Τα μπακάλικα πιπεράκια από τις Σέρρες που κατακτούν την Ελληνική αγορά
Date:
Ο Πέτρος Άτσαλος με την «Πιπεράκια Μπακάλικα Άτσαλου» μυεί τα τελευταία χρόνια τους μη Σερραίους στο μικρασιατικό γευστικό μυστικό της γενέτειράς του
Έδωσε ταυτότητα και έβγαλε εκτός των ορίων της περιφερειακής ενότητας Σερρών ένα τοπικό προϊόν που βρίσκεται στο μενού όλων των εστιατορίων της περιοχής: τις μπακάλικες πιπεριές του Αγίου Ιωάννη με την προσφυγική καταγωγή.
Ο παραγωγός Πέτρος Άτσαλος είδε την προοπτική του αγροτικού αυτού προϊόντος και μέσα από την «Πιπεράκια Μπακάλικα Άτσαλου» κατάφερε να το τοποθετήσει σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ ανά την Ελλάδα, θέλοντας να μυήσει και τους μη Σερραίους σε αυτό το γευστικό μυστικό της γενέτειράς του. Στόχος του είναι να κάνει την είσοδό του στο επόμενο διάστημα και στον χώρο της εστίασης στην υπόλοιπη χώρα, αφού θεωρεί πως οι μπακάλικες πιπεριές, πέρα από μια γευστική «έκπληξη», είναι ένα προϊόν ιδιαίτερα αποδοτικό για τις επιχειρήσεις που το εντάσσουν στα μενού τους.
Μάλιστα, τα μπακάλικα πιπεράκια του έχουν κερδίσει και τον Ηλία Μαμαλάκη που τα έχει στηρίξει πολύ, όπως λέει ο Πέτρος Άτσαλος.
«Τηγανιτά με λάδι, ξύδι και αλάτι, ψητά στα κάρβουνα σε καλαμάκι ή ακόμα και ωμά στη σαλάτα είναι ένας μεζές που αξίζει κανείς να δοκιμάσει» λέει ο Σερραίος παραγωγός για τα μπακάλικα πιπεράκια, τα οποία ξεκίνησε με μόλις 300 ρίζες στον Άγιο Ιωάννη Σερρών το 2013 για να φτάσει σήμερα στις 14.000. Μάλιστα, η ετήσια παραγωγή του ανέρχεται πλέον σε 40-45 τόνους, έχοντας ξεκινήσει από μόλις 1 τόνο.
Πάππου προς πάππου από τη Μικρά Ασία
Οι μπακάλικες πιπεριές είναι μια τοπική ποικιλία με μακρά ιστορία, αφού έφτασαν στην περιοχή με τους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Προπαππούδες και παππούδες τις καλλιεργούσαν και τις πήγαιναν στον μπακάλη για να τις φτιάξει τουρσί και κάπως έτσι πήραν το όνομά τους. Μάλιστα, η «κλωστή» αυτή δεν έσπασε ποτέ, αφού η ποικιλία ανανεώνεται μέχρι και σήμερα από τα ίδια φυτά, που προέκυψαν από εκείνους τους πρώτους σπόρους των προσφύγων.
Ο Πέτρος Άτσαλος μεγάλωσε μέσα στα μπακάλικα πιπεράκια και κατάλαβε από μικρό παιδί πόσο σκληρή δουλειά είναι η καλλιέργειά τους, όταν καθόταν πάνω σε έναν τενεκέ ώρες κάτω από τον ήλιο για να τα μαζέψει. Άλλωστε, τόσο ο παππούς του όσο και ο πατέρας του καλλιεργούσαν τις μπακάλικες πιπεριές.
Αν και είναι διορισμένος καθηγητής με ειδικότητα ηλεκτρολόγου σε ΕΠΑΛ, η πίστη του στο προϊόν, αλλά και η ζήτηση από την τοπική εστίαση τον έκανε να θελήσει να πάει ένα βήμα παρακάτω την οικογενειακή δραστηριότητα και να ασχοληθεί με το αντικείμενο, φέρνοντας άλλη πνοή στην παραγωγή. Έτσι το 2013 μπήκε δυναμικά στην εντατική καλλιέργεια, ξεκινώντας με 300 ρίζες σε θερμοκήπιο, αριθμός που σε έναν χρόνο έγινε 1.600 και έφτασε σήμερα τις 14.000 ρίζες σε μια έκταση 5 στρεμμάτων.
Μάλιστα, σύντομα πήρε την απόφαση να συσκευάσει το προϊόν, δίνοντάς του ταυτότητα και προστιθέμενη αξία, όπως λέει στη Voria.gr, και διασφαλίζοντας την ποιότητά του. Παρά τις πρώτες δυσκολίες, μια μεγάλη λιανεμπορική αλυσίδα της Θεσσαλονίκης πίστεψε στο προϊόν του, τοποθετώντας το στα ράφια της και σταδιακά στους πελάτες του ήρθαν να προστεθούν όλοι οι μεγάλοι του λιανεμπορίου.
Η παραγωγή των μπακάλικων πιπεριών κρατά από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ ο Πέτρος Άτσαλος τις συλλέγει τρεις φορές την εβδομάδα, ώστε να μην προλαβαίνουν να εκτεθούν πολύ στον ήλιο και να μην αυξάνουν την καψαϊκίνη τους, διατηρώντας έτσι μια γλυκιά γεύση και μια τρυφερή σάρκα.
Το μήκος τους δεν ξεπερνά τα 7 εκατοστά και για να συγκεντρωθεί ένα κιλό πρέπει να μαζευτούν 150 με 160 τεμάχια.
«Δεν υπάρχει τραπέζι σε ταβέρνα, εστιατόριο και σουβλατζίδικο των Σερρών που να μην έχει μπακάλικες πιπεριές. Είναι ένας μεζές ιδιαίτερα γευστικός, ταυτισμένος με την περιοχή, με εξαιρετικές επιδόσεις για τις επιχειρήσεις εστίασης. Γι’ αυτό και θέλησα να το συστήσω και στην υπόλοιπη Ελλάδα» λέει ο Πέτρος Άτσαλος και εξηγεί: «Είναι τιμητικό να σου τηλεφωνεί Σερραίος που ζει στην Αθήνα και να σου μεταφέρει τη συγκίνησή του επειδή βρήκε τα μπακάλικα πιπεράκια εκεί».
Πηγή: voria.gr