- Διαφήμιση -

Τελειώνουν τα SMS και ανοίγουν οι μετακινήσεις: Πώς θα ταξιδεύουμε σε άλλους νομούς και νησιά

Αύριο Τετάρτη αναμένονται ανακοινώσεις για την απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων, την κατάργηση του SMS και πιθανώς νέο ωράριο για την εστίαση, όπως και επέκταση του ωραρίου νυχτερινής κυκλοφορίας.

Επιπλέον, προς τα τέλη της εβδομάδας, πιθανώς την Πέμπτη, θα γίνουν ανακοινώσεις που θα αφορούν στον τουρισμό.

 
Απαγόρευση κυκλοφορίας


Η απαγόρευση κυκλοφορίας μειώνεται χρονικά τουλάχιστον κατά μία ώρα, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται και σενάρια για περισσότερη ελευθερία. Έτσι, τα μεσάνυχτα φαίνονται να προκρίνονται ως ώρα έναρξης της απαγόρευσης κυκλοφορίας, αλλά δεν αποκλείεται η έκπληξη με ωράριο στη μία τα ξημερώματα, καθώς οι καταστηματάρχες της εστίασης έχουν επισημάνει τα προβλήματα που δημιουργούνται με το βίαιο κλείσιμο των εστιατορίων και των μπαρ. Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τον Ιούνιο να ανοίξουν και οι επιχειρήσεις με πρόσβαση μόνο σε εσωτερικούς χώρους. «Υπάρχουν περίπου 17.000 επιχειρήσεις στην εστίαση που δεν έχουν εξωτερικό χώρο. Πέρυσι είχαν αρχίσει τη λειτουργία τους με ανοιχτά παράθυρα κλπ τον Ιούνιο. Φαντάζομαι ότι το ίδιο θα μπορέσουμε και φέτος που θα έχουμε και τα εμβόλια. Δηλαδή σε δυο με τρεις εβδομάδες» εξήγησε ο υπουργός

Έρχεται κατάργηση των SMS

Τέλος του SMS μετακίνησης στο 13033 αναμένεται να μπει στο τέλος της εβδομάδας, ενώ ανάσες θα πάρει και το λιανεμπόριο με κατάργηση του SMS στο 13032. Έτσι, παρελθόν θα αποτελεί το click inside και το click away και οι καταναλωτές θα μπορούν ελεύθερα και τηρώντας τους υγειονομικούς κανόνες να κάνουν τα ψώνια τους.

Οι προϋποθέσεις για τους τουρίστες

Το σχέδιο, τα υγειονομικά πρωτόκολλα και γενικότερα τις λεπτομέρειες για το άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα, θα παρουσιάσει την Πέμπτη ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης, με ανακοινώσεις που θα καλύπτουν όλες τις πύλες εισόδου της χώρας, αεροδρόμια, λιμάνια και χερσαία σύνορα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τουρίστες θα εισέρχονται στην Ελλάδα είτε με μοριακό τεστ 72 ωρών είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και να έχουν παρέλθει 14 ημέρες από την χορήγηση της δεύτερης δόσης. Σε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα θα αναρτάται το αρνητικό τεστ ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού, προκειμένου στη συνέχεια οι αρχές να ελέγχουν ποιοι θα πρέπει να υποβληθούν σε rapid test.

Μητσοτάκης: προτεραιότητα το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού

Χαρακτηρίζοντας ως ιδιαίτερα σημαντική για την ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου τη δυνατότητα των πολιτών να ταξιδεύουν το καλοκαίρι χωρίς περιορισμούς, ο πρωθυπουργός μιλώντας στο οικονομικό forum των Δελφών σημείωσε ότι η τεχνική επεξεργασία στην Ευρώπη για το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού βρίσκεται σε καλό σημείο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτό μπορεί να ενεργοποιηθεί και να εφαρμοστεί πριν από το τέλος Ιουνίου.

«Οι πολίτες θα θέλουν να ταξιδεύουν και να επιστρέφουν στις χώρες τους χωρίς περιορισμούς», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι σκοπός του πράσινου πιστοποιητικού είναι η διευκόλυνση των ταξιδιών και όχι το πώς οι ίδιες οι χώρες θα αντιμετωπίσουν τους πολίτες τους που εμβολιάζονται.

“Είναι εργαλείο για ταξίδια χωρίς να χρειάζεται καραντίνα”, τόνισε ο πρωθυπουργός , προσθέτοντας ότι τα μέτρα ασφαλείας και όσα ισχύουν για τους Έλληνες πολίτες (όσον αφορά για παράδειγμα το ωράριο των καταστημάτων της εστίασης) θα ισχύουν και για τους επισκέπτες από το εξωτερικό. “Δεν πρέπει να υπάρχει καραντίνα όταν έρχεσαι για διακοπές ή όταν επιστρέφεις στη χώρα σου από αυτές”, είπε χαρακτηριστικά.

Το υπόλοιπο χρονοδιάγραμμα του ανοίγματος

Μετά το άνοιγμα δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων, σειρά παίρνουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί τη Δευτέρα 17 Μαΐου.

Επίσης, ξεκινούν από τις 17 Μαΐου συγκεκριμένες λειτουργίες των δομών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης (ΕΕΚΔΒΜ) και των Κολλεγίων, μετά από θετική εισήγηση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ θα διεξάγονται τόσο τα εργαστηριακά μαθήματα με φυσική παρουσία καταρτιζόμενων και εκπαιδευτών, εντός των εργαστηριακών χώρων, όσο και η πρακτική άσκηση.

Στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας αρχίζει και πάλι η δια ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργία του Α’ και Β’ κύκλου.

Επίσης, ξεκινάει με φυσική παρουσία το Προπαρασκευαστικό Πρόγραμμα Πιστοποίησης αποφοίτων Μεταλυκειακού έτους – Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ.

Στα Κολλέγια ξεκινούν οι εργαστηριακές και πρακτικές ασκήσεις στο ίδιο πλαίσιο και με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που προβλέπονται και για τα Πανεπιστήμια.

Παράλληλα, επαναλειτουργούν και τα ωδεία από τις 17 Μαΐου με αναλογία ένα προς ένα.

«Επιστροφή» του ερασιτεχνικού αθλητισμού 

Σε ό,τι αφορά τον ερασιτεχνικό αθλητισμό τα επόμενα βήματα ανοίγματος έχουν ως εξής:

– Από 15/05/2021 να ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο χαμηλό και χαμηλο-μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας.

– Από 17/5 να ξεκινήσουν οι αθλητικές ακαδημίες με ατομικές προπονήσεις σε μικρά, σταθερά γκρουπ έως δέκα (10) ατόμων για 3 εβδομάδες.

– Από 01/06/2021 να ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας.• Από 01/06/2021 να ξεκινήσουν οι προπονήσεις για τα ατομικά αθλήματα χαμηλής επικινδυνότητας σε γκρουπ των 6 (αντί για γκρουπ των 2 που είναι μέχρι τώρα).

– Από 07/06/2021 να ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας.

– Την έναρξη των ιπποδρομιών στον Ιππόδρομο Μαρκοπούλου καθώς οι αγώνες θα γίνονται χωρίς θεατές και μόνο με τους απολύτως απαραίτητους συντελεστές.

– Για τα ιδιωτικά γυμναστήρια τα μέλη της υποεπιτροπής αθλητισμού θα μελετήσουν το υγειονομικό πρωτόκολλο που έχει κατατεθεί στην ΓΓΑ για παρατηρήσεις, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες επανέναρξης τους π.χ. στην αρχή πιλοτικά μόνο με εμβολιασμένους πολίτες και να γίνει εισήγηση στην Επιτροπή.

Αυλαία και για τον Πολιτισμό

Επίσης μετά από μήνες «σιγής» επιστρέφουν οι δια ζώσης πολιτιστικές δραστηριότητες.

Πρεμιέρα κάνουν τα μουσεία στις 14 Μαΐου, ακολουθεί το άνοιγμα των θερινών κινηματογράφων στις 21 Μαΐου και η «σκυτάλη» παραδίδεται στις 28 Μαΐου σε ζωντανές θεατρικές και μουσικές παραστάσεις σε ανοιχτούς χώρους.

Σε ό,τι αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις της επαναλειτουργίας, τα μουσεία ανοίγουν στις 14 Μαΐου βάσει του υφιστάμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου. Τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους επανεκκινούν στις 21 Μαΐου με πληρότητα 75%.

Τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους επιστρέφουν στις 28 Μαΐου μόνο για καθήμενους, όχι ορθίους, με σταθερό ποσοστό πληρότητας 50% και με συγκεκριμένη ταξιθεσία.

πηγή makthes.gr

- Διαφήμιση -Ακολουθήστε το epiloges.tv στο Google News και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις Σέρρες, την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Exit mobile version