Όχι μόνο αποτρέπουν την αρρώστια και τον θάνατο, αλλά τα εμβόλια κατά της Covid-19 μπορεί επίσης να βάζουν ένα «φρένο» στην ταχεία εξέλιξη του κορονοϊού SARS-CoV-2, περιορίζοντας τον αριθμό των ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

 Όχι μόνο αποτρέπουν την αρρώστια και τον θάνατο, αλλά τα εμβόλια κατά της Covid-19 μπορεί επίσης να βάζουν ένα «φρένο» στην ταχεία εξέλιξη του κορονοϊού SARS-CoV-2, περιορίζοντας τον αριθμό των νέων μεταλλάξεων, άρα και των παραλλαγών (στελεχών) του που δυνητικά θα μπορούσαν να διαφεύγουν από τα αντισώματα. Αυτό είναι το ενθαρρυντικό συμπέρασμα μιας νέας μικρής επιστημονικής μελέτης, της πρώτης του είδους της, τα ευρήματα της οποίας θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μεγαλύτερες έρευνες.

   Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέλυσαν γενετικά δείγματα του κορονοϊού από 30 ασθενείς με Covid-19 που δεν είχαν εμβολιαστεί και άλλους 23 εμβολιασμένους που, παρόλα αυτά, είχαν μολυνθεί (κάτι που, αν και σπάνιο, μπορεί να συμβεί). Η μελέτη εστίασε στην αναζήτηση γονιδίων που σχετίζονται με μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα με την οποία ο ιός διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα και η οποία αποτελεί το βασικό στόχο των εμβολίων και των παραγομένων αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό.

   Όσο συχνότερα και πιο εκτεταμένα μεταλλάσσεται η εν λόγω πρωτεΐνη, τόσο λιγότερο αποτελεσματικά γίνονται τα αντισώματα των εμβολίων. Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με τους ανεμβολίαστους, οι εμβολιασμένοι που είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό, εμφάνιζαν σημαντικά λιγότερες μεταλλάξεις στην ακίδα.

   Σύμφωνα με τους ερευνητές, «η μελέτη παρουσιάζει τις πρώτες γνωστές ενδείξεις πως τα εμβόλια Covid-19 περιορίζουν θεμελιωδώς τις εξελικτικές και αντιγονικές οδούς διαφυγής του ιού SARS-CoV-2. Το κοινωνικό όφελος του μαζικού εμβολιασμού συνεπώς είναι πολύ μεγαλύτερο από τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον κορονοϊό και της μετάδοσης στην κοινότητα, καθώς περιλαμβάνει επίσης τον περιορισμό της αχαλίνωτης εξέλιξης του ιού».

Advertisement
MEGA

   Όσοι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται, κυρίως επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί, τόσες περισσότερες ευκαιρίες έχει ο κορονοϊός να μεταλλαχθεί, να πολλαπλασιάζεται ευκολότερα μέσα στο σώμα λόγω μικρότερης ανοσολογικής αντίστασης που συναντά, καθώς επίσης να μεταδίδεται πιο εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο λόγω του μεγαλύτερου ιικού φορτίου όσων μη εμβολιασμένων έχουν μολυνθεί.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γ.Γιάντσιος για διόδια Προμαχώνα: ¨"Πάρθηκε απόφαση αναστολής μέχρι να βγει η εγκύκλιος"

25/02/26 8:43 μμ

Γ.Γιάντσιος για διόδια Προμαχώνα: “Πάρθηκε απόφαση αναστολής μέχρι να βγει η εγκύκλιος”

Πλημμύρες και ασφυκτικές προθεσμίες ΟΣΔΕ: Στο επίκεντρο ο Έβρος - Αίτημα για παράταση προθεσμίας - video

25/02/26 7:50 μμ

Πλημμύρες και ασφυκτικές προθεσμίες ΟΣΔΕ: Στο επίκεντρο ο Έβρος – Αίτημα για παράταση προθεσμίας – video

Απαγορευτικό για το νερό στο Σιτοχώρι - Προειδοποίηση σε επιτήδειους από τη ΔΕΥΑ Βισαλτίας - video

25/02/26 7:37 μμ

Απαγορευτικό για το νερό στο Σιτοχώρι – Προειδοποίηση σε επιτήδειους από τη ΔΕΥΑ Βισαλτίας – video

Σέρρες: Τους έχτισαν την οικοδομή το 2007 αλλά δεν τους σύνδεσαν με την αποχέτευση - video

25/02/26 7:26 μμ

Σέρρες: Τους έχτισαν την οικοδομή το 2007 αλλά δεν τους σύνδεσαν με την αποχέτευση – video

Σταύρος Παπασταύρου μετά τη συνάντηση με Doug Burgum και Chris Wright: «Η ενέργεια είναι δύναμη ασφάλειας, ανάπτυξης και διεθνούς επιρροής»

25/02/26 7:12 μμ

Σταύρος Παπασταύρου μετά τη συνάντηση με Doug Burgum και Chris Wright: «Η ενέργεια είναι δύναμη ασφάλειας, ανάπτυξης και διεθνούς επιρροής»

ΕΛΓΑ: Αποζημιώσεις 18.3 εκ. ευρώ σε 8.480 δικαιούχους

25/02/26 3:10 μμ

ΕΛΓΑ: Αποζημιώσεις 18.3 εκ. ευρώ σε 8.480 δικαιούχους

Ενεργειακές συμφωνίες με ισχυρό ελληνικό αποτύπωμα στη Διατλαντική Σύνοδο για το LNG

25/02/26 3:07 μμ

Ενεργειακές συμφωνίες με ισχυρό ελληνικό αποτύπωμα στη Διατλαντική Σύνοδο για το LNG

ΥΠΑΑΤ: Ξεκινά η ενεργοποίηση ιδιωτών κτηνιάτρων για την αντιμετώπιση της ευλογιάς

25/02/26 7:39 μμ

ΥΠΑΑΤ: Ξεκινά η ενεργοποίηση ιδιωτών κτηνιάτρων για την αντιμετώπιση της ευλογιάς

Κυρ. Μητσοτάκης: Με την αναβάθμιση του Συνοριακού Σταθμού Κήπων θα αποκτήσουμε την είσοδο και την έξοδο προς Τουρκία που μας αξίζει

25/02/26 2:59 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Με την αναβάθμιση του Συνοριακού Σταθμού Κήπων θα αποκτήσουμε την είσοδο και την έξοδο προς Τουρκία που μας αξίζει

Σαμαράς: Έχω εκφράσει ανησυχίες για τη συμφωνία Ελλάδας - Chevron

25/02/26 2:55 μμ

Σαμαράς: Έχω εκφράσει ανησυχίες για τη συμφωνία Ελλάδας – Chevron

ΔΕΗ myBusiness Dynamic: Δυναμική τιμολόγηση ρεύματος επιχειρήσεων για έλεγχο κατανάλωσης και κόστους

25/02/26 12:37 μμ

ΔΕΗ myBusiness Dynamic: Δυναμική τιμολόγηση ρεύματος επιχειρήσεων για έλεγχο κατανάλωσης και κόστους

  Η Πειραιώς στηρίζει το πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ για τα θερμοκήπια

25/02/26 12:33 μμ

  Η Πειραιώς στηρίζει το πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ για τα θερμοκήπια