Το ότι η Δαμασκός είναι πλέον «ελεύθερη» ανακοίνωσαν αργά το πρωί της Κυριακής οι αντάρτες στη συριακή τηλεόραση. Στο μεταξύ, αγνοείται η τύχη του Προέδρου Μπάσαρ Αλ Άσαντ και της ... Περισσότερα

Τέλος εποχής για το καθεστώς Άσαντ – Άγνωστη η τύχη του έκπτωτου ηγέτη

Epiloges Press

Epiloges Press

Το ότι η Δαμασκός είναι πλέον «ελεύθερη» ανακοίνωσαν αργά το πρωί της Κυριακής οι αντάρτες στη συριακή τηλεόραση. Στο μεταξύ, αγνοείται η τύχη του Προέδρου Μπάσαρ Αλ Άσαντ και της οικογένειάς του που -σύμφωνα με πληροφορίες- έχουν διαφύγει.

Οι αντάρτες λένε ότι θα παραδώσουν την εξουσία σε μεταβατική κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό, όπως λένε, να επιβλέπει τη μεταβίβαση της εξουσίας. Οι ίδιοι εισέβαλλαν στο προεδρικό μέγαρο στη Δαμασκό, καθώς επίσης και στην ιρανική πρεσβεία.

Πανηγυρισμοί ξέσπασαν τα ξημερώματα στους δρόμους της συριακής πρωτεύουσας. «Με τη βοήθεια του Θεού, η πόλη της Δαμασκού απελευθερώθηκε και το καθεστώς του τύραννου Μπασάρ Αλ Ασαντ ανατράπηκε. Ολoi οι κρατούμενοι από τις φυλακές του καθεστώτος απελευθερώθηκαν» ανέφερε ο εκπρόσωπος των ανταρτών.

Εικόνες με τους αντάρτες να συνοδεύουν τον πρωθυπουργό της χώρας έξω από το σπίτι του δόθηκαν στη δημοσιότητα. Νωρίτερα ο ίδιος είχε δηλώσει πρόθυμος να συνεργαστεί με τη νέα ηγεσία που θα επιλέξει ο συριακός λαός. «Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με οποιαδήποτε ηγεσία επιλέξει ο συριακός λαός, παρέχοντας όλες τις δυνατές διευκολύνσεις ώστε να διασφαλίσουμε μία ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας» είπε σχετικά ο Μοχάμεντ Γαζί Αλ Τζαλαλί.

Λίγο προτού οι αντάρτες περικυκλώσουν την πρωτεύουσα, ο ηγέτης της ισλαμιστικής οργάνωσης Χάγιατ Ταχρίρ Αλ Σαμ, είχε ανακοινώσει την πτώση της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, Χομς.

«Zoύμε τις τελικές στιγμές της απελευθέρωσης ης πόλης Χομς…Ένα ιστορικό γεγονός που θα ξεχωρίσει την αλήθεια από το ψέμα. Καλούμε τους αδελφούς μας στη Τζιχάντ να δείξουν καλοσύνη στους πολίτες, να παρέχουν ασφάλεια σε εκείνους που παρέδωσαν τα όπλα και να μην καταδιώξουν όσους διέφυγαν» ανέφερε ο Αμπού Μοχάμεντ Αλ Τζολάνι, ηγέτης της Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ-Σαμ (HTS).

«Ο Άσαντ δεν είναι πια εδώ. Διέφυγε από τη χώρα του. Η προστάτιδά του, η Ρωσία, η Ρωσία, η Ρωσία, υπό την ηγεσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν ενδιαφερόταν πλέον να τον προστατεύσει» ανέφερε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Την ίδια ώρα, το Ιράκ εκκενώνει την πρεσβεία του στη Δαμασκό. «Θα παραμείνουμε στην ανατολική Συρία και θα λάβουμε μέτρα κατά της επανεμφάνισης του “Ισλαμικού Κράτους”» λέει το Πεντάγωνο των ΗΠΑ. Την ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή ανακοίνωσε ότι εξετάζει η Ιορδανία.

Ανακοίνωση Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές στην Αθήνα στην ελληνική πρεσβεία στη Δαμασκό δεν υπάρχουν αιτήματα από πολίτες Ελληνικής καταγωγής και τις οικογένειες τους να αποχωρήσουν από τη Συρία.

Η κατάσταση στην πόλη είναι περισσότερο εορταστική και δεν παραπέμπει σε τρέχουσα η επικείμενη σύγκρουση, με αποτέλεσμα η φυγή από τη Δαμασκό να καθίσταται τουλάχιστον προς ώρας άνευ αντικειμένου.

Advertisement
Babis

Η ελληνική πρεσβεία στη Δαμασκό λειτουργεί κανονικά, έχει δεχτεί ορισμένα τηλεφωνήματα από Έλληνες κυρίως ενημερωτικά και όχι εξαιτίας ανησυχίας.

Όσον αφορά τα περίπου 50 αιτήματα Ελλήνων πολιτών από το Χαλέπι που είχαν κατατεθεί στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας και που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί μετακίνηση τους στη Δαμασκό με αυτοκινητοπομπή των Ηνωμένων Εθνών καθίστανται επίσης μετά τις τελευταίες εξελίξεις επίσης άνευ αντικειμένου καθώς η κατάσταση στο Χαλεπι είναι ήρεμη και δεν υπάρχει λόγος φυγής προς την πρωτεύουσα.

Προς ώρας (8/12, 12:30) δεν υπάρχει ακριβής αριθμός πολιτών Ελληνικής καταγωγής που διαβιούν στη Συρία καθώς σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και τα συνδεδεμένα με αυτούς μέλη.

Σε κάθε περίπτωση οι ελληνικές διπλωματικές αρχές παραμένουν σε εγρήγορση για κάθε εξέλιξη, ενώ και η Αθήνα παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις καθώς στην ουσία αναδιατάσσεται ο χάρτης σε μια από τις πλέον κομβικές χώρες της Μέσης Ανατολής, στο έδαφος της οποίας εμπλέκονται οι μεγάλοι και περιφερειακοί παίκτες, με αποτέλεσμα η διαμόρφωση της επόμενη ημέρας να μοιάζει ακόμα με γρίφος και με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοικτά.

Προφανώς το διακύβευμα είναι να σταθεροποιηθεί η Συρία το ταχύτερο δυνατόν.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παράταση μη καταβολής ΕΝΦΙΑ για περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές

16/03/26 9:58 μμ

Παράταση μη καταβολής ΕΝΦΙΑ για περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές

Προσεχώς η καμπάνια ενδυνάμωσης νεαρών κοριτσιών για το χάπι βιασμού-

16/03/26 9:53 μμ

Προσεχώς η καμπάνια ενδυνάμωσης νεαρών κοριτσιών για το χάπι βιασμού-

"Η Θεσσαλονίκη εδραιώνεται ως ένας πανίσχυρος κόμβος καινοτομίας"

16/03/26 9:48 μμ

“Η Θεσσαλονίκη εδραιώνεται ως ένας πανίσχυρος κόμβος καινοτομίας”

ΠΑΜΘ και ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ υπέγραψαν μνημόνια συνεργασίας με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας- Θράκης

16/03/26 9:38 μμ

ΠΑΜΘ και ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ υπέγραψαν μνημόνια συνεργασίας με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας- Θράκης

Γ. Καραμέρος: «Οι τράπεζες επιβάλλουν μηνιαίες συνδρομές σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς και η κυβέρνηση μετράει τα υπερκέρδη τους»

16/03/26 8:32 μμ

Γ. Καραμέρος: «Οι τράπεζες επιβάλλουν μηνιαίες συνδρομές σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς και η κυβέρνηση μετράει τα υπερκέρδη τους»

Στ. Παπασταύρου από Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.: «Η Ευρώπη πάντοτε έκανε το αναγκαίο βήμα σε περιόδους κρίσης - Τώρα είναι η ώρα να κινηθούμε πιο γρήγορα και πιο μπροστά»

16/03/26 8:18 μμ

Στ. Παπασταύρου από Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας: «Η Ευρώπη πάντοτε έκανε το αναγκαίο βήμα σε περιόδους κρίσης – Τώρα είναι η ώρα να κινηθούμε πιο γρήγορα και πιο μπροστά»

Ενοίκια: Οι αλλαγές που ισχύουν από 1 Απριλίου

16/03/26 8:12 μμ

Ενοίκια: Οι αλλαγές που ισχύουν από 1 Απριλίου

Σέρρες: Εθελοντική δενδροφύτευση στην κοιλάδα της Αγίας Βαρβάρας

16/03/26 8:06 μμ

Σέρρες: Εθελοντική δενδροφύτευση στην κοιλάδα της Αγίας Βαρβάρας

Τ. Θεοδωρικάκος: Συμβολή στον παραγωγικό μετασχηματισμό, 910 επενδύσεις, 2,5 δισ. ευρώ με 15000 νέες θέσεις εργασίας

16/03/26 8:02 μμ

Τ. Θεοδωρικάκος: Συμβολή στον παραγωγικό μετασχηματισμό, 910 επενδύσεις, 2,5 δισ. ευρώ με 15000 νέες θέσεις εργασίας

Αγώνες κωπηλασίας στο Κωπηλατοδρόμιο Πεθελινού Σερρών - video

16/03/26 7:57 μμ

Αγώνες κωπηλασίας στο Κωπηλατοδρόμιο Πεθελινού Σερρών – video

Από τον «Μεθυσμένο Ηρακλή» στην άγρυπνη Μέδουσα: Τα μωσαϊκά της ρωμαϊκής ελίτ ζωντανεύουν μύθους

16/03/26 7:54 μμ

Από τον «Μεθυσμένο Ηρακλή» στην άγρυπνη Μέδουσα: Τα μωσαϊκά της ρωμαϊκής ελίτ ζωντανεύουν μύθους

Σέρρες: Πληρώνει κανονικά λογαριασμούς αλλά δεν έχει τηλέφωνο και ίντερνετ - video

16/03/26 7:42 μμ

Σέρρες: Πληρώνει κανονικά λογαριασμούς αλλά δεν έχει τηλέφωνο και ίντερνετ – video