Στις τομές του ρωμαϊκού κτηρίου που βρίσκεται δίπλα στο μεγάλο και, κατά πάσα πιθανότητα, δημόσιο ελληνιστικό κτήριο κάτω από την πρωτοβυζαντινή Βασιλική Γ΄ επικεντρώνεται και τη φετινή περίοδο η ανασκαφή ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Στις τομές του ρωμαϊκού κτηρίου που βρίσκεται δίπλα στο μεγάλο και, κατά πάσα πιθανότητα, δημόσιο ελληνιστικό κτήριο κάτω από την πρωτοβυζαντινή Βασιλική Γ΄ επικεντρώνεται και τη φετινή περίοδο η ανασκαφή στην Ακρόπολη της Αμφίπολης που διενεργείται με επικεφαλής την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών Δρ. Δημητρία Μαλαμίδου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών το οποίο εκπροσωπεί ο καθηγητής Αρχαιολογίας Δρ. Δημήτριος Δαμάσκος.

Τα κομμάτια του κτηρίου, που βρέθηκαν τον προηγούμενο Αύγουστο, οδηγούν τους ανασκαφείς στην υπόθεση πως πρόκειται να αποκαλυφθεί μια πολύ καλή κατασκευή την οποία όμως δεν μπορούν να ταυτίσουν, προς το παρόν, με κάτι συγκεκριμένο.

Εξάλλου, πέρυσι η τελευταία μέρα της ανασκαφής έφερε στο φως ένα απρόσμενο εύρημα, τον κορμό μαρμάρινου αγάλματος, θωρακοφόρου, ελαφρώς μεγαλύτερου του φυσικού, ο οποίος εντοπίστηκε εντοιχισμένος σε αποσπασματικά σωζόμενο κτήριο στο δυτικό πέρας των ανασκαπτόμενων τομέων. Ο κορμός είναι σχεδόν πανομοιότυπος με έναν άλλο που βρέθηκε παλαιότερα εντοιχισμένος στον βυζαντινό πύργο του Μαρμαρίου στην Αμφίπολη, με κοινή ανάγλυφη διακόσμηση, η οποία ταυτίζει τη μορφή με τον αυτοκράτορα Αύγουστο, ή με κάποιον υψηλόβαθμο στρατιωτικό της εποχής του.

Μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα
Η ανασκαφή που άρχισε χθες συνεχίζεται τώρα για τέταρτη χρονιά και πραγματοποιείται με τη συμμετοχή δέκα φοιτητών αρχαιολογίας που διαμένουν στον ξενώνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών. Η πρώτη μέρα ήταν αναγνωριστική, ενώ οι ανασκαφείς ευελπιστούν και φέτος σε ευρήματα που θα συμβάλουν στη διαμόρφωση μιας πιο ολοκληρωμένης εικόνας όσων ήδη εντοπίστηκαν. «Ένα τέτοιο εύρημα θα μπορούσε να είναι για παράδειγμα μια επιγραφή που να μας οδηγήσει σε ταύτιση κτηρίων ή οτιδήποτε άλλο που θα μας βοηθούσε στην κατανόηση της τοπογραφίας στην ακρόπολη της Αμφίπολης. Επίσης μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε κάποιο άλλο εύρημα όπως ήταν πέρυσι ο θωρακοφόρος σε μια γειτονική τομή», λέει στο makthes.gr ο Δρ. Δημήτριος Δαμάσκος.

Ο χώρος της Ακρόπολης ήταν δημόσιος στα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια, πράγμα που συνηγορεί στο γεγονός ότι εκεί υπάρχουν θαμμένα μεγάλα δημόσια κτήρια της πόλης, είτε αυτά είναι ιερά, είτε αγορά, είτε ο,τιδήποτε άλλο συγκροτεί την εικόνα μιας αρχαίας ελληνικής πόλης, σημαντικής όπως ήταν αυτή της Αμφίπολης.

Η ανασκαφή αρχίζει καθημερινά στις 6πμ και ολοκληρώνεται στις 2μμ ενώ το απόγευμα γίνεται ο καθαρισμός των ευρημάτων, η καταγραφή τους κ.α. Είναι ενταγμένη στο πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2019 και χρηματοδοτείται από ανασκαφικό κονδύλι του τακτικού προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Πατρών, από οικείους πόρους της ΕΦΑ Σερρών, και από φέτος με την οικονομική συνδρομή του Κτήματος Βιβλία Χώρα.

Advertisement
MEGA

Στόχος του πενταετούς ερευνητικού προγράμματος είναι η διερεύνηση της προχριστιανικής Αμφίπολης στην ακρόπολη, εκεί όπου βρισκόταν το κέντρο της πόλης από την ίδρυσή της, το 437 π.Χ.. Στο σημείο αυτό δεσπόζουν σήμερα οι πέντε λαμπρές χριστιανικές εκκλησίες του 5ου και 6ου αιώνα μ.Χ. εντός του πρωτοβυζαντινού περιβόλου, μνημεία που έχουν έρθει στο φως χάρη στις προγενέστερες ανασκαφικές έρευνες.

Πηγή: makthes.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σέρρες: Τα ονομαστήριά του γιόρτασε ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος - video

20/01/26 12:18 πμ

Σέρρες: Τα ονομαστήριά του γιόρτασε ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος – video

Έκοψε την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα ο Εμπορικός Σύλλογος Σερρών - video

20/01/26 12:10 πμ

Έκοψε την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα ο Εμπορικός Σύλλογος Σερρών – video

Δολοφόνησαν βαρυποινίτη στις φυλακές Κορυδαλλού

19/01/26 11:54 μμ

Δολοφόνησαν βαρυποινίτη στις φυλακές Κορυδαλλού

Χωρίς ταξί η Αττική για 48 ώρες, τα αιτήματα του ΣΑΤΑ

19/01/26 11:53 μμ

Χωρίς ταξί η Αττική για 48 ώρες, τα αιτήματα του ΣΑΤΑ

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε διαμέρισμα στο Χαλάνδρι

19/01/26 11:52 μμ

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε διαμέρισμα στο Χαλάνδρι

Συνταγή για το τέλειο μοσχαρίσιο συκώτι

19/01/26 11:51 μμ

Συνταγή για το τέλειο μοσχαρίσιο συκώτι

Πρόστιμο 150.000 ευρώ στους παίκτες του Βόλου μετά την ήττα απ’ τον Ατρόμητο

19/01/26 11:49 μμ

Πρόστιμο 150.000 ευρώ στους παίκτες του Βόλου μετά την ήττα απ’ τον Ατρόμητο

Ισπανία: Στους 40 οι νεκροί από τη σύγκρουση δύο τρένων στην Ανδαλουσία (βίντεο)

19/01/26 11:48 μμ

Ισπανία: Στους 40 οι νεκροί από τη σύγκρουση δύο τρένων στην Ανδαλουσία – video

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής εξετάσεων και κλήρωσης για Πρότυπα, Δημόσια Ωνάσεια και Πειραματικά σχολεία

19/01/26 11:45 μμ

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής εξετάσεων και κλήρωσης για Πρότυπα, Δημόσια Ωνάσεια και Πειραματικά σχολεία

«Έφυγε» ο Βαλεντίνο, ο «αριστοκράτης σχεδιαστής» της ιταλικής μόδας

19/01/26 11:43 μμ

«Έφυγε» ο Βαλεντίνο, ο «αριστοκράτης σχεδιαστής» της ιταλικής μόδας

Καρπούς αποδίδει η στόχευση του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής στη Σκανδιναβία

19/01/26 11:41 μμ

Καρπούς αποδίδει η στόχευση του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής στη Σκανδιναβία

Εθνική... φουλ για μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό

19/01/26 11:39 μμ

Εθνική… φουλ για μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό