Τέλος η δυνατή μουσική και τα πάρτι στα beach bars
Date:
Καθοριστική ήταν η περασμένη εβδομάδα για τον τρόπο λειτουργίας των beach bars και για τις συνήθειες, κυρίως της νεολαίας, που πρέπει να ξεχάσουν το φετινό καλοκαίρι.
Η αναστάτωση που προκλήθηκε στη Μύκονο, μετά από την βαριά καμπάνα σε γνωστό beach bar, επηρέασε τους επιχειρηματίες εντός αλλά και εκτός του νησιού. Βέβαια, εικόνες συνωστισμού γύρω από μπάρες, υπήρχαν και σε παραλίες της Χαλκιδικής το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, όμως δεν υπήρχε ανάλογη δημοσιότητα.
Σε κάθε περίπτωση, η πλειοψηφία των ιδιοκτητών θα προσαρμόσει τον τρόπο λειτουργίας, ώστε να τηρούνται στο ακέραιο οι απαιτούμενες αποστάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και οι επιχειρήσεις στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, όπου διοργάνωσαν πάρτι την περασμένη εβδομάδα, αποφασίζουν να παίζουν πλέον μόνο σε χαμηλή ένταση τη μουσική, ώστε να μην υπάρξει ξανά η ίδια κατάσταση.
«Δυστυχώς είδαμε περιπτώσεις συνωστισμού σε κάποια μαγαζιά» δηλώνει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Ιωάννης Κουφίδης. «Πιστεύω θα σταματήσουν όλοι τα πάρτι. Ως επιμελητήριο, στείλαμε και εμείς επιστολές με σκληρή γλώσσα σε συλλόγους και μέλη μας, για να τηρούν τις αποστάσεις που πρέπει. Τους προειδοποιήσαμε πως σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί το παραμικρό να μας στοιχήσει ένα τοπικό lockdown» αναφέρει.
Το ίδιο κλίμα, μεταφέρουν και επιχειρηματίες από τη Μύκονο, που μετά από σύσκεψη αποφάσισαν να συνεργαστούν απόλυτα με την κυβέρνηση. Όπως ακούγεται, σταματούν μέχρι νεοτέρας και στο νησί των ανέμων τα μεγάλα πάρτι. «Αυτό που έγινε στην Μύκονο ίσως να μην επηρεάσει ούτε το ίδιο το νησί στην προσέλευση κόσμου. Αλλά σίγουρα τα πάρτι θα σταματήσουν παντού πλέον» δηλώνει ο Κάρολος Χατζηαιβαζόγλου, ιδιοκτήτης beach bar στη Φούρκα Χαλκιδικής.
«Δεν θα κάνουμε κανένα πάρτι» αναφέρει και ο Γιώργος Κελίδης, ιδιοκτήτης beach bar στη Χανιώτη. «Κινούμαστε βάσει των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί» σημειώνει, λέγοντας πως μόνο αν επιτρέψει η κυβέρνηση θα προχωρήσουν στην διοργάνωση πάρτι. «Σαφώς δεν σχεδιάζομε πλέον κανένα πάρτι, ούτε μεγάλες εκδηλώσεις που κάναμε άλλες χρονιές. Τηρούμε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα» αναφέρει ο Αντώνης Γεωργαντόπουλος, υπεύθυνος σε beach bar στην Νέα Ηράκλεια.
Πονοκέφαλος για τους επιχειρηματίες οι μεγάλες παρέες
Αν και οι επιχειρηματίες, όπως φαίνεται, προσπαθούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας, υπάρχουν αρκετοί πελάτες που τα αψηφούν. Τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο αποτελούν μεγάλες παρέες που επιθυμούν να καθίσουν όλοι μαζί κάτω από μία ομπρέλα. «Πολλοί επιχειρηματίες μας ανέφεραν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τις μεγάλες παρέες. Πήγαιναν ακόμα και 15 άτομα και ήθελαν να καθίσουν μαζί. Φαίνεται πως ο κόσμος έχει χαλαρώσει λίγο» επισημαίνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής.
«Εμείς κρατάμε όλες τις αποστάσεις, αλλά βλέπουμε ότι ο κόσμος κάποιες φορές ξεχνιέται. Ζητούν να καθίσουν 5-6 άτομα κάτω από μία ομπρέλα. Αυτό απαγορεύεται, γι’ αυτό συνήθως τους μεταφέρουμε σε τραπέζια, μακριά από την ακτή» λέει ο κ. Χατζηαιβαζόγλου. Από την πλευρά του, ο Γιώργος Κελίδης τονίζει πως τηρούνται όλα τα μέτρα, ενώ «γίνονται συνεχώς έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές».
Ο κακός καιρός ο μόνος εχθρός
«Πλέον ο μόνος μας εχθρός, είναι ο καιρός» τονίζει για τη μειωμένη κίνηση που υπάρχει κάποιες ημέρες ο Αντώνης Γεωργαντόπουλος. «Αν εξαιρέσεις τις ημέρες που δεν μπορούσε κανείς να κάνει μπάνιο λόγω καιρού, τις υπόλοιπες ημέρες είχαμε κόσμο. Ωστόσο, αναμένουμε και το άνοιγμα των συνόρων από τις 15 Ιουνίου, διότι κάθε χρόνο το 50-60% των πελατών μας είναι τουρίστες» σημειώνει.
Την κακή εικόνα στις τουριστικές επιχειρήσεις λόγω του καιρού, επισημαίνει και ο Ιωάννης Κουφίδης. «Πολλά μαγαζιά ήταν άδεια. Βέβαια την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, υπήρχαν και μαγαζιά που γέμισαν» αναφέρει.
Δεν υπήρχαν επεκτάσεις στον δήμο Κασσάνδρας
H Κασσάνδρα, αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες περιοχές της Χαλκιδικής, συγκεντρώνοντας τον μεγαλύτερο όγκο τουριστικών επιχειρήσεων. Ωστόσο, τα περισσότερα beach bars δεν έκαναν αίτηση στον δήμο, για επέκταση χώρου. «Οι περισσότεροι επιχειρηματίες κράτησαν τον ίδιο χώρο με πέρυσι, είτε γιατί δεν ήθελαν να επεκταθούν, είτε δεν μπορούσαν λόγω μορφολογίας και όμορων επιχειρήσεων» εξηγεί η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά. Σύμφωνα με την ίδια, μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε τις προηγούμενες ημέρες με συνωστισμό σε beach bar της περιοχής, είναι περσινή. Ωστόσο, προτείνει «να σταματήσει παντού η δυνατή μουσική, ώστε να μπορεί να ελεγχθεί καλύτερα ο συνωστισμός. Δεν προκαλεί το αλκοόλ το πρόβλημα, γιατί αν δεν έχουν μουσική δεν θα έρθουν κοντά, ούτε θα πιουν πολύ».
Πάντως, η κ. Χαλκιά τονίζει πως σε beach bars που συγκεντρώνονται νέοι είναι δύσκολο να τηρηθούν όλα τα μέτρα και να κρατηθούν οι αποστάσεις. «Δεν μπορείς να ελέγξεις τη νεολαία. Είναι νέα παιδιά που δεν νιώθουν κίνδυνο. Όσα περιπολικά και να κάνουν ελέγχους, δεν μπορούν να τους περιορίσουν, πόσο μάλλον ένας επιχειρηματίας» υποστηρίζει η δήμαρχος Κασσάνδρας, εκτιμώντας ότι από τις «15 Ιουνίου, που θα έρθουν τουρίστες, το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο. Μέχρι στιγμής υπήρχε σε υψηλό βαθμό ένας έλεγχος».
Προτέρημα οι μεγάλες ακτές στην Κατερίνη
Οι παραλίες της Κατερίνης αποτελούνται από ακτές πολλών χιλιομέτρων με μεγάλο πλάτος. Τα στοιχεία αυτά λειτουργούν ως προτερήματα για τους επιχειρηματίες της περιοχής. «Η αγωνία των επαγγελματιών τουρισμού του δήμου Κατερίνης αποτυπώνεται και με το ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον που δηλώνουν για χρήση του αιγιαλού σε μεγαλύτερη έκταση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Βοηθά ιδιαίτερα η μεγάλης έκτασης αμμώδης παραλία από την ακτή της Παραλίας Κορινού, της Παραλίας Κατερίνης και της Ολυμπιακής Ακτής προκειμένου να καλύψουμε το ενδιαφέρον αυτό» δηλώνει στη «ΜτΚ» ο δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος.
Σύμφωνα με τον κ. Κουκοδήμο, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία στην Πιερία, καθώς ανέκαθεν βασίζονταν στον οδικό τουρισμό. «Ελπίζουμε ότι σταδιακά θα υπάρξει αύξηση των επισκεπτών» αναφέρει, τονίζοντας πως «τα καταστήματα της παραλιακής ζώνης, έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των λουομένων και τουριστών και φυσικά ο δήμος και οι υπηρεσίες του έχουν προχωρήσει σε παρεμβάσεις και έργα που θα διευκολύνουν την διαμονή των επισκεπτών φέτος το καλοκαίρι».
Plazz… με ένα κλικ
Η πλατφόρμα Plazz αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ιδιαίτερα, από κόσμο που θέλει να κάνει κράτηση ξαπλώστρας και από επιχειρηματίες που προσδοκούν καλύτερη διαχείριση. Πρόκειται για μία ιδέα που ξεκίνησε το 2015 και κάθε χρόνο αποκτά ολοένα και περισσότερους χρήστες και συνεργάτες. «Μέχρι σήμερα, έχουμε συνεργασία με περίπου 100 παραλίες ανά την Ελλάδα και σταδιακά ενσωματώνονται και άλλες. Στη Βόρεια Ελλάδα, συνεργαζόμαστε με beach bars στη Χαλκιδική, τη Ξάνθη, την Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα» σημειώνει ο δημιουργός της πλατφόρμας Μάνος Πατεράκης.
Την «Plazz» μπορείς να την χρησιμοποιήσεις μέσω εφαρμογής στο κινητό αλλά και από την ομώνυμη ιστοσελίδα. «Μετά από μια απλή εγγραφή, ο χρήστης επιλέγει παραλία, βλέπει την κάτοψη της και επιλέγει ακριβώς σε ποια ομπρέλα θέλει να καθίσει. Έπειτα πληρώνει την κράτηση με πιστωτική κάρτα και δέχεται έναν κωδικό για να τον χρησιμοποιήσει όταν φτάσει» εξηγεί ο κ. Πατεράκης. Οι τιμές κρατήσεων διαμορφώνονται από την εκάστοτε επιχείρηση, ενώ στην πλατφόρμα υπάρχουν και αρκετές προσφορές και εκπτωτικά κουπόνια.
Προφανώς, η πλατφόρμα προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα μετά τον κορονοϊό και πλέον διαθέτει και όλους τους καταλόγους των beach bars, ώστε οι πελάτες να τους βλέπουν ηλεκτρονικά και να μην πιάνουν έντυπα. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από επιχειρηματίες, για την πλατφόρμα, καθώς πλέον διαθέτουν λιγότερες ομπρέλες και τους βολεύει να γνωρίζουν νωρίτερα πόσο κόσμο θα περιμένουν. Επίσης, ελέγχουμε τις ώρες προσέλευσης των ατόμων, ώστε να μην δημιουργείται συνωστισμός» σημειώνει ο κ. Πατεράκης.
*Δημοσιεύθηκε στη “ΜτΚ” στις 14 Ιουνίου 2020