Τα θαλάσσια σπήλαια είναι καταφύγιο για έναν μεγάλο αριθμό οργανισμών και ζωοδότη της ζωής στο Αιγαίο και προστατεύονται από την νομοθεσία.

Tα θαλάσσια σπήλαια στο Αιγαίο

Epilogestv

Epilogestv

Ένας μοναδικός τύπος οικοτόπου τα θαλάσσια σπήλαια της Ελλάδας αποτελούν καταφύγιο για έναν μεγάλο αριθμό οργανισμών και ζωοδότη της ζωής στο Αιγαίο και προστατεύονται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

O Βασίλης Γεροβασιλείου, Αναπληρωτής Καθηγητής Θαλάσσιας & Παράκτιας Βιοποικιλότητας Τμήμα Περιβάλλοντος Ιονίου Πανεπιστημίου, μιλά για τις ερευνητικές αποστολές στα βάθη της θάλασσας γύρω από τα νησιά με την ιδιαίτερη γεωμορφολογία των σπηλαίων.

«Πρόκειται για ταμιευτήρες βιοποικιλότητας, από τις τελευταίες κιβωτούς που δεν έχουν επηρεαστεί από την ανθρώπινη παρουσία». Είδη προστατευόμενα, σπάνια ακόμη και είδη από την βαθιά θάλασσα μπορούν να εντοπιστούν σε μια κατάδυση λίγων μέτρων, καθώς το φως του ήλιου δεν φτάνει εκεί για να τα ενοχλήσει. Μια κιβωτός των ειδών, την οποία κατάφερε να αγγίξει ο άνθρωπος, ακόμη και αν δεν έφτασε ποτέ σε αυτά τα βάθη.

Tα θαλάσσια σπήλαια στο Αιγαίο

Σε περισσότερα από 30 σπήλαια σε Λέσβο και Άι- Στράτη έχει γίνει καταγραφή από τους ειδικούς, και όπως διαπιστώνεται η επιρροή του ανθρώπου φτάνει σε δυσπρόσιτους σπηλαιολογικούς σχηματισμούς.

Στο βορειοανατολικό Αιγαίο η εξερεύνηση με την βοήθεια του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) αποκάλυψε περίπου 46 κιλά από πλαστικά και όχι μόνο, με περισσότερα από 6.700 διαφορετικά αντικείμενα, τα οποία πετάχτηκαν στο νερό και εναποτέθηκαν σε σπήλαια. Η μελέτη σε δεκάδες σπήλαια και σε νησιά, αποκάλυψε ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό, στο οποίο ξεχωρίζουν τα μικροπλαστικά.

Tα θαλάσσια σπήλαια στο Αιγαίο

Σκοπεύουν να συνεχίσουν έρευνα της καταγραφής των απειλών που δημιουργούνται στο περιβάλλον στο κεντρικό Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την επομένη εβδομάδα θα επισκεφτούν την Σκύρο, προκειμένου να απομακρύνουν τα απορρίμματα της ανθρώπινης δραστηριότητας από εργασία ή διασκέδαση.

Advertisement
Family Kitchen

Tα θαλάσσια σπήλαια στο Αιγαίο

Ο συνολικός αριθμός των σπηλαίων είναι άγνωστος ενώ τα καταγεγραμμένα υπολογίζονται άνω των 600 και φιλοξενούν μεγαλύτερη ποικιλία θαλάσσιων ειδών από ότι ήταν γνωστό έως σήμερα.

πηγή ertnews.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυβερνητικές πηγές: Με αποκλειστική υπαιτιότητα μιας μικρής μειοψηφίας αγροτών τινάζεται στον αέρα ο διάλογος - Σε περίπτωση κλιμάκωσης μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές

13/01/26 12:12 πμ

Κυβερνητικές πηγές: Με αποκλειστική υπαιτιότητα μιας μικρής μειοψηφίας αγροτών τινάζεται στον αέρα ο διάλογος – Σε περίπτωση κλιμάκωσης μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές

Σωκράτης Φάμελλος; «Απαιτείται πολιτική αλλαγή για να έχουμε ελληνική βιώσιμη επιχειρηματικότητα που θα στηρίζεται στον πλουραλισμό της οικονομίας»

13/01/26 12:00 πμ

Σωκράτης Φάμελλος: «Απαιτείται πολιτική αλλαγή για να έχουμε ελληνική βιώσιμη επιχειρηματικότητα που θα στηρίζεται στον πλουραλισμό της οικονομίας»

Έναρξη ευρωπαϊκής παραγωγής κυψελών μπαταριών από τον όμιλο Volkswagen

12/01/26 11:59 μμ

Έναρξη ευρωπαϊκής παραγωγής κυψελών μπαταριών από τον όμιλο Volkswagen

«Βόμβα»: Η Ρεάλ Μαδρίτης απέλυσε τον Αλόνσο

12/01/26 11:58 μμ

«Βόμβα»: Η Ρεάλ Μαδρίτης απέλυσε τον Αλόνσο

Συνταγή για μοσχαράκι στιφάδο που λιώνει στο στόμα

12/01/26 11:57 μμ

Συνταγή για μοσχαράκι στιφάδο που λιώνει στο στόμα

Σε καλό κλίμα οι προσπάθειες επανεκκίνησης της ΣΑΕΚ στον δήμο Πολυγύρου

12/01/26 11:55 μμ

Σε καλό κλίμα οι προσπάθειες επανεκκίνησης της ΣΑΕΚ στον δήμο Πολυγύρου

Η Ai, η χιμπατζής-"θαύμα" πέθανε σε ηλικία 49 ετών

12/01/26 11:53 μμ

Η Ai, η χιμπατζής -“θαύμα” πέθανε σε ηλικία 49 ετών

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Μαδρίτη: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας και τον Βασιλιά Φελίπε

12/01/26 11:52 μμ

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Μαδρίτη: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας και τον Βασιλιά Φελίπε

Δύο συλλήψεις για παραβίαση ορίων ταχύτητας- Οδηγούσε με 128 χλμ σε περιοχή με όριο τα 50χλμ

12/01/26 11:51 μμ

Δύο συλλήψεις για παραβίαση ορίων ταχύτητας- Οδηγούσε με 128 χλμ σε περιοχή με όριο τα 50χλμ

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ - Αντώνης Μωυσίδης: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ασκεί, αλλά εφαρμόζει πολιτικές. Ποτέ δεν είχα δεχθεί πίεση

12/01/26 11:46 μμ

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ – Αντώνης Μωυσίδης: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ασκεί, αλλά εφαρμόζει πολιτικές. Ποτέ δεν είχα δεχθεί πίεση

Σέρρες: Με επιτυχία ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Αγίου Ιωάννη "Αλησμόνητες Πατρίδες" - video

12/01/26 8:16 μμ

Σέρρες: Με επιτυχία ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Αγίου Ιωάννη “Αλησμόνητες Πατρίδες” – video

Χτύπησε και τον νομό Σερρών η κακοκαιρία - Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες - video

12/01/26 8:10 μμ

Χτύπησε και τον νομό Σερρών η κακοκαιρία – Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες – video

Σχολιάστε

5 × τρία =