Οι καταναλωτές πρέπει να ζητούν πάντα απόδειξη και να ελέγχουν τα είδη που παραγγείλανε. Δεν συνιστά απόδειξη το παραστατικό παραγγελία   Τα δικαιώματα των καταναλωτών όταν επισκέπτονται ταβέρνες, εστιατόρια, καφέ ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Οι καταναλωτές πρέπει να ζητούν πάντα απόδειξη και να ελέγχουν τα είδη που παραγγείλανε. Δεν συνιστά απόδειξη το παραστατικό παραγγελία

 

Τα δικαιώματα των καταναλωτών όταν επισκέπτονται ταβέρνες, εστιατόρια, καφέ -μπαρ κ.λπ., με την ευκαιρία των καλοκαιρινών διακοπτών, υπενθυμίζει η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ).

 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΕΚΠΟΙΖΩ:

Οι τιμοκατάλογοι συντάσσονται υποχρεωτικά στην ελληνική γλώσσα και προαιρετικά σε ακόμα μία ή περισσότερες ξένες γλώσσες.

Οι υπεύθυνοι των καταστημάτων οφείλουν να εξασφαλίζουν την πληροφόρηση ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) επί του τηρούμενου τιμοκαταλόγου.

Πριν από την παραγγελία, υποχρεούνται να διαθέτουν τον τιμοκατάλογο σε κάθε πελάτη. Επιπλέον, τα κάθε μορφής εστιατόρια υποχρεούνται να έχουν ανηρτημένο τον τιμοκατάλογο σε εμφανές σημείο στην είσοδο του καταστήματος.

Για ξενοδοχεία και ξενοδοχειακά συγκροτήματα ο τιμοκατάλογος πρέπει να αναρτάται στην εξωτερική όψη της κύριας εισόδου της αίθουσας όπου προσφέρονται τα είδη του τιμοκαταλόγου.

Τα καταστήματα εστίασης δεν επιτρέπεται να χρεώνουν στην πελατεία τους αξία που αφορά σε «ΚΟΥΒΕΡ» (π.χ.: σερβίτσια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες κ.λπ.). Κανένα προϊόν (όπως π.χ. εμφιαλωμένο νερό, ψωμί) δεν προσφέρεται και χρεώνεται χωρίς προηγούμενη συναίνεση του καταναλωτή.

Στους τιμοκαταλόγους αναγράφονται όλα τα προσφερόμενα είδη «α λα-κάρτ» με τις αντίστοιχες τιμές τους, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Πρέπει να διατίθεται τρόπος ηλεκτρονικής πληρωμής.

Τιμοκατάλογοι

Τα αναγραφόμενα στους τιμοκαταλόγους φαγητά και σαλάτες προσφέρονται στους πελάτες:

α. Με τη μερίδα.

β. Με το κιλό. Στην περίπτωση αυτή σημειώνεται υποχρεωτικά η ένδειξη «με το κιλό» δίπλα στο αντίστοιχο είδος.

Ο καταναλωτής θα πρέπει να είναι σε θέση, προτού καταναλώσει το είδος κρέατος ή πουλερικών που επέλεξε και διατίθεται με το κιλό, να γνωρίζει το βάρος του συγκεκριμένου είδους σε βρώσιμη μορφή και την τελική τιμή που θα κληθεί να πληρώσει. Ο καταναλωτής πρέπει να είναι σε θέση, προτού καταναλώσει το είδος ψαριού που επέλεξε και διατίθεται με το κιλό, να γνωρίζει το βάρος του συγκεκριμένου είδους σε ωμή μορφή και την τελική τιμή που θα κληθεί να πληρώσει.

Εάν διαθέτουν κατεψυγμένα ψάρια, κρέατα ή λαχανικά, πρέπει να αναγράφονται στον κατάλογο με την ένδειξη «κατεψυγμένο», καθώς και «προμαγειρεμένο» ή «προτηγανισμένο» για φαγητό.

Advertisement
MEGA

Πρέπει να αναγράφεται το είδος των ελαίων και η χρήση τους.

Προκειμένου για σαλάτες πάσης φύσεως, αναγράφονται η ονομασία κάθε σαλάτας όπως την ορίζει το κατάστημα και τα βασικά συστατικά που τη συνθέτουν.

Οι προσυσκευασίες των ποτών, οίνων, ζύθου και των εμφιαλωμένων νερών που διατίθενται ακέραιες στον πελάτη εντός των μονάδων ομαδικής εστίασης, πρέπει να αποσφραγίζονται παρουσία του.

Τα κέντρα και καταστήματα εστίασης, αναψυχής, ψυχαγωγίας και διασκέδασης, που σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του υπουργείου Οικονομικών υποχρεούνται στην έκδοση διπλοτύπων αποδείξεων ή αποδείξεων ταμειακής μηχανής θεωρημένων από την ΔΟΥ, παραδίδουν στην πελατεία τους τη διπλότυπη απόδειξη ή την απόδειξη ταμειακής μηχανής με την αξία των ειδών που καλείται να πληρώσει ο πελάτης, ανεξάρτητα αν τα είδη αυτά αγοράσθηκαν ή σερβιρίστηκαν ή διανεμήθηκαν κατ’ οίκον.

Προσοχή! Οι καταναλωτές πρέπει να ζητούν πάντα απόδειξη και να ελέγχουν τα είδη που παραγγείλανε. Δεν συνιστά απόδειξη το παραστατικό παραγγελίας.

Δελτίο Παραπόνων

Τα κέντρα και καταστήματα εστίασης, αναψυχής και διασκέδασης υποχρεούνται να διαθέτουν προς χρήση της πελατείας τους το ειδικό έντυπο «ΦΥΛΛΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ». Το έντυπο αυτό διατίθεται μέσω ειδικής θήκης, τοποθετημένης σε εμφανές μέρος για τους πελάτες, δίπλα ακριβώς από την έξοδο του καταστήματος.

Το έντυπο «ΦΥΛΛΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ» είναι αριθμημένο τριπλότυπο με τρία φύλλα διαφορετικού χρώματος το καθένα, ήτοι λευκό, ανοικτό πράσινο και ανοικτό ερυθρό και είναι τύπου καρμπονιζέ.

 

thetoc


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυριακή της Ορθοδοξίας: Τι γιορτάζει η Εκκλησία μας

28/02/26 9:27 μμ

Κυριακή της Ορθοδοξίας: Τι γιορτάζει η Εκκλησία μας

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 1 Μαρτίου

28/02/26 9:25 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν 1 Μαρτίου

Δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών με 6,17μ. ο Εμμανουήλ Καραλής - video

28/02/26 9:19 μμ

Δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών με 6,17μ. ο Εμμανουήλ Καραλής – video

Χατζηβασιλείου: Στόχος η αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν - Η Ελλάδα δεν έχει καμία ανάμειξη στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή

28/02/26 9:11 μμ

Χατζηβασιλείου: Στόχος η αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν – Η Ελλάδα δεν έχει καμία ανάμειξη στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή

Μάρτης, το βραχιόλι με τις άσπρες και κόκκινες κλωστές- Γιατί το φοράμε

28/02/26 8:58 μμ

Μάρτης, το βραχιόλι με τις άσπρες και κόκκινες κλωστές- Γιατί το φοράμε

Χειροποίητα μαρτάκια: Ιδέες για να τα φτιάξετε μαζί με τα παιδιά

28/02/26 8:50 μμ

Χειροποίητα μαρτάκια: Ιδέες για να τα φτιάξετε μαζί με τα παιδιά

Σέρρες: Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα διακίνησης ναρκωτικών -Κατασχέθηκαν 3 οχήματα

28/02/26 8:39 μμ

Σέρρες: Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα διακίνησης ναρκωτικών -Κατασχέθηκαν 3 οχήματα

ΜΥΤΙΛΗΝΗ: Αναβίωσε 104 χρόνια μετά την καταστροφή, το Περγαμηνό πανηγύρι των Αγίων Θεοδώρων

28/02/26 8:28 μμ

Μυτιλήνη: Αναβίωσε 104 χρόνια μετά την καταστροφή, το Περγαμηνό πανηγύρι των Αγίων Θεοδώρων

Κολωνός: Έγκυος εντοπίστηκε νεκρή στο σπίτι της - Προσήχθη ο σύντροφός της

28/02/26 8:23 μμ

Κολωνός: Έγκυος εντοπίστηκε νεκρή στο σπίτι της – Προσήχθη ο σύντροφός της

Ακυρώσεις πτήσεων από το Ελευθέριος Βενιζέλος» για Μέση Ανατολή

28/02/26 8:19 μμ

Ακυρώσεις πτήσεων από το Ελευθέριος Βενιζέλος για Μέση Ανατολή

Τηλεφωνικές επικοινωνίες Κυρ. Μητσοτάκη για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μ. Ανατολή

28/02/26 8:15 μμ

Τηλεφωνικές επικοινωνίες Κυρ. Μητσοτάκη για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μ. Ανατολή

Τουρκική προεδρία: «Απαράδεκτη» η κλιμάκωση ΗΠΑ-Ισραήλ-Ιράν - Έκκληση για άμεση επανεκκίνηση διαλόγου

28/02/26 8:10 μμ

Τουρκική προεδρία: «Απαράδεκτη» η κλιμάκωση ΗΠΑ-Ισραήλ-Ιράν – Έκκληση για άμεση επανεκκίνηση διαλόγου