Το κάταγμα του ισχίου εξαιτίας οστεοπόρωσης, το οποίο είναι ήδη ένα επικίνδυνο πρόβλημα για τους ηλικιωμένους σε όλο τον κόσμο, εκτιμάται ότι θα γίνει ακόμη σοβαρότερο για τη δημόσια υγεία ... Περισσότερα

Τα κατάγματα ισχίου λόγω οστεοπόρωσης σχεδόν θα διπλασιασθούν έως το 2050

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Το κάταγμα του ισχίου εξαιτίας οστεοπόρωσης, το οποίο είναι ήδη ένα επικίνδυνο πρόβλημα για τους ηλικιωμένους σε όλο τον κόσμο, εκτιμάται ότι θα γίνει ακόμη σοβαρότερο για τη δημόσια υγεία στο μέλλον, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα που εκτιμά ότι έως το 2050 τα περιστατικά σχεδόν θα διπλασιασθούν διεθνώς, εν μέρει λόγω της προϊούσας γήρανσης του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η μελέτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη καλύτερης πρόληψης και θεραπείας, ιδίως για τους άνδρες και τους πολύ ηλικιωμένους άνω των 85 ετών που κινδυνεύουν περισσότερο. Η πιθανότητα ενός ατόμου να πάθει κάταγμα μετά τα 85 είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με τις νεότερες ηλικιακές ομάδες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Τσινγκ-λουνγκ Τσέουνγκ του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο της American Society of Bone and Mineral Research στο Τέξας των ΗΠΑ, ανέλυσαν στοιχεία από 19 χώρες για ανθρώπους άνω των 50 ετών που είχαν πάθει κάταγμα τα προηγούμενα χρόνια.

Εκτιμήθηκε ότι, με βάση τις υπάρχουσες τάσεις, θα πρέπει να αναμένεται αύξηση των καταγμάτων ισχίων σχεδόν σε όλες τις χώρες (18 από τις 19). Οι μεγαλύτερες μέσες ετήσιες αυξήσεις στα κατάγματα καταγράφηκαν στην Ολλανδία (2,1%) και στη Νότια Κορέα (1,2%). Έως τα μέσα του αιώνα μας εκτιμάται σχεδόν διπλασιασμός τους σε σχέση με το 2018, με τους άνδρες να πλήττονται σε μεγαλύτερο ποσοστό έναντι των γυναικών.

Τα Ηνωμένα Έθνη προβλέπουν ότι το προσδόκιμο ζωής των ανδρών παγκοσμίως θα ξεπεράσει τα 75 έτη έως το 2050, με αποτέλεσμα ένα ολοένα μεγαλύτερο ποσοστό ανδρών να κινδυνεύει για κάταγμα ισχίου. Επιπλέον, εδώ και χρόνια η οστεοπόρωση υποδιαγιγνώσκεται και υποθεραπεύεται στους άνδρες.

Η μελέτη, σύμφωνα με τον δρ Τσέουνγκ, βρήκε ότι «η χρήση φαρμάκων κατά της οστεοπόρωσης μετά από κάταγμα ισχίου είναι χαμηλότερη στους άνδρες, σε σχέση με τις γυναίκες, κατά 30% έως 67%» (ανάλογα με τη χώρα). Η χρήση τέτοιων φαρμάκων μέσα στους επόμενους 12 μήνες μετά από κάταγμα ισχίου κυμαινόταν από 11% έως 50% (ανάλογα με τη χώρα).

Γι’ αυτό, ο Τσέουνγκ τόνισε ότι «περισσότερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην πρόληψη και θεραπεία των καταγμάτων ισχίου στους άνδρες». Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η μείωση στα κατάγματα που έχει παρατηρηθεί σε ορισμένες χώρες κατά τα τελευταία χρόνια (καθώς, μεταξύ άλλων, έχει γίνει ευρύτερα αντιληπτός ο κίνδυνος της οστεοπόρωσης), δεν αρκεί για να αντισταθμίσει την επίπτωση του αυξανόμενου και γηράσκοντος παγκόσμιου πληθυσμού, με συνέπεια τα κατάγματα ισχίου να εμφανίσουν ανοδική τάση μελλοντικά σε παγκόσμια κλίμακα.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σ. Φάμελλος: Ακραία και τοξική η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου

26/08/25 11:36 μμ

Σ. Φάμελλος: Ακραία και τοξική η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου

Ρένια Λουιζίδου για το “Σόι σου”: Γίνεται κατάχρηση όταν υπάρχουν τρεις επαναλήψεις ημερησίως

26/08/25 11:31 μμ

Ρένια Λουιζίδου για το “Σόι σου”: Γίνεται κατάχρηση όταν υπάρχουν τρεις επαναλήψεις ημερησίως

Νεκρό δέρμα στα πόδια: Πως να το απομακρύνετε με απλούς τρόπους στο σπίτι

26/08/25 11:24 μμ

Νεκρό δέρμα στα πόδια: Πως να το απομακρύνετε με απλούς τρόπους στο σπίτι

Επιστροφή στη δουλειά μετά τις διακοπές: 7 συμβουλές για να διαχειριστείτε το άγχος

26/08/25 11:17 μμ

Επιστροφή στη δουλειά μετά τις διακοπές: 7 συμβουλές για να διαχειριστείτε το άγχος

Θεσσαλονίκη: Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά το Flyover- Αντίστροφη μέτρηση για το δεύτερο «μπλε» καλούπι

26/08/25 10:50 μμ

Θεσσαλονίκη: Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά το Flyover- Αντίστροφη μέτρηση για το δεύτερο «μπλε» καλούπι

Συναντήσεις Όλγας Κεφαλογιάννη με εκπροσώπους της τουριστικής αγοράς της Νότιας Κορέας

26/08/25 10:42 μμ

Συναντήσεις Όλγας Κεφαλογιάννη με εκπροσώπους της τουριστικής αγοράς της Νότιας Κορέας

Ο Άγιος Φανούριος …των χαμένων ανθρώπων & πραγμάτων - Η Παράδοση, το έθιμο, συνταγή για φανουρόπιτα

26/08/25 10:34 μμ

Ο Άγιος Φανούριος …των χαμένων ανθρώπων & πραγμάτων – Η Παράδοση, το έθιμο, συνταγή για φανουρόπιτα

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 27 Αυγούστου

26/08/25 10:33 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 27 Αυγούστου

Αριθμολογία: Αν έχεις γεννηθεί σε αυτές τις 4 ημερομηνίες, έχεις σπάνια ενσυναίσθηση

26/08/25 10:29 μμ

Αριθμολογία: Αν έχεις γεννηθεί σε αυτές τις 4 ημερομηνίες, έχεις σπάνια ενσυναίσθηση

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Από το 8ωρο στο 13ωρο - Η ΝΔ ξηλώνει τα εργασιακά δικαιώματα

26/08/25 10:21 μμ

ΠΑΣΟΚ: Από το 8ωρο στο 13ωρο – Η ΝΔ ξηλώνει τα εργασιακά δικαιώματα

Γαλλία: Ποιες επιλογές έχει ο Μακρόν εάν πέσει η κυβέρνηση Μπαϊρού

26/08/25 10:16 μμ

Γαλλία: Ποιες επιλογές έχει ο Μακρόν εάν πέσει η κυβέρνηση Μπαϊρού

Κάρυανη Καβάλας: 76χρονη έχασε την ζωή της στην παραλία

26/08/25 10:10 μμ

Κάριανη Καβάλας: 76χρονη έχασε την ζωή της στην παραλία