Advertisement

Τελευταία Νέα

Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής: Επαναφορά εμπρηστικής ρητορικής από την Τουρκία — Στις 13/5 η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Κλείδωσε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Άγκυρα όπως αποκάλυψε ο ίδιος και το τετ α τετ με τον Ταγίπ Ερντογάν στις 13 Μαΐου με την ελληνική πλευρά να εκφράζει την ικανοποίησή της για το κείμενο των συμπερασμάτων που αφορά στις ευρωτουρκικές σχέσεις και τη σύνδεση με το Κυπριακό.

Παντελώς αδικαιολόγητη χαρακτήρισε την αντίδραση της Τουρκίας για τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο κάνοντας λόγο για μια κίνηση με αμιγώς περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η χώρα μας ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Τα βήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν συνεπάγονται μετατόπιση θέσεων από την Τουρκία στη διαφορά των δύο κρατών για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, ωστόσο εστίασε στη θετική ατζέντα.

Advertisement

Για τη Μέση Ανατολή χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι δίνεται έμφαση για την αποτροπή κλιμάκωσης της κρίσης εστίασε στην στήριξη για το Ισραήλ αλλά και στη θετική αναφορά για την κατάσταση στη Γάζα. Το Ιράν πρέπει να απομονωθεί για τη στάση του αλλά και το Ισραήλ να καταλάβει τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και την ανθρωπιστική στήριξη, για να χτιστούν συμμαχίες που θα απομονώσουν το Ιράν.

Στην εσωτερική πολιτική ατζέντα και στις επικείμενες ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός απέφυγε να σχολιάσει την υποψηφιότητα Μπελέρη μεμονωμένα και αρκέστηκε μόνο να πει ότι όσοι ενδιαφέρονται για τα ζητήματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία αντιλαμβάνονται τον βαρύ συμβολισμό της υποψηφιότητας.

Για το κρίσιμο θέμα της ακρίβειας τόνισε ότι η κυβέρνηση θα εξακολουθεί να στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και να διορθώνει αδικίες πχ πλατφόρμα για επίδομα μητρότητας– στηρίζουμε το θεσμό της οικογένειας είπε βάζουμε αναχώματα στις όποιες πιέσεις.

Επανέρχονται οι εντάσεις έστω και σε ρητορικό επίπεδο

Το πρόβλημα δεν είναι ότι οι δυο χώρες διατηρούν τις διαφορετικές θέσεις τους και κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι με την επαναπροσέγγιση λύθηκαν όλα.

Το πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία έχει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση και για την διαδικασία προσέγγισης και θεωρεί ότι για την μη πρόκληση εντάσεων θα πρέπει να πάρει ως αντάλλαγμα την μη άσκηση και στοιχειωδών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Αυτή είναι η περίπτωση των θαλασσίων πάρκων. Η Ελλάδα δεν διεκδικεί να επεκτείνει την κυριαρχία της. Ασκεί δικαιώματα και αρμοδιότητες που αφορούν, μάλιστα, ένα ουδέτερο θέμα, την προστασία του περιβάλλοντος στην επικράτεια της και όπως είπε και ο κ. Μητσοτάκης θα προχωρήσει κανονικά.

Η Τουρκία θέλει να επιβάλει την αναθεωρητική ατζέντα της και όλες τις διεκδικήσεις της, υπό την απειλή ότι θα αντιδράσει.

Advertisement
Babis

Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται ούτε θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό. Ειδικά μάλιστα όταν δεν αφορά μια απλή αρμοδιότητα αλλά την ίδια την κυριαρχία.

Αντίδραση και σε Συμπεράσματα της Συνόδου Κορφής

Η Τουρκία θέλει λευκή επιταγή από την Ε.Ε., θέλει μόνο να πάρει χωρίς να εκπληρώνει δεσμεύσεις και υποχρεώσεις. Τα προηγούμενα χρόνια έχει κτισθεί ένα ισχυρό πλαίσιο διασύνδεσης των ευρωτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού με τα ευρωτουρκικά.

Πολλοί στην Ε.Ε. θα ήθελαν να στείλουν ένα θετικό μήνυμα στην Τουρκία χωρίς αστερίσκους και όρους. Αυτό δεν μπορούσε όμως να γίνει αποδεκτό ειδικά από την Λευκωσία.

Έτσι είδαμε ότι η Τουρκία αντέδρασε και σε αυτή την αναφορά των Συμπερασμάτων απειλώντας ότι ουσιαστικά δεν θα αποδεχθεί αυτή την διασύνδεση με το Κυπριακό και είναι λογικό αφού υποστηρίζει λύση δύο κρατών.

Το κλίμα πριν την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Σίγουρα η ρητορική του ΥΠΕΞ του ΥΕΘΑ σήμερα η αντίδραση για τα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής δεν θυμίζει καθόλου το τελευταίο 14μηνο, αλλά τις εποχές προ σεισμών. Εκ των πραγμάτων η έγερση τέτοιων ζητημάτων που αφορούν κυριαρχία σκιάζουν το κλίμα αλλά πάντως γίνονται προσπάθειες ώστε να μην υπονομευθεί η προετοιμασία της συνάντησης Μητσοτάκη Ερντογάν στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου.

Την Δευτέρα θα έχουμε μια συνάντηση για τα ΜΟΕ στην Αθήνα, από την οποία σύμφωνα με πληροφορίες μου δεν θα πρέπει να περιμένουμε κάτι εντυπωσιακό αλλά μάλλον κάποια νέα μέτρα σαν κι αυτά που είχαμε για την βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δυο χωρών.

Είναι σχεδόν τρεις εβδομάδες δύσκολες μπροστά που θέλουν προσοχή και να κρατηθούν ευαίσθητες ισορροπίες.

πηγή ertnews.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λευκός Οίκος: Οι νέοι δασμοί Τραμπ είναι σχεδόν οριστικοί

04/08/25 12:56 πμ

Λευκός Οίκος: Οι νέοι δασμοί Τραμπ είναι σχεδόν οριστικοί

Πότε πρέπει να σταματήσω να οδηγώ – Μέχρι ποια ηλικία επιτρέπεται η οδήγηση στην Ελλάδα

04/08/25 1:32 πμ

Πότε πρέπει να σταματήσω να οδηγώ – Μέχρι ποια ηλικία επιτρέπεται η οδήγηση στην Ελλάδα

Οι εκπαιδευτικοί αβοήθητοι μπροστά στην υπεραριθμία και τις μαθησιακές δυσκολίες: «Μια τάξη γεμάτη πρόσωπα – κι ένας εκπαιδευτικός μόνος»

04/08/25 12:46 πμ

Οι εκπαιδευτικοί αβοήθητοι μπροστά στην υπεραριθμία και τις μαθησιακές δυσκολίες: «Μια τάξη γεμάτη πρόσωπα – κι ένας εκπαιδευτικός μόνος»

Παγκόσμιο υγρού στίβου: Πρώτη η Κίνα στα μετάλλια, στη 18η θέση η Ελλάδα

04/08/25 1:40 πμ

Παγκόσμιο υγρού στίβου: Πρώτη η Κίνα στα μετάλλια, στη 18η θέση η Ελλάδα

Μελιτζανοσαλάτα πειραγμένη του Γιάννη Λουκάκου (Βίντεο)

04/08/25 12:29 πμ

Μελιτζανοσαλάτα πειραγμένη του Γιάννη Λουκάκου (Βίντεο)

Το μυστικό για έπιπλα χωρίς σκόνη που μένουν καθαρά για μέρες

04/08/25 12:20 πμ

Το μυστικό για έπιπλα χωρίς σκόνη που μένουν καθαρά για μέρες

Κετογονική δίαιτα: Πως τα λιπαρά μπορούν να ωφελήσουν τον εγκέφαλο;

04/08/25 12:05 πμ

Κετογονική δίαιτα: Πως τα λιπαρά μπορούν να ωφελήσουν τον εγκέφαλο;

Χιλή: 4 νεκροί εργάτες ανασύρθηκαν από την γκρεμισμένη στοά του μεταλλείου El Teniente - Ενας ακόμη αγνοείται

04/08/25 1:41 πμ

Χιλή: 4 νεκροί εργάτες ανασύρθηκαν από την γκρεμισμένη στοά του μεταλλείου El Teniente – Ενας ακόμη αγνοείται

Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε τον Ανάς Ζαρουρί

04/08/25 1:42 πμ

Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε τον Ανάς Ζαρουρί

Αλόννησος: Έσπασε ο κάβος φέρι μποτ όταν έδενε στο λιμάνι του νησιού

04/08/25 1:42 πμ

Αλόννησος: Έσπασε ο κάβος φέρι μποτ όταν έδενε στο λιμάνι του νησιού

Με το απόλυτο νικών πήρε την πρόκριση για το Ευρωβόλεϊ 2026 η Εθνική γυναικών

03/08/25 11:37 μμ

Με το απόλυτο νικών πήρε την πρόκριση για το Ευρωβόλεϊ 2026 η Εθνική γυναικών

Άδειασε από κόσμο η Θεσσαλονίκη – Το αδιαχώρητο επικρατεί στις παραλίες της Χαλκιδικής (video)

04/08/25 1:43 πμ

Άδειασε από κόσμο η Θεσσαλονίκη – Το αδιαχώρητο επικρατεί στις παραλίες της Χαλκιδικής (video)