Τι αναφέρει νέα μελέτη για το άτμισμα Η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου βλάπτει τις αρτηρίες και τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων όπως το παραδοσιακό κάπνισμα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Τι αναφέρει νέα μελέτη για το άτμισμα

Η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου βλάπτει τις αρτηρίες και τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων όπως το παραδοσιακό κάπνισμα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Τζέσικα Φέτερμαν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό «Journal of American Heart Association», μελέτησαν περισσότερους από 400 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 21 έως 45 ετών, οι οποίοι δεν είχαν διαγνωσμένο πρόβλημα καρδιοπάθειας. Από αυτούς, οι 94 ήσαν μη καπνιστές, οι 285 καπνιστές, οι 36 ατμιστές (όλοι πρώην καπνιστές) και οι 52 τόσο καπνιστές όσο και ατμιστές.

Διαπιστώθηκε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι οι πρώην καπνιστές που είχαν γίνει πια ατμιστές (επί τουλάχιστον τρεις μήνες) ή ήσαν ταυτόχρονα ατμιστές και καπνιστές, είχαν παρόμοια με τους καπνιστές επιδείνωση της κατάστασης των αιμοφόρων αγγείων τους.

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ασφαλέστερα από τα παραδοσιακά. Στην πραγματικότητα», δήλωσε η δρ Φέτερμαν, «οι περισσότεροι ατμιστές λένε ότι ο βασικός λόγος που το γύρισαν στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, είναι επειδή θεωρούν πως αυτά είναι λιγότερο επικίνδυνα για την υγεία τους. Όμως αυξάνονται συνεχώς οι ενδείξεις από επιστημονικές μελέτες ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να μη συνιστούν την ασφαλέστερη εναλλακτική λύση στο παραδοσιακό κάπνισμα, όσον αφορά την υγεία της καρδιάς. Και η δική μας μελέτη συνηγορεί σε αυτό».

Advertisement
MEGA

«Η σκλήρυνση των αρτηριών μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα μικρά αιμοφόρα αγγεία, συμπεριλαμβανομένων των τριχοειδών, και έτσι να επιβαρύνει την καρδιά με πρόσθετο στρες, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη καρδιοπάθειας», πρόσθεσε. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι τα ενδοθηλιακά κύτταρα των αιμοφόρων αγγείων φαίνεται να έχουν ίδια ζημιά στους καπνιστές, στους ατμιστές και στους καπνιστές-ατμιστές.

«Τα ευρήματα της μελέτης μας δείχνουν πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου μειώνει την καρδιαγγειακή βλάβη ή δυσλειτουργία που σχετίζεται με τα παραδοσιακά προϊόντα καπνού», τόνισε η δρ Φέτερμαν και επεσήμανε την ανάγκη να γίνουν νέες μελέτες σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου για να διαπιστωθεί πώς αλλάζει διαχρονικά η αγγειακή βλάβη λόγω των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

 

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καβάλα: Τραυματίστηκε 9χρονος σε θαλάσσιο πάρκο στη Νέα Πέραμο

23/08/25 11:30 πμ

Ν. Πέραμος: 9χρονος έπεσε από φουσκωτή τσουλήθρα και τραυματίστηκε

Όταν οι ακρίδες σκίασαν τον Αττικό ουρανό και ανάγκασαν τον δήμαρχο Πετράκη να τις επικηρύξει

23/08/25 11:24 πμ

Όταν οι ακρίδες σκίασαν τον Αττικό ουρανό και ανάγκασαν τον δήμαρχο Πετράκη να τις επικηρύξει

Σαντορίνη το Φθινόπωρο: Η εποχή που το νησί αποκαλύπτει το πιο γοητευτικό του πρόσωπο

23/08/25 10:28 πμ

Σαντορίνη το φθινόπωρο: Η εποχή που το νησί αποκαλύπτει το πιο γοητευτικό του πρόσωπο

Θεσσαλονίκη: Θείος πρόσβαλε τη γενετήσια αξιοπρέπεια, έπιασε από τον λαιμό την ανιψιά του και την γρονθοκόπησε

23/08/25 10:01 πμ

Θεσσαλονίκη: Θείος πρόσβαλε τη γενετήσια αξιοπρέπεια, έπιασε από τον λαιμό την ανιψιά του και την γρονθοκόπησε

Η μαστορική τέχνη της πέτρας στα χωριά των Γρεβενών και της Κοζάνης

23/08/25 9:57 πμ

Η μαστορική τέχνη της πέτρας στα χωριά των Γρεβενών και της Κοζάνης

Ρομπότ - ξεναγός, μιλάει 120 γλώσσες και ξεναγεί τους επισκέπτες στον δήμο Βόλβης

23/08/25 10:06 πμ

Ρομπότ – ξεναγός, μιλάει 120 γλώσσες και ξεναγεί τους επισκέπτες στον δήμο Βόλβης

Δημογραφικό: Ολοένα και λιγότεροι…

23/08/25 9:38 πμ

Δημογραφικό: Ολοένα και λιγότεροι…

Γλυκοπατάτες – Τα θρεπτικά τους στοιχεία και μια ξεχωριστή συνταγή

23/08/25 1:26 πμ

Γλυκοπατάτες – Τα θρεπτικά τους στοιχεία και μια ξεχωριστή συνταγή

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 23 Αυγούστου

23/08/25 1:14 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 23 Αυγούστου

Δολοφονία 47χρονης στο Χαλάνδρι: Στη φυλακή οδηγείται ο 28χρονος δράστης

22/08/25 8:12 μμ

Δολοφονία 47χρονης στο Χαλάνδρι: Στη φυλακή οδηγείται ο 28χρονος δράστης

Την απόσυρση σχεδίου εποικισμού από το Ισραήλ ζητούν 25 ΥΠΕΞ μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα

22/08/25 8:09 μμ

Την απόσυρση σχεδίου εποικισμού από το Ισραήλ ζητούν 25 ΥΠΕΞ μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα

23 Αυγούστου: Τα εννιάμερα της Παναγίας- Τι γιορτάζουμε

22/08/25 7:17 μμ

23 Αυγούστου: Τα εννιάμερα της Παναγίας- Τι γιορτάζουμε