποδομές τους και να βελτιώσουν την ετοιμότητά τους, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Και κυρίως, πρέπει να διοχετεύσουμε κεφάλαια για κατάλληλη προετοιμασία πριν χτυπήσει η επόμενη καταστροφή. Χωρίς τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους και χωρίς επενδύσεις, η ολοκλήρωση αυτού του σχεδίου θα παραμείνει μια άσκηση επί χάρτου», πρόσθεσε με έμφαση.