Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα  τη θετική προκαταρκτική της αξιολόγηση για το 6ο αίτημα πληρωμής της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ταμείο Ανάκαμψης: Πράσινο φως από την Κομισιόν για το 6ο αίτημα πληρωμής της Ελλάδας ύψους 2,1 δισ. ευρώ

Epiloges Press

Epiloges Press

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Advertisement
 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα  τη θετική προκαταρκτική της αξιολόγηση για το 6ο αίτημα πληρωμής της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 2,1 δις ευρώ (2,44 δις ευρώ με την προχρηματοδότηση) μετά από την εκπλήρωση 39 οροσήμων και στόχων.  Το «πράσινο φως» της Επιτροπής ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση του 6ου αιτήματος με την οποία το σύνολο των εκπληρωμένων οροσήμων του Ελληνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» θα ανέλθει σε 48 % του συνόλου και οι συνολικές εκταμιεύσεις σε 23,4 δις ευρώ που αντιστοιχεί στο 65% του συνολικού προϋπολογισμού.

Το 6ο αίτημα πληρωμής σηματοδοτεί την επίτευξη  σημαντικών οροσήμων σε κρίσιμους τομείς:

  • Παιδεία: Εγκατάσταση 36.200 διαδραστικών πινάκων σε σχολεία.
  • Υγεία: Λειτουργία της 1ης φάσης του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας και ενίσχυση του θεσμού του Προσωπικού Γιατρού.
  • Κοινωνική μέριμνα: Έναρξη χορήγησης επιδομάτων σε 1,3 εκατ. δικαιούχους μέσω κάρτας.
  • Ενέργεια: Εγκατάσταση 11.580 φωτοβολταϊκών συστημάτων και θεσμικές παρεμβάσεις για αποθήκευση και αυτοκατανάλωση ενέργειας.
  • Οδική ασφάλεια: Συμβάσεις για LED φωτισμό και έργα σε 7.780 επικίνδυνα σημεία.
  • Υποδομές: Συμβάσεις για 9 ερευνητικά κέντρα και χρηματοδότηση 30 τουριστικών λιμένων.
  • Δικαιοσύνη: Λειτουργία δικαστικής αστυνομίας και ψηφιακή κατάρτιση 7.000 δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων σε ψηφιακές δεξιότητες.
  • Δημόσια διοίκηση: Ολοκλήρωση άνω του 90% της κτηματογράφησης και νέας δομής Κτηματολογίου.
  • Φορολογική διοίκηση: Ενοποίηση 400.000 POS και ταμειακών με το MyData, και μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
  • REPowerEU: Έργα αποθήκευσης ενέργειας 175MW και κίνητρα για έξυπνους μετρητές

H θετική αξιολόγηση αποστέλλεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή (Economic and Financial Committee), η οποία θα εκδώσει τη γνωμοδότησή για να ακολουθήσει η εκταμίευση των 2,1 δις ευρώ.

Ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, υπογράμμισε: «Το “πράσινο φώς” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο 6ο αίτημα πληρωμής επιχορηγήσεων, ύψους 2,1 δισ. ευρώ από το ΤΑΑ επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα συνεχίζει να εκπληρώνει με εντατικούς ρυθμούς έργα και μεταρρυθμίσεις του σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Η υλοποίηση του αιτήματος θα ανεβάσει τις εκταμιεύσεις προς την χώρα μας στα 23,4 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 65% του προγράμματος, διατηρώντας την χώρα μας στις πρώτες θέσεις αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου. Τα 2,1 δισ βασει του Αναθεωρημένου Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» κατευθύνονται σε επενδύσεις και έργα επωφελή για την οικονομία και την κοινωνία, όπως η ολοκλήρωση άνω του  90% της κτηματογράφησης και νέας δομής Κτηματολογίου, μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η ενίσχυση του θεσμού του προσωπικού γιατρού, η ανάπτυξη αυτόνομων έξυπνων δικτύων φωτισμού στους οδικούς άξονες , η εγκατάσταση 36.200 διαδραστικών πινάκων σε σχολεία, η λειτουργία δικαστικής αστυνομίας και έργα αποθήκευσης ενέργειας . Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό, έχουμε το σχέδιο και τη βούληση για να το πετύχουμε έως το τέλος του προγράμματος που αλλάζει ορατά προς το καλύτερο τη ζωή των πολιτών και ειδικά των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε: «Η νέα θετική εξέλιξη για την πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» που χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αποτυπώνει μια ακόμα αναγνώριση της Ε.Ε για την εθνική προσπάθεια των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με στόχο την πλήρη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας. Αναγνώριση του έργου και των μεταρρυθμίσεων που έχουν αναπτυξιακό πρόσημο, ενισχύουν την επιχειρηματικότητα, βελτιώνουν τις υποδομές και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας στο σύνολο της Επικράτειας. Με την ίδια στοχοθεσία, σύνεση και αποτελεσματικότητα επιταχύνουμε τη υλοποίηση δράσεων που θα διατηρήσουν την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις της ευρωπαϊκής κατάταξης, κυρίως όμως θα αυξήσουν τις θέσεις εργασίας και την ταχύτητα σύγκλισης με την υπόλοιπη Ευρώπη σε επίπεδο εισοδημάτων.» 

Advertisement

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, σημείωσε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για μια ακόμα φορά, στην πρόσφατη έκθεσή της αξιολόγησε θετικά την πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», αναγνωρίζοντας έτσι την ισχυρή θέση της Ελλάδας ανάμεσα στα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Με την κατάθεση του 6ου αιτήματος εκταμίευσης που υπεβλήθη τον Ιούλιο, αξιοποιούνται πόροι απαραίτητοι για τη βελτίωση της καθημερινότητας και προς όφελος των συμπολιτών μας. Έχουμε πλέον μπει στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του προγράμματος και συνεχίζουμε με επιμονή την υλοποίησή του, στοχεύοντας στην αναπτυξιακή προοπτική και τον εκσυγχρονισμό της χώρας μας.»

Η Γενική Γραμματέας Συντονισμού στην Προεδρία της Κυβέρνησης, Εύη Δραμαλιώτη τόνισε: ««Η θετική προκαταρκτική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 6ο αίτημα πληρωμής επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα προχωρά με ταχύτητα και συνέπεια σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και υλοποιούν τις δεσμεύσεις του σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Έχουμε καλύψει περίπου το 70% των μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων, 22 από τις οποίες ήταν προϋπόθεση για την 6η δόση των 2,1 δισ. ευρώ. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές μεταφράζονται σε βελτιωμένες δημόσιες υπηρεσίες, γρηγορότερες και πιο διαφανείς διαδικασίες, διευκόλυνση των επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια και ενίσχυση της πρόσβασης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Συνεχίζουμε με σχέδιο και αποφασιστικότητα για απτά οφέλη στους πολίτες.»

Ο Διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης, κ. Ορέστης Καβαλάκης, δήλωσε: « Η θετική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 6ο αίτημα πληρωμής αποτελεί μια ακόμη έμπρακτη αναγνώριση της συστηματικής και αποτελεσματικής δουλειάς που γίνεται για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου “Ελλάδα 2.0”.  Συνεχίζουμε με συνέπεια και προσήλωση, ώστε κάθε ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης να μεταφράζεται σε απτό όφελος για τους πολίτες και την οικονομία.» 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θεσσαλονίκη: Επίθεση με μολότοφ σε περιπολικό της ΕΛΑΣ, έξω από το τουρκικό προξενείο

23/12/25 8:32 πμ

Θεσσαλονίκη: Επίθεση με μολότοφ σε περιπολικό της ΕΛΑΣ, έξω από το τουρκικό προξενείο

Ηλεκτρονική μουσική με laptops και τρίγωνα βυθισμένα στο.. νερό από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ

23/12/25 8:29 πμ

Ηλεκτρονική μουσική με laptops και τρίγωνα βυθισμένα στο.. νερό από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ

«Λύγισε» ο πατέρας του Ε. Καραλή! Εμφανώς συγκινημένος στα βραβεία ΠΣΑΤ

23/12/25 12:13 πμ

«Λύγισε» ο πατέρας του Ε. Καραλή! Εμφανώς συγκινημένος στα βραβεία ΠΣΑΤ

Σ. Ντούσκος: Οι αιχμές του για τους δημοσιογράφους στα βραβεία ΠΣΑΤ

23/12/25 12:15 πμ

Σ. Ντούσκος: Οι αιχμές του για τους δημοσιογράφους στα βραβεία ΠΣΑΤ

Ο Ν. Γκαβέλας κορυφαίος αθλητής με αναπηρία για το 2025 - Δάκρυσε ο πατέρας του

23/12/25 12:05 πμ

Ο Ν. Γκαβέλας κορυφαίος αθλητής με αναπηρία για το 2025 – Δάκρυσε ο πατέρας του

Αθλητής της χρονιάς ο Ε. Καραλής - «Όλη η Ελλάδα έχει μάθει να ξεματιάζει!»

23/12/25 12:05 πμ

Αθλητής της χρονιάς ο Ε. Καραλής – «Όλη η Ελλάδα έχει μάθει να ξεματιάζει!»

Σέρρες: Νεκρός 50χρονος που επέβαινε σε ηλεκτρικό πατίνι - Παρασύρθηκε από αυτοκίνητο

22/12/25 11:54 μμ

Σέρρες: Νεκρός 50χρονος που επέβαινε σε ηλεκτρικό πατίνι – Παρασύρθηκε από αυτοκίνητο

Κυρ. Μητσοτάκης στην τριμερή Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου: Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε σημαντικό παίκτη στα ενεργειακά στην ανατολική Μεσόγειο

23/12/25 12:27 πμ

Κυρ. Μητσοτάκης στην τριμερή Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου: Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε σημαντικό παίκτη στα ενεργειακά στην ανατολική Μεσόγειο

Νέο γκράφιτι του Banksy στο Λονδίνο

23/12/25 12:21 πμ

Νέο γκράφιτι του Banksy στο Λονδίνο

Βουλγαρία - ΒΤΑ: «Δέκα ημέρες έμειναν μέχρι να γίνει η Βουλγαρία το 21ο μέλος της οικογένειας μας του ευρώ», δηλώνει η Κριστίν Λαγκάρντ

23/12/25 12:20 πμ

Βουλγαρία – ΒΤΑ: «Δέκα ημέρες έμειναν μέχρι να γίνει η Βουλγαρία το 21ο μέλος της οικογένειας μας του ευρώ», δηλώνει η Κριστίν Λαγκάρντ

Βραβεία ΠΣΑΤ: Οι ειδικές βραβεύσεις

23/12/25 12:19 πμ

Βραβεία ΠΣΑΤ: Οι ειδικές βραβεύσεις

Σε λειτουργία από την Τρίτη η ψηφιακή εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ για αγροτεμάχια χωρίς ΚΑΕΚ

23/12/25 12:18 πμ

Σε λειτουργία από την Τρίτη η ψηφιακή εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ για αγροτεμάχια χωρίς ΚΑΕΚ

Σχολιάστε

δεκαοχτώ − έξι =