Προθεσμία μέχρι τις 12 Οκτωβρίου 2020, έχουν λάβει όλοι οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί της χώρας, για να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στον 2ο κύκλο του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19 ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Προθεσμία μέχρι τις 12 Οκτωβρίου 2020, έχουν λάβει όλοι οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί της χώρας, για να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στον 2ο κύκλο του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19 μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθούν με εγγυημένα δάνεια κεφαλαίου κίνησης οι μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας.

Advertisement
1
 

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19, ο προϋπολογισμός του ενισχύθηκε με πόρους προερχόμενους από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και από συγχρηματοδοτούμενους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014-2020 (ΕΠΑνΕΚ) με επιπλέον 780 εκατ. ευρώ, οπότε τα συνολικά διαθέσιμα κεφάλαια των δύο κύκλων του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19 ανέρχονται πλέον σε 1,78 δις ευρώ.

Η προμήθεια της εγγύησης που καταβάλουν οι επιχειρήσεις επιχορηγείται πλήρως και στον Β’ κύκλο λειτουργίας του Ταμείου, τηρουμένων των περιορισμών των κρατικών ενισχύσεων.

Σημειώνεται ότι το καθεστώς κρατικών ενισχύσεων στο οποίο εμπίπτει ο Α’ και ο Β’ Κύκλος του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19 είναι το «Προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19», όπως εκάστοτε ισχύει.

Δάνεια 2,5 δις μέχρι 31 Δεκεμβρίου

Με την μόχλευση μέσω του τραπεζικού συστήματος, τα δάνεια που τελικά θα χορηγηθούν προς τις μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, το αργότερο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020, από τον 2ο κύκλο του Ταμείου Εγγυοδοσίας αναμένεται να προσεγγίσουν τα 2,5 δις ευρώ.

Δεδομένου ότι το συνολικό ύψος των δανείων που εγκρίθηκαν και χορηγήθηκαν στον Α’ κύκλο λειτουργίας του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19 ξεπέρασε τα 3,5 δις ευρώ, το συνολικό ύψος των δανείων και των δύο κύκλων που θα λάβουν οι επιχειρήσεις έως το τέλος του χρόνου θα ξεπεράσει τα 6 δις ευρώ.

Προτεραιότητα σε μικρές επιχειρήσεις

Σημαντικό σημείο διαφοροποίησης είναι ότι το 75% έως 90% των νέων δανείων του 2ου κύκλου του Ταμείου Εγγυοδοσίας CoViD-19, απευθύνεται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, σε μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της χώρας που έχουν πληγεί από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Όπως και στον 1ο Κύκλο, τα αιτήματα των επιχειρήσεων, για τον 2ο Κύκλο του Ταμείου Εγγυοδοσίας CoViD-19, υποβάλλονται πρώτα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.ependyseis.gr του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και στη συνέχεια μετά την οριστικοποίηση της υποβολής, οι επιχειρήσεις υποβάλουν τα αιτήματα χρηματοδότησής τους στις συνεργαζόμενες Τράπεζες, οι οποίες τελικά αξιολογούν τις αιτήσεις των επιχειρήσεων προς ένταξη στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19.

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας

Δικαίωμα συμμετοχής στον 2ο κύκλο του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID 19 της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, έχουν όλες οι επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα, εκτός:

των εξωχώριων,
των εταιριών συμμετοχών σε άλλες εταιρίες,
των επιχειρήσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα,
των δημοσίων φορέων και των θυγατρικών τους,
των ΟΤΑ και των θυγατρικών τους.

Advertisement

Βασική προϋπόθεση επιλεξιμότητας των επιχειρήσεων που υποβάλλουν αίτημα χρηματοδότησης για το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19 μέσω του www.ependyseis.gr του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, είναι να μην θεωρούνται «προβληματικές» κατά την 31-12-2019.
Αν η επιχείρηση (ανεξαρτήτως μεγέθους) ήταν προβληματική κατά την 31-12-2019 και έχει προβεί σε διορθωτικές ενέργειες πριν την υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης, είναι δυνατό να λάβει ενίσχυση μέσω του Προσωρινού Πλαισίου για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19.

Προϋποθέσεις για τις μικρές επιχειρήσεις

Ειδικά για τις μικρές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις -ανεξάρτητα αν ήταν προβληματικές την 31η Δεκεμβρίου 2019- οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στον 2ο Κύκλο του Ταμείου Εγγυοδοσίας είναι:

να μην έχουν υπαχθεί σε συλλογική διαδικασία αφερεγγυότητας βάσει του εθνικού δικαίου και να μην έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης ή ενίσχυση αναδιάρθρωσης.
να έχουν συσταθεί έως και τον χρόνο υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης στην τράπεζα
να κρίνονται πιστοληπτικά αποδεκτές, σύμφωνα με την ισχύουσα πιστωτική πολιτική και τις εσωτερικές διαδικασίες των πιστωτικών ιδρυμάτων
να είναι τραπεζικά ενήμερες κατά την ημερομηνία της αίτησης ή την 31η Δεκεμβρίου 2019
να μην συντρέχουν λόγοι αποκλεισμού του άρθρου 40 του ν. 4488/17 (Α 137/139/17)
να μη εκκρεμεί εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης βάση απόφασης ΕΕ ή ΔΕΕ.
Δυσμενή συναλλακτική συμπεριφορά

Για επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε προηγούμενα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (πρώην ΕΤΕΑΝ) είτε αυτά που έληξαν είτε αυτά που βρίσκονται σε ισχύ, βασική προϋπόθεση είναι να μην έχουν εμφανίσει δυσμενή συναλλακτική συμπεριφορά στην αποπληρωμή των οφειλών τους.
Στην περίπτωση που έχουν εμφανίσει στο παρελθόν δυσμενή συναλλακτική συμπεριφορά, θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει πλήρως τις οφειλές τους πριν την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σε διεθνές φόρουμ για το μέλλον της Μεσογείου: «Πρέπει να ξαναβρεί την αποστολή της, ως γέφυρα και όχι ως σύνορο»

24/10/25 9:31 μμ

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σε διεθνές φόρουμ για το μέλλον της Μεσογείου: «Πρέπει να ξαναβρεί την αποστολή της, ως γέφυρα και όχι ως σύνορο»

Δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας στον 50χρονο που ξυλοκόπησε άγρια τη σύζυγο του στο Κορωπί

24/10/25 9:22 μμ

Δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας στον 50χρονο που ξυλοκόπησε άγρια τη σύζυγο του στο Κορωπί

Η Volkswagen διαβεβαίωσε ότι δεν θα διακοπεί την επόμενη εβδομάδα η παραγωγή της λόγω έλλειψης ημιαγωγών

24/10/25 9:19 μμ

Η Volkswagen διαβεβαίωσε ότι δεν θα διακοπεί την επόμενη εβδομάδα η παραγωγή της λόγω έλλειψης ημιαγωγών

Α. Μπαλτά στο ΣΑ ΟΗΕ: «H Ελλάδα είναι σε ετοιμότητα να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της Γάζας και στη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας»

24/10/25 9:11 μμ

Α. Μπαλτά στο ΣΑ ΟΗΕ: «H Ελλάδα είναι σε ετοιμότητα να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της Γάζας και στη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας»

Η Γαλλία θα παραδώσει αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster και αεροσκάφη Mirage στο Κίεβο

24/10/25 9:07 μμ

Η Γαλλία θα παραδώσει αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster και αεροσκάφη Mirage στο Κίεβο

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης αποχαιρετούν τον Διονύση Σαββόπουλο

24/10/25 9:03 μμ

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης αποχαιρετούν τον Διονύση Σαββόπουλο

Volley League: Πρεμιέρα «με το δεξί» για τον ΠΑΟΚ

24/10/25 9:00 μμ

Volley League: Πρεμιέρα «με το δεξί» για τον ΠΑΟΚ

Άλμα των τιμών του πετρελαίου (≈3%) μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε ομίλους της Ρωσίας

24/10/25 8:53 μμ

Άλμα των τιμών του πετρελαίου (≈3%) μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε ομίλους της Ρωσίας

Κυρώσεις των ΗΠΑ στους ενεργειακούς ομίλους Rosneft και Lukoil της Ρωσίας

24/10/25 8:45 μμ

Κυρώσεις των ΗΠΑ στους ενεργειακούς ομίλους Rosneft και Lukoil της Ρωσίας

Ροζ για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού το κτίριο Διοίκησης του «Γ.Παπανικολάου»

24/10/25 8:36 μμ

Ροζ για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού το κτίριο Διοίκησης του «Γ.Παπανικολάου»

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι με όρους οι πρώτοι 11 κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν για την εγκληματική οργάνωση

24/10/25 8:32 μμ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι με όρους οι πρώτοι 11 κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν για την εγκληματική οργάνωση

Σ. Νησιούδη: "Οι τράπεζες δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία για το σύστημα πληρωμών IRIS"

24/10/25 8:03 μμ

Σ. Νησιούδη: “Οι τράπεζες δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία για το σύστημα πληρωμών IRIS”