Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων πρεβιοτικών μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να διατηρήσουν την υγεία του εγκεφάλου τους. Ό,τι είναι καλό για το έντερο μπορεί να είναι καλό και για τον ... Περισσότερα

Τα πρεβιοτικά μπορούν να ενισχύσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου σε ηλικιωμένους

Epilogestv

Epilogestv

Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων πρεβιοτικών μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να διατηρήσουν την υγεία του εγκεφάλου τους.

Ό,τι είναι καλό για το έντερο μπορεί να είναι καλό και για τον εγκέφαλό σας, τονίζουν οι επιστήμονες, οι οποίοι μελέτησαν την επίδραση που έχουν τα πρεβιοτικά στην υγεία του εγκεφάλου των ηλικιωμένων ανθρώπων.

Η πρώτη μελέτη αυτού του είδους διαπίστωσε ότι η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων πρωτεϊνών και πρεβιοτικών μπορεί να βελτιώσει τις βαθμολογίες σε τεστ μνήμης σε άτομα άνω των 60 ετών.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Communications, αποτελούν τροφή για σκέψη, ειδικά επειδή το ίδιο τεστ οπτικής μνήμης και μάθησης χρησιμοποιείται για την ανίχνευση πρώιμων συμπτωμάτων της νόσου Αλτσχάιμερ.

Τα πρεβιοτικά είναι ουσίες που βρίσκονται σε τρόφιμα, ή συμπληρώματα και υποστηρίζουν την ανάπτυξη προβιοτικών στο πεπτικό σας σύστημα.

Πως έγινε η έρευνα

Η έρευνα περιελάμβανε δύο φθηνά πρεβιοτικά φυτικών ινών που διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ένα από τα συμπληρώματα ήταν η ινουλίνη, μια διαιτητική ίνα στην κατηγορία των φρουκτανών. Το άλλο, ήταν ένας φρουκτοολιγοσακχαρίτης (FOS), ένας φυτικός υδατάνθρακας που χρησιμοποιείται συχνά ως φυσικό γλυκαντικό χαμηλών θερμίδων.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο King’s College του Λονδίνου εξέτασαν 36 ζευγάρια διδύμων άνω των 60 ετών, για να ελέγξουν την επίδραση αυτών των συμπληρωμάτων στον γηράσκοντα εγκέφαλο.

Στο ένα δίδυμο δόθηκε ένα πρεβιοτικό σε σκόνη πρωτεΐνης καθημερινά και στο άλλο ένα εικονικό φάρμακο σε σκόνη πρωτεΐνης καθημερινά.

Το δίδυμο που έλαβε τα πρεβιοτικά, σημείωσε υψηλότερη βαθμολογία σε ένα γνωστικό τεστ τρεις μήνες αργότερα.

Επιπλέον, τα καθημερινά συμπληρώματα φυτικών ινών συνδέθηκαν με μικρές αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου μεταξύ των διδύμων. Το «καλό» βακτήριο Bifidobacterium, για παράδειγμα, ήταν πιο άφθονο σε δίδυμα που λάμβαναν πρεβιοτικά.

Μελέτες σε ποντίκια έχουν δείξει ότι το Bifidobacterium μειώνει τα γνωστικά ελλείμματα, ρυθμίζοντας τις συνδέσεις εντέρου-εγκεφάλου.

Advertisement
Babis

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε αυτές τις αλλαγές σε μόλις 12 εβδομάδες. Αυτό αποτελεί τεράστια υπόσχεση για την ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου και της μνήμης στον γηράσκοντα πληθυσμό μας», δήλωσε η Mary Ni Lochlainn, ερευνήτρια γεροντολογίας στο King’s College London.

«Το ξεκλείδωμα των μυστικών του άξονα εντέρου-εγκεφάλου θα μπορούσε να προσφέρει νέες προσεγγίσεις για να ζούμε πιο υγιεινά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε.

Η μελέτη υποδηλώνει ότι η κατανάλωση ορισμένων «τροφών για τον εγκέφαλο» μπορεί να αποτελέσει έναν πολλά υποσχόμενο τρόπο αντιμετώπισης της γνωστικής παρακμής.

πηγή iatropedia.gr

Φωτογραφία iStock


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

01/02/26 4:16 μμ

Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα - Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

01/02/26 4:11 μμ

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα – Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

01/02/26 3:58 μμ

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

Στη συνάντηση ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ παρευρέθηκε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο περιθώριο των εργασιών, ο Πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, τον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρρις και τον επικεφαλής του συγκυβερνώντος κόμματος GERB της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Σε όλες τις συναντήσεις παρών ήταν ο κ. Χατζηβασιλείου. Κατά τις συνομιλίες, συζητήθηκαν ζητήματα διμερών σχέσεων και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία βρίσκεται στην ατζέντα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Φεβρουαρίου. Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα δημογραφικού, στέγασης και ευνοϊκής φορολόγησης νέων, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν ενδιαφέρον για τα μέτρα που ανέλαβε σχετικά η ελληνική κυβέρνηση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη σημασία του Κάθετου Διαδρόμου, με τον Πρωθυπουργό να υπογραμμίζει, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Μπορίσοφ, ότι «πρόκειται για μια σημαντική και στρατηγική επένδυση για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, καθώς επιδιώκουμε να απομακρυνθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο». Τέλος, έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία αναβάθμισης της οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης «Θεσσαλονίκη - Σόφια - Βουκουρέστι», έργο που αφορά άμεσα και την Π.Ε. Σερρών.

01/02/26 3:54 μμ

Στο Ζάγκρεμπ για την συνάντηση των ηγετών του ΕΛΚ ο Χατζηβασιλείου, συνόδευσε τον Πρωθυπουργό

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση 

01/02/26 3:47 μμ

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση -Δείτε βίντεο

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

01/02/26 3:36 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

01/02/26 3:35 μμ

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

01/02/26 3:34 μμ

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

Ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα πρώτα χρόνια των Red Hot Chili Peppers θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix

01/02/26 3:32 μμ

Ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα πρώτα χρόνια των Red Hot Chili Peppers θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix

Θ. Αλισσάφη: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που αξιοποιεί νανοσωματίδια στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου

01/02/26 3:30 μμ

Θ. Αλισσάφη: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που αξιοποιεί νανοσωματίδια στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου

«Παγιδεύοντας τους δαίμονες»-Τα Αραμαϊκά κύπελλα εξορκισμού των Ιουδαίων της Βαβυλώνας

01/02/26 3:29 μμ

«Παγιδεύοντας τους δαίμονες»-Τα Αραμαϊκά κύπελλα εξορκισμού των Ιουδαίων της Βαβυλώνας

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα ορόσημα για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου και το πλεονέκτημα για την Ελλάδα

01/02/26 3:28 μμ

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα ορόσημα για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου και το πλεονέκτημα για την Ελλάδα