Παρουσίαση του θεματικού “μονοπατιού για την αρκούδα” που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFE ARCPROM θα πραγματοποιηθεί το πρωί του Σαββάτου 17 Μαΐου  2025.

Η δράση της περιήγησης απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, και στόχο έχει να αναδείξει την εκπαιδευτική αξία του μονοπατιού. 

Advertisement

Πρόκειται για μονοπάτι που έχει δημιουργηθεί μετά από συνεργασία της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών & Προστατευόμενων Περιοχών Δ. Μακεδονίας του ΟΦΥΠΕΚΑ και της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης “Καλλιστώ”, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFE ARCPROM. Συνολικά έχουν δημιουργηθεί τέσσερα μονοπάτια σε Ελλάδα και Ιταλία. Είναι προσβάσιμα μονοπάτια που περνούν από περιοχές υψηλής φυσικής ομορφιάς με παρουσία αρκούδων και είναι κατάλληλα για όλες τις διαφορετικές κατηγορίες ενδιαφερομένων ομάδων: μαθητές, ενήλικες, επισκέπτες, εργαζόμενους στην εκπαίδευση ή οποιονδήποτε άλλο τομέα.

Μετά το πέρας του περιπάτου στο “μονοπάτι της αρκούδας” θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση παρουσίασης του εκπαιδευτικού υλικού που έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο του έργου LIFE ARCPROM, το οποίο και θα διατεθεί στους/ στις εκπαιδευτικούς που θα συμμετάσχουν. 

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, Σάββατο 17 Μαΐου  2025, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή εκδήλωση για το κοινό, στις 18:00 στην ταβέρνα Στου Χάσου (Μικρολίμνη Πρεσπών), κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστούν οι δράσεις και τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού έργου LIFE ARCPROM, το οποίο ολοκληρώνεται τους επόμενους μήνες. 

Advertisement
Family Kitchen

Λίγα λόγια για το ευρωπαϊκό έργο LIFE ARCPROM

Το έργο «LIFE ARCPROM: Βελτιώνοντας τους όρους συνύπαρξης της καφέ αρκούδας και του ανθρώπου σε 4 Εθνικά Πάρκα της Νότιας Ευρώπης», που συντονίζεται από την Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ» και υλοποιείται με τη συμμετοχή του Ο.ΦΥ.Π.Ε.Κ.Α., δύο Ελληνικών Πανεπιστημίων (Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας), καθώς και του Εθνικού Πάρκου της Maiella και του W.W.F. Ιταλίας, έχει ως κύριο στόχο την ανάπτυξη δομών και επιχειρησιακών ικανοτήτων των τριών Εθνικών Πάρκων στην Ελλάδα (Βόρειας Πίνδου, Πρεσπών και Οροσειράς Ροδόπης) και ενός της Ιταλίας (Maiella), για την έμπρακτη βελτίωση των όρων συνύπαρξης ανθρώπου και αρκούδας στις περιοχές ευθύνης τους.

Στους κύριους στόχους του έργου LIFE ARCPROM περιλαμβάνονται η αντιμετώπιση φαινομένων προσέγγισης της αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές, η ελαχιστοποίηση παράνομων πρακτικών όπως η χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες), η εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης ζημιών από τα μεγάλα σαρκοφάγα στη γεωργική οικονομία κ.α..

Ενημερωθείτε αναλυτικά για το έργο LIFE ARCPROM στο https://lifearcprom.uowm.gr/el/.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυρ. Μητσοτάκης: Θα επιβεβαιώσουμε 12 παρεμβάσεις για την μείωση της γραφειοκρατίας

05/08/25 3:05 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Θα επιβεβαιώσουμε 12 παρεμβάσεις για την μείωση της γραφειοκρατίας

Γιατί ανήμερα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ευλογούνται τα σταφύλια

05/08/25 8:55 πμ

Γιατί ανήμερα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ευλογούνται τα σταφύλια

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Πότε έγινε και γιατί την γιορτάζουμε 06 Αυγούστου

05/08/25 8:51 πμ

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Πότε έγινε και γιατί την γιορτάζουμε 6 Αυγούστου

Βιολογικά προϊόντα: Εξάμηνη αναστολή σε εταιρία πιστοποίησης

05/08/25 8:46 πμ

Βιολογικά προϊόντα: Εξάμηνη αναστολή σε εταιρία πιστοποίησης

8 φυτά που επιβιώνουν με ελάχιστο πότισμα

05/08/25 8:37 πμ

8 φυτά που επιβιώνουν με ελάχιστο πότισμα

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Οκτώ χρήσιμες οδηγίες για την αντιμετώπιση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα

05/08/25 8:33 πμ

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Οκτώ χρήσιμες οδηγίες για την αντιμετώπιση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα

Άνοιξε και πάλι για πεζούς και οχήματα η παλαιά γέφυρα της Χαλκίδας

05/08/25 8:25 πμ

Άνοιξε και πάλι για πεζούς και οχήματα η παλαιά γέφυρα Χαλκίδας

ΥΠΑΑΤ: Στήριξη 63 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους, λόγω εγκλεισμού και ζωονόσων

05/08/25 8:25 πμ

ΥΠΑΑΤ: Στήριξη 63 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους, λόγω εγκλεισμού και ζωονόσων

ΗΠΑ: Ανεξέλεγκτη μαίνεται επί έναν μήνα η πυρκαγιά στο Γκραντ Κάνιον

05/08/25 8:12 πμ

ΗΠΑ: Ανεξέλεγκτη μαίνεται επί έναν μήνα η πυρκαγιά στο Γκραντ Κάνιον

ΡΑΑΕΥ: Έρχονται τα “κόκκινα” τιμολόγια ρεύματος – Όσα πρέπει να ξέρετε

05/08/25 9:49 πμ

ΡΑΑΕΥ: Έρχονται τα κόκκινα τιμολόγια ρεύματος – Όσα πρέπει να ξέρετε

Σεισμός 3,7 βαθμών στο Άγιον Όρος

05/08/25 7:57 πμ

Σεισμός 3,7 βαθμών στο Άγιον Όρος

04/08/25 10:54 μμ

Τα Κάτω Πορόια Σερρών μετατρέπονται σε ντεκόρ κινηματογραφικής ταινίας