Τα μυστήρια της Γουχάν: Υπερυπολογιστής στις έρευνες για την προέλευση του κορωνοϊού
Date:
Το αίτημα του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν για τον διπλασιασμό των προσπαθειών, προκειμένου να προσδιοριστεί η προέλευση του κορωνοϊού, ήρθε μετά την αποκάλυψε πλήθους ανεπεξέργαστων στοιχείων, τα οποία «απαιτούν» πρόσθετη ανάλυση από υπερυπολογιστή.
Υπενθυμιζεται πως την Τετάρτη ο Μπάιντεν ζήτησε να κατατεθεί έκθεση εντός 90 ημερών και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών θα «συλλέξουν και θα αναλύσουν πληροφορίες που θα μπορούσαν να μας φέρουν πιο κοντά σε ένα οριστικό συμπέρασμα».
Ο κ. Μπάιντεν δήλωσε ότι έκθεση που έλαβε τον περασμένο μήνα ανέφερε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών συγκλίνουν σε δύο πιθανά σενάρια, ωστόσο δεν έχει καταλήξουν σε οριστικό συμπέρασμα σχετικά με το εάν ο ιός προέκυψε από ανθρώπινη επαφή με ένα ζώο ή από ατύχημα σε εργαστήριο.
Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε την Κίνα να συνεργαστεί εν μέσω ερωτημάτων για το εάν ο ιός προήλθε από εργαστήριο στη Γουχάν.
Σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ένας ισχυρός υπερυπολογιστής, κάτι που υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να μην έχει εξαντλήσει τις βάσεις δεδομένων της σχετικά με τις κινεζικές επικοινωνίες, την κυκλοφορία των εργαζομένων στο εργαστήριο και το μοτίβο εξάπλωσης της νόσου γύρω από την πόλη.
Πέραν των επιστημονικών πόρων, ο Μπάιντεν έχει ως στόχο να ωθήσει τους συμμάχους και τις υπηρεσίες πληροφοριών να φιλτράρουν τις υπάρχουσες πληροφορίες, καθώς και να αναζητήσουν νέες για να προσδιορίσουν εάν η κινεζική κυβέρνηση κάλυψε κάποια διαρροή.
Το αίτημά του για την εντατικοποίηση των ερευνών μπορεί να έχει εσωτερικές και διεθνείς πολιτικές επιπτώσεις. Ήδη προκάλεσε τη μήνιν των επικριτών του, υποστηρίζοντας πως ο Αμερικανός πρόεδρος είχε απορρίψει αρχικά την πιθανότητα του εργαστηρίου για την προέλευση του ιού.
Μέχρι στιγμής, η προσπάθεια συγκέντρωσης αποδεικτικών στοιχείων απέδωσε λίγα. Αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών αμφιβάλλουν έντονα ότι κάποιος θα βρει ένα email, μήνυμα ή έγγραφο που θα παρουσιάζει στοιχεία περί εργαστηριακού ατυχήματος.
Σημειώνεται πως το θέμα της προέλευσης του κορωνοϊού επανήλθε στο προσκήνιο, έπειτα από έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με την οποία τρεις υπάλληλοι του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν (WIV) αρρώστησαν τον Νοέμβριο του 2019 με συμπτώματα γρίπης και χρειάστηκε να νοσηλευθούν.
Πάντως η έρευνα δεν έχει φτάσει σε αδιέξοδο, δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, χωρίς να περιγράφει το είδος της υπολογιστικής ανάλυσης που θέλουν να κάνουν οι ΗΠΑ.
Σε αυτή τη νέα προσπάθεια που γίνεται με στόχο να ξετυλιχθεί το κουβάρι, αναμένεται να αξιοποιηθούν τα εθνικά εργαστήρια και άλλοι επιστημονικοί πόροι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που προηγουμένως δεν είχαν εμπλακεί.
Σημειώνεται πως η προσπάθεια να αποκαλυφθεί η προέλευση του κορωνοϊού ξεκίνησε εδώ και πάνω από ένα χρόνο, επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, πολλοί ήταν επιφυλακτικοί για τα κίνητρά του, υποστηρίζοντας ότι το ενδιαφέρον του ήταν είτε να εκτρέψει την ευθύνη για τον χειρισμό της πανδημίας, είτε απλά να τιμωρήσει την Κίνα.
Πλέον, κεντρικός στόχος του νέου «σπριντ» είναι η προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες, την ώρα που υπάρχει έντονη απογοήτευση μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου ότι δεν θα συμμετάσχει σε πρόσθετες έρευνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Πηγή thestival.gr