Τα μυστικά του παραδοσιακού χαλβά
Date:
Τι θα μπορούσε να συμπληρώσει το γεύμα με μια λαγάνα, παρά ένα κομμάτι παραδοσιακού χαλβά.
Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ελένη Καμπάκη, ακολούθησε τις λεπτές μυρωδιές που αναδύονται από ένα παραδοσιακό εργαστήριο παρασκευής χαλβά και δείχνει τις δυσκολίες που μεσολαβούν έως ότου το προϊόν καταλήξει στο τραπέζι.
Ο Γιάννης Λουκάς, ιδιοκτήτης της ομώνυμης εταιρείας χαλβά, συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση, που έφεραν τα δυο αδέλφια Ιωάννης και Γεώργιος από την Κωνσταντινούπολη. Το 1945 αποφάσισαν να έρθουν στη Θεσσαλονίκη, με λιγοστά σκεύη αλλά με πολύ μεράκι.
Το μυστικό τους είναι η σκληρή δουλειά ανακατέματος με το χέρι, πολλών κιλών μείγματος στους 90-100 βαθμούς Κελσίου, προκειμένου το τελικό προϊόν να είναι αφράτο με ίνες και να διατηρεί την μαστιχάτη υφή του.
Τέλος, μπαίνει σε καλούπια σε διάφορες ποσότητες και φτάνει στα ράφια. Πάντα υπάρχουν εκείνοι που αναζητούν ένα από τα δεκάδες καταστήματα, σε όλη την Ελλάδα, από όπου διατίθεται για τις προμήθειες των ημερών.
Σύκο, πορτοκάλι, κάστανο, κουβερτούρα, με κακάο ή αμύγδαλο είναι κάποιες από τις σύγχρονες γεύσεις που προστίθενται στις γνωστές παραδοσιακές.
Με εξαγωγές σε δέκα χώρες με πιο μακρινή την Αυστραλία, όπου οι ομογενείς αναζητούν προϊόντα που θα βάλουν στο πατροπαράδοτο τραπέζι. Το προϊόν βρίσκεται κυρίως σε ελληνικά μαγαζιά και ντελικατέσεν σε Αυστρία, Γερμανία, Ην. Βασίλειο, Βουλγαρία, Σουηδία, Λετονία, ενώ ο χαλβάς της Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται να ταξιδέψει και στις ΗΠΑ.
Συνιστάται για κατανάλωση όλο τον χρόνο ως ένα πολύ υγιεινό προϊόν, παρασκευασμένο από σουσάμι, ενώ η τιμή του κυμαίνεται ανάλογα με τις προσθήκες σε επιπλέον υλικά, από δέκα έως δεκατέσσερα ευρώ.
πηγή ertnews.gr