12.1 C
Serres

Τα 21 ελληνικά χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες των τελευταίων 32 ετών: Καρέ – καρέ οι μεγάλες επιτυχίες

Date:

Τις 21 φτάνουν οι φορές που ακούστηκε ο ελληνικός εθνικός ύμνος στις 8 διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων που έχουν πραγματοποιηθεί στο συγκεκριμένο διάστημα από το 1992 και την Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης μέχρι και το 2021 και εκείνη του Τόκιο. Η ελληνική αποστολή πάει με μεγάλες βλέψεις για μετάλλια και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι.

Τα ελληνικά χρώματα έχουν πανηγυρίσει 6 χρυσά μετάλλια στον στίβο (Μίλτος Τεντόγλου, Κατερίνα Στεφανίδη, Αθανασία Τσουμελέκα, Φανή Χαλκιά, Κώστας Κεντέρης και Βούλα Πατουλίδου), 5 στην άρση βαρών (3 ο Πύρρος Δήμας και 2 ο Κάχι Καχιασβίλι) και 3 στη γυμναστική (Λευτέρης Πετρούνιας, Δημοσθένης Ταμπάκος, Ιωάννης Μελισσανίδης).

Δύο χρυσά μετάλλια στην ιστιοπλοΐα (Σοφία Μπεκατώρου/Αιμιλία Τσουλφά – Νίκος Κακλαμανάκης) και από 1 σε κωπηλασία (Στέφανος Ντούσκος), Σκοποβολή (Άννα Κορακάκη), Καταδύσεις (Θωμάς Μπίμης/Νίκος Συρανίδης), Τζούντο (Ηλίας Ηλιάδης), Ταε Κβο Ντο (Μιχάλης Μουρούτσος).

Τόκιο 2021 – 2 χρυσά

Στέφανος Ντούσκος: Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο μονό σκιφ με νέο ολυμπιακό ρεκόρ, καταρρίπτοντας εκείνο του Μάχε Ντρίσντεϊλ.

Μίλτος Τεντόγλου: Με άλμα στα 8,41 μ. στο μήκος, ο 23χρονος -τότε- άλτης από τα Γρεβενά στέφθηκε χρυσός Ολυμπιονίκης επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά. Αν και η καλύτερη επίδοσή του εκείνη τη χρονιά ήταν 8,60μ. χρειάστηκε 19 εκατοστά λιγότερα για να τα καταφέρει.

Ρίο 2016 – 3 χρυσά

Άννα Κορακάκη: Κατέκτησε δύο μετάλλια. Το χρυσό στο πιστόλι των 25 μέτρων και το χάλκινο στο αεροβόλο πιστόλι 10 μέτρων. Έγινε έτσι η δεύτερη μετά τον Κωνσταντίνο Τσικλητήρα το… 1912 και η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια στην ιστορία που κατέκτησε δύο μετάλλια στην ίδια διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων. Το κατόρθωμα αυτό της εξασφάλισε και την τιμή να είναι σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

Λευτέρης Πετρούνιας: Τον Δεκαπενταύγουστο του 2016, ο Έλληνας αθλητής κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον τελικό των κρίκων, συγκεντρώνοντας 16.000 πόντους (6.800 για τη δυσκολία του προγράμματος και 9.200 για την εκτέλεσή του).

Κατερίνα Στεφανίδη: Στα 26 της χρόνια και στην δεύτερή της συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, η επικοντίστρια κατάφερε να κατακτήσει το χρυσό στο Ρίο με άλμα στα 4,85 μ.

Λονδίνο 2012


Πεκίνο 2008


Αθήνα 2004 – 6 χρυσά

Θωμάς Μπίμης/Νίκος Συρανίδης: Το πρώτο χρυσό μετάλλιο της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, ήρθε από το συγκεκριμένο δίδυμο στις συγχρονισμένες καταδύσεις. Οι δυο τους έλαβαν για πρώτη φορά μέρος σε Ολυμπιακούς στο Σίδνεϊ το 2000, καταλαμβάνοντας την 36η θέση. Στην Αθήνα, στις συγχρονισμένες καταδύσεις από βατήρα 3 μέτρων συγκέντρωσαν 353,34 βαθμούς και πήραν την πρώτη θέση.

Ηλίας Ηλιάδης: Γεννημένος στην Αχμέτα της Γεωργίας τον Νοέμβριο του 1986 ως Τζαρτζίλ Ζβιαντουαρί, ο Ηλίας Ηλιάδης αγωνίστηκε με τα ελληνικά χρώματα στην κατηγορία των 81 κιλών στο Τζούντο στους Ολυμπιακούς της Αθήνας και πέτυχε μεγάλη νίκη στον τελικό με ιπόν επί του Ουκρανού Ρόμαν Γκόντιουκ.

Σοφία Μπεκατώρου/Αιμιλία Τσουλφά: Επιδεικνύοντας την υπεροχή του σε κάθε ιστιοδρομία, το ελληνικό πλήρωμα κατέκτησε το χρυσό στα 470. Το δίδυμο τερμάτισε πρώτο στην 9η ιστιοδρομία και δεύτερο στην 10η ιστιοδρομία εξασφαλίζοντας το μοναδικό μετάλλιο που τους έλειπε μέχρι τότε καθώς είχαν σαρώσει όλα τα υπόλοιπα σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια.

Δημοσθένης Ταμπάκος: Στην πρώτη του εμφάνιση στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ, είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στους κρίκους. Εμφανίστηκε στην Αθήνα με μόνο του στόχο το χρυσό, το οποίο και κατάφερε να κερδίσει.

Αθανασία Τσουμελέκα: Πραγματοποιώντας κούρσα αναμονής, πήρε το προβάδισμα στα μέσα περίπου του δρόμου και άντεξε μέχρι το τέλος κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο με επίδοση 1.29.12.

Φανή Χαλκιά: Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 400 μ. εμπόδια με 52.82 και ενώ στον ημιτελικό σημείωσε Ολυμπιακό ρεκόρ με 52.77 και την 5η επίδοση όλων των εποχών στο αγώνισμα και ήταν 8η στα 4Χ400μ.





Σίδνεϊ 2000 – 4 χρυσά

Κώστας Κεντέρης: Έφτασε στο Σίδνεϊ με ατομική επίδοση τα 20,25, κάτι που δεν προμήνυε πως θα παλέψει για το χρυσό μετάλλιο. Στα προκριματικά πέτυχε χρόνο 20.57 και πήρε τη πρώτη θέση ενώ στα προημιτελικά αν και τερμάτισε δεύτερος, κατέρριψε το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ με 20.14. Στα ημιτελικά πήρε τη πρώτη θέση στη σειρά του με 20.20 και λίγο αργότερα ετοιμάστηκε για τον πρώτο τελικό της καριέρας του σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Μέχρι τα 100μ της κούρσας βρισκόταν στην 5η θέση αλλά αμέσως μετά άρχισε μία απίστευτη επίθεση με στόχο το χρυσό μετάλλιο, το οποίο και κατέκτησε με νέο πανελλήνιο ρεκόρ 20,09 και αντίθετο άνεμο -0,6.

Μιχάλης Μουρούτσος: Ο 20χρονος αθλητής κατέκτησε το χρυσό στην κατηγορία των 58 κιλών. Έγινε ο πρώτος αθλητής χρονολογικά καθώς η κατηγορία διεξήχθη πρώτη φορά στο Σίδνεϊ που κατέκτησε το πρώτο χρυσό μετάλλιο στο άθλημα αυτό στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Πύρρος Δήμας: Το 2000 ο Έλληνας αρσιβαρίστας κατακτά το τρίτο και τελευταίο του Ολυμπιακό μετάλλιο στην κατηγορία των 85 κιλών. Παίρνει έτσι ρεβάνς από τον Ιρανό Σακίν Ναζιρίνια, που τον είχε κερδίσει έναν χρόνο νωρίτερα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αθήνας ενώ βάζει από κάτω και τους μόνιμους αντιπάλους του Χούστερ και Ασανίτζε.

Κάχι Καχιασβίλι: Για 3η φορά χρυσός Ολυμπιονίκης στέφεται και ο Κάχι, ο μοναδικός που κατάφερε κάτι τέτοιο μετά τους Πύρρο Δήμα και Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου. Ο Καχιασβίλι κατάφερε να σηκώσει 405 κιλά στο σύνολο νικώντας στη διαφορά σωματικού βάρους τον σημαντικότερο αντίπαλό του, Σιμόν Κολέτσκι.

Ατλάντα 1996 – 4 χρυσά μετάλλια

Ιωάννης Μελισσανίδης: Πέτυχε την πρώτη νίκη των ελληνικών χρωμάτων στη γυμναστική από το 1906. Ο Μελισσανίδης έκανε την έκπληξη και κέρδισε το πρώτο χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα στις ασκήσεις εδάφους με 9.850 βαθμούς, αγγίζοντας το τέλειο και αναγκάζοντας ακόμα και τους αντιπάλους του να τον χειροκροτήσουν.

Νίκος Κακλαμανάκης: Έχοντας πάρει την ένατη θέση στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης, ο Έλληνας ιστιοπλόος κάνει σχεδόν «περίπατο» στην Ατλάντα κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο που του έδωσε το προσωνύμιο «γιος του ανέμου» και τον έκανε σημαιοφόρο της ελληνικής αποστολής.

Πύρρος Δήμας: Το «λιοντάρι της Χειμάρρας» παίρνει το δεύτερο χρυσό του μετάλλιο, σε έναν τρομερό αγώνα, στον οποίο καταφέρει να καθηλώσει εκατομμύρια. Η επιτυχία του μένει στην ιστορία καθώς καταφέρνει να σηκώσει 180 κιλά στο αρασέ και 212,5 στο ζετέ. Σύνολο 392,5.

Κάχι Καχιασβίλι: Ο Ακάκιος παίρνει το δεύτερο χρυσό του μετάλλιο (το πρώτο το είχε πάρει με τα χρώματα της Γεωργίας το 1992) με σύνολο 420 κιλών. Η νίκη του μόνο εύκολη δεν ήταν καθώς έμεινε τρίτος στο αρασέ με 185 κιλά. Και πάλι το δυνατό του ζετέ τον έβγαλε ασπροπρόσωπο και με δέκα κιλά διαφορά από τον Ανατόλι Χραπάτι, του χάρισε το χρυσό. Οι επιδόσεις του στο σύνολο όπως και στο ζετέ 235 κιλά, ήταν παγκόσμια ρεκόρ.

Βαρκελώνη – 2 χρυσά

Πύρρος Δήμας: Ο Έλληνας αρσιβαρίστας έγραψε την πρώτη του «χρυσή» σελίδα. Συμμετείχε στην κατηγορία των 82,5 κιλών και σήκωσε στο σύνολο 370 κιλά, αναγκάζοντας το Ολυμπιακό Στάδιο της Καταλονίας να τον χειροκροτά.

Βούλα Πατουλίδου: Στη δεύτερη συμμετοχή της σε Ολυμπιακούς Αγώνες και εκμεταλλευόμενη το «στραβοπάτημα» της προπορευόμενης, η Βούλα Πατουλίδου κατακτά το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στα εμπόδια των 100 μέτρων με επίδοση 12,64. Η ρήση της αμέσως μετά τον αγώνα «Για την Ελλάδα ρε γαμώτο» έμεινε στην ιστορία. Αυτό ήταν το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Ελλάδας στον στίβο μετά το 1912.

πηγή newsbeast.gr

ΑθλητικάΤα 21 ελληνικά χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες των τελευταίων 32 ετών:...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Πρόγραμμα επανένταξης για τον Σβαμπ

Δύο ημέρες πριν την επανέναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων κι...

ΠΑΟΚ: Παραμένει εξαιρετικά αμφίβολος ο Σβαμπ για το παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης

Ο ΠΑΟΚ ολοκληρώνει την προετοιμασία του για το εκτός...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα