Είναι καλοκαίρι και τα πολλά φρούτα που κάνουν την εμφάνισή τους στους πάγκους των μανάβικων… Βερίκοκα, ροδάκινα, νεκταρίνια, πεπόνια, καρπούζια και πολλά ακόμα λαχταριστά, χρωματιστά και μυρωδάτα σπάνε την μονοτονία ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Είναι καλοκαίρι και τα πολλά φρούτα που κάνουν την εμφάνισή τους στους πάγκους των μανάβικων… Βερίκοκα, ροδάκινα, νεκταρίνια, πεπόνια, καρπούζια και πολλά ακόμα λαχταριστά, χρωματιστά και μυρωδάτα σπάνε την μονοτονία της χειμωνιάτικης τριάδας μήλο-πορτοκάλι-αχλάδι! Είναι γεγονός πως τα φρούτα θεωρούνται υγιεινό τρόφιμο και οι επίσημες συστάσεις κάνουν λόγο για 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Πολλοί όμως αποφεύγουν την κατανάλωσή τους καθώς φοβούνται πως έχουν πολλή ζάχαρη.

Τα φρούτα, λοιπόν, περιέχουν ζάχαρη;
Η αλήθεια είναι ότι τα φρούτα περιέχουν σάκχαρα, αλλά η διαχείριση αυτών των σακχάρων από το σώμα σας είναι πολύ διαφορετική από τη διαχείριση της κοινής ζάχαρης! Η ζάχαρη αποτελείται από γλυκόζη και φρουκτόζη και η αυξημένη πρόσληψη φρουκτόζης έχει φανεί πως σχετίζεται με αύξηση των τριγλυκεριδίων και άλλες μεταβολικές διαταραχές. Τα φρούτα περιέχουν επίσης φρουκτόζη, ωστόσο είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταναλώσουμε τόσα φρούτα, ώστε να φτάσουμε την ποσότητα φρουκτόζης που μπορεί δυνητικά να προκαλέσει κάποια διαταραχή στην υγεία μας.

Το σώμα διαχειρίζεται διαφορετικά τη φρουκτόζη από τα φρούτα
Όταν καταναλώνουμε το φρούτο ολόκληρο, όπως για παράδειγμα το ροδάκινο με τη φλούδα, καταναλώνουμε, πέρα από τη φρουκτόζη, αρκετό νερό και φυτικές ίνες. Έτσι, η πέψη διαρκεί περισσότερο και η φρουκτόζη απελευθερώνεται αργά, σε αντίθεση με την κατανάλωση ενός αναψυκτικού με ζάχαρη, όπου η απελευθέρωση της φρουκτόζης γίνεται πολύ γρήγορα, λόγω της απουσίας φυτικών ινών ή άλλων συστατικών. Αυτή η γρήγορη απελευθέρωση και απορρόφηση είναι που μακροπρόθεσμα μπορεί να μας επιβαρύνει. Δυστυχώς, αυτή η γρήγορη απορρόφηση συμβαίνει και με την κατανάλωση χυμών (τυποποιημένων και φυσικών), λόγω της απουσίας των φυτικών ινών του ολόκληρου φρούτου. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να καταναλώνουμε το φρούτο ολόκληρο, ιδανικά μαζί με τη φλούδα του, έναντι του στημένου χυμού του.

Τέλος, τα φρούτα πέρα από τις φυτικές ίνες είναι πλούσια και σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τα ερευνητικά δεδομένα που αφορούν την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων!

Advertisement
Family Kitchen

Δώσε, λοιπόν, έμφαση στην καθημερινή κατανάλωση φρούτων διαφορετικών χρωμάτων, ώστε να λάβεις ποικιλία βιταμινών και αντιοξειδωτικών και απόλαυσε το καρπουζάκι σου χωρίς ενοχές.

Πηγή bestofyou.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύγκρουση λέμβου στην οποία επέβαιναν μετανάστες με περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, ανοικτά της Χίου - Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχουν νεκροί, τραυματίες και αγνοούμενοι

03/02/26 11:09 μμ

Σύγκρουση λέμβου στην οποία επέβαιναν μετανάστες με περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, ανοικτά της Χίου – Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχουν νεκροί, τραυματίες και αγνοούμενοι

Βρέθηκαν στην Αλίαρτο τα δύο ανήλικα κορίτσια που είχαν εξαφανιστεί από τον Κορυδαλλό

03/02/26 11:05 μμ

Βρέθηκαν στην Αλίαρτο τα δύο ανήλικα κορίτσια που είχαν εξαφανιστεί από τον Κορυδαλλό

Συνταγή για σούπα με κόκκινες φακές

03/02/26 10:58 μμ

Συνταγή για σούπα με κόκκινες φακές

Έσπασε το «φράγμα» των 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης - Νίκη Κεραμέως: Συνεχίζουμε με πολιτικές για ακόμα περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές για όλους

03/02/26 10:49 μμ

Έσπασε το «φράγμα» των 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης – Νίκη Κεραμέως: Συνεχίζουμε με πολιτικές για ακόμα περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές για όλους

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 4 Φεβρουαρίου

03/02/26 10:47 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 4 Φεβρουαρίου

Η ΠΕΔ-ΚΜ στηρίζει τον Δήμο Θερμαϊκού για το θέμα της αμμοληψίας από το Φανάρι Επανομής

03/02/26 10:49 μμ

Η ΠΕΔ-ΚΜ στηρίζει τον Δήμο Θερμαϊκού για το θέμα της αμμοληψίας από το Φανάρι Επανομής

Η Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς για τη ζωή μακριά από το Χόλιγουντ

03/02/26 10:28 μμ

Η Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς για τη ζωή μακριά από το Χόλιγουντ

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής προσπάθειας για προσιτή στέγη»

03/02/26 10:37 μμ

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής προσπάθειας για προσιτή στέγη»

03/02/26 10:30 μμ

Στη Φλόριντα των ΗΠΑ «ταξιδεύει» η έκθεση «Άγιον Όρος και Μετέωρα-1929»

Υπερταμείο: Το αποτύπωμα στις εθνικές υποδομές το 2025

03/02/26 10:20 μμ

Υπερταμείο: Το αποτύπωμα στις εθνικές υποδομές το 2025

Πηγές ΠΑΣΟΚ για εργασίες εξεταστικής επιτροπής ΟΠΕΚΕΠΕ

03/02/26 10:13 μμ

Πηγές ΠΑΣΟΚ για εργασίες εξεταστικής επιτροπής ΟΠΕΚΕΠΕ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με ένα σύστημα που να ανοίγει δρόμους και όχι να τους κλείνει

03/02/26 10:10 μμ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με ένα σύστημα που να ανοίγει δρόμους και όχι να τους κλείνει