Τέμπη: Η επίσημη έκθεση της Γάνδης για την πυρόσφαιρα και την προσομοίωση – “Τα έλαια σιλικόνης μπορούν να αναφλεγούν”

Με φόντο τις εξελίξεις στην υπόθεση των Τεμπών, ο δρ Γ. Μαραγκός από το Πανεπιστήμιο Γάνδης απέστειλε στα ελληνικά Hoaxes την έκθεση του πανεπιστημίου, όπως εκτελέστηκε για λογαριασμό του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.

Οπως σημειώνεται στην επιστολή που υπογράφουν ο δρ Γεώργιος Μαραγκός και ο καθηγητής Μπαρτ Μέρσι «η ομάδα έρευνας του Πανεπιστημίου της Γάνδης έλαβε την έγκριση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ να δημοσιοποιήσει τις εκθέσεις της για λόγους πλήρους διαφάνειας. Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Γάνδης δεν συμμετείχε στην ανάλυση του ίδιου του ατυχήματος, ούτε στη συγγραφή του πορίσματος που εξέδωσε ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ, και θα αποφύγει να σχολιάσει το περιεχόμενο και τα συμπεράσματα αυτού».

Advertisement

Τι αναφέρεται στην έκθεση

Στα συμπεράσματα της έκθεσης υπογραμμίζεται πως «υπάρχουν αρκετές σημαντικές αβεβαιότητες», συμπεριλαμβανομένης της θέσης, του μεγέθους, του τύπου και της μεθόδου έγχυσης του υλικού που προκάλεσε την πυρκαγιά.

Ακόμα αναφέρεται πως ο προσδιορισμός της ποσότητας του καυσίμου που οδήγησε στην πυρόσφαιρα (από τις προσομοιώσεις CFD) «απαιτεί μια πιο ολοκληρωμένη μελέτη από αυτή που έχει παρασχεθεί στην ομάδα για εξέταση».

Η ομάδα αναφέρει πως απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση και τονίζει πως «δεδομένων των συνολικών αβεβαιοτήτων, δεν θεωρείται δυνατό να προσδιοριστεί ο τύπος του υγρού καυσίμου αερίου που οδήγησε στην πυρόσφαιρα, με λογικό βαθμό αξιοπιστίας από τις προσομοιώσεις CFD»

«Απαιτείται μια πιο ολοκληρωμένη μελέτη ευαισθησίας με την ενσωμάτωση των σωστών θερμοφυσικών ιδιοτήτων των καυσίμων εξετάζοντας μεταξύ άλλων την επίδραση της πηγής θερμότητας», αναφέρουν οι ερευνητές.

Ειδικά για το σενάριο που περιλαμβάνει την απελευθέρωση υγρού καυσίμου από δύο πηγές φωτιάς και το σχηματισμό πυρόσφαιρας, «από το βιντεοσκοπημένο υλικό και άλλες πληροφορίες σχετικά με το ατύχημα στα Τέμπη, όπως τέθηκαν στη διάθεση της ομάδας, δεν μπορεί να εξακριβωθεί εάν η επιλεγμένη γεωμετρία μοιάζει, σε εύλογο βαθμό ακρίβειας, με αυτό που συνέβη στην πραγματικότητα κατά τη διάρκεια του δυστυχήματος».

Ο κ. Μαραγκός, καθ’ ύλην αρμόδιος ερευνητής στην υπόθεση των Τεμπών που συνεργάστηκε με τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, από κοινού με τον καθηγητή Bart Merci, είχε δηλώσει στα Ellinika Hoaxes ότι οι ισχυρισμοί ορισμένων δημοσιευμάτων ήταν «εξαιρετικά παραπλανητικοί και αβάσιμοι». Όπως είχαν γράψει τα Ελληνικά Hoaxes οι δύο ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γάνδης ουδέποτε κλήθηκαν να διερευνήσουν το δυστύχημα και ουδέποτε πραγματοποίησαν οποιαδήποτε προσομοίωση για λογαριασμό του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.

Advertisement
Family Kitchen

«Το μοναδικό τους καθήκον περιορίστηκε στην προσφορά της επιστημονικής τους άποψης πάνω σε τρεις προκαταρκτικές προσομοιώσεις, που τους απέστειλε ο κ. Λακαφώσης, για τις οποίες παρείχαν σχόλια προς τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, δηλώνοντας, ωστόσο, ότι δεν εγκρίνουν και διαφωνούν τόσο με τα ευρήματα των προσομοιώσεων CFD που παρουσιάζονται στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ όσο και με τον τρόπο που συμπεριλήφθηκε το όνομα του πανεπιστημίου στο εν λόγω πόρισμα», δήλωνε ο κ. Μαραγκός στα Hoaxes στις 6 Απριλίου.

«Η Εκθεση επιβεβαιώνει απόλυτα το δημοσίευμα των @ellikahoexes και τη μεταξύ μας αλληλογραφία», αναφέρει στο X ο ιστότοπος. Υπενθυμίζεται ότι ο ερευνητής Μαραγκός του πανεπιστημίου της Γάνδης, σε επικοινωνία με τα ellinikahoaxes στις 4 Απριλίου του 2025, είχε αναφέρει τα εξής: “Δεν υπάρχει καμία δικαιολόγηση για την ποσότητα ή τον τύπο του καυσίμου που αναφέρεται στην έκθεση (ου ΕΟΔΑΣΑΑΜ) . Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να επιτύχει συγκρίσιμο μέγεθος πύρινης σφαίρας (fireball) με εκατοντάδες διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με τα δεδομένα που δίνεις στα μοντέλα. Το ίδιο μέγεθος πύρινης σφαίρας μπορεί να επιτευχθεί με σημαντικά μικρότερη ποσότητα καυσίμου από ό,τι αναφέρεται στην έκθεση, ανάλογα με τα δεδομένα που δίνεις στο μοντέλο. Τα σταγονίδια ελαίου σιλικόνης μπορούν να αναφλεγούν εφόσον υπάρχει επαρκώς υψηλή πηγή θερμότητας, μου έκανε εντύπωση που το αντίθετο αναφέρεται στην Eκθεση».

Η επιστολή στον επικεφαλής Επιτροπής Διερεύνησης

Σε επιστολή προς τον επικεφαλής της Επιτροπής Διερεύνησης, Bart Accou, που φέρουν στη δημοσιότητα τα Hoaxes, αναφέρεται πως η ομάδα του UGent, δηλαδή ο δρ Γεώργιος Μαραγκός και ο καθηγητής Bart Merci, εξέτασε τις διαθέσιμες πληροφορίες, όπως παρασχέθηκαν από τον Κώστα Λακαφώση, σχετικά με τις προσομοιώσεις CFD που πραγματοποιήθηκαν για το ατύχημα στα Τέμπη.

Στα ευρήματα σημειώνεται πως υπάρχει ένα «εναρκτήριο» γεγονός, που προηγείται της δημιουργίας της πυρόσφαιρας, το οποίο είναι ορατό ως λάμψη στο βίντεο. «Αυτό το γεγονός έναρξης δεν έχει κατανοηθεί με επαρκείς λεπτομέρειες ώστε η ομάδα UGent να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι η χρήση του FDS είναι κατάλληλη για τη μοντελοποίησή του», σημειώνεται χαρακτηριστικά.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Silver Alert για την 59χρονη που εξαφανίστηκε στην Παραλία Οφρυνίου

02/08/25 8:46 μμ

Silver Alert για την 59χρονη που εξαφανίστηκε στην Παραλία Οφρυνίου

Παραλία Οφρυνίου: Μυστήριο με 58χρονη κάτοικο Σερρών που εξαφανίστηκε χθες το βράδυ

02/08/25 5:08 μμ

Παραλία Οφρυνίου: Μυστήριο με 58χρονη κάτοικο Σερρών που εξαφανίστηκε

ΥΠΕΞ: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια» η εξαγγελία «θαλάσσιων πάρκων» από την Τουρκία σε μη οριοθετημένες περιοχές

02/08/25 2:31 μμ

ΥΠΕΞ: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια» η εξαγγελία «θαλάσσιων πάρκων» από την Τουρκία σε μη οριοθετημένες περιοχές

Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στη μητέρα του παιδιού που βρέθηκε νεκρό στο Π. Φάληρο

02/08/25 1:56 μμ

Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στη μητέρα του παιδιού που βρέθηκε νεκρό στο Π. Φάληρο

Δημογραφικό: Μείωση των παιδιών που απέκτησαν οι γενεές του 1950 και του 1980 στις ευρωπαϊκές χώρες

02/08/25 2:24 μμ

Δημογραφικό: Μείωση των παιδιών που απέκτησαν οι γενεές του 1950 και του 1980 στις ευρωπαϊκές χώρες

ΠΟΜΙΔΑ: Άνοιξε το Μητρώο Απογραφής Ανελκυστήρων

02/08/25 2:07 μμ

ΠΟΜΙΔΑ: Άνοιξε το Μητρώο Απογραφής Ανελκυστήρων

Υπουργείο Ανάπτυξης: Έρχονται «καμπάνες» στις εταιρείες πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων για παραβάσεις της νομοθεσίας

02/08/25 2:01 μμ

Υπουργείο Ανάπτυξης: Έρχονται «καμπάνες» στις εταιρείες πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων για παραβάσεις της νομοθεσίας

Π. Φάληρο: «Ερευνάται η μητέρα να ήθελε να ξεφορτωθεί το παιδί, σε ρηχά νερά ο πνιγμός»

02/08/25 1:56 μμ

Π. Φάληρο: «Ερευνάται η μητέρα να ήθελε να ξεφορτωθεί το παιδί, σε ρηχά νερά ο πνιγμός»

Πρώτη επίσκεψη στελεχών της ΑΑΔΕ στον ΟΠΕΚΕΠΕ

02/08/25 12:28 μμ

Πρώτη επίσκεψη στελεχών της ΑΑΔΕ στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Θεσσαλονίκη: Οδηγός μηχανής ανέβηκε στον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας για να αποφύγει τους αστυνομικούς

02/08/25 12:23 μμ

Θεσσαλονίκη: Οδηγός μηχανής ανέβηκε στον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας για να αποφύγει τους αστυνομικούς

Σοφία Ζαχαράκη: Ιστορική αναγνώριση των Μπεκτασήδων Αλεβιτών Θράκης - Μεγάλη μέρα για την Ελλάδα

02/08/25 12:15 μμ

Σοφία Ζαχαράκη: Ιστορική αναγνώριση των Μπεκτασήδων Αλεβιτών Θράκης – Μεγάλη μέρα για την Ελλάδα

Η ξύλινη γέφυρα της Αμφίπολης – Διασώζεται μοναδικό τεχνικό έργο 2.500 ετών

02/08/25 11:15 πμ

Η ξύλινη γέφυρα της Αμφίπολης – Διασώζεται μοναδικό τεχνικό έργο 2.500 ετών