Date:
Το βράδυ της Κυριακής, ο Μίλτος Τεντόγλου ανέβηκε για τρίτη σερί φορά στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου σε ένα Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου.
Ο Έλληνας άλτης με άλμα στα 8.65μ., το οποίο αποτελεί ρεκόρ αγώνων, βγήκε πρώτος στον τελικό του μήκους και γι ακόμη μία φορά άκουσε τον ελληνικό Εθνικό Ύμνο.
Η απονομή του Τεντόγλου
Ο πρωταθλητής Ευρώπης σε ερώτηση που του έγινε αναφορικά με πιθανή αλλαγή αγωνίσματος έκανε ξεκάθαρη τη δυσαρέσκεια του για τις αποφάσεις της παγκόσμιας Ομοσπονδίας, δηλώνοντας πως δεν θέλει να είναι το… παιχνίδι της και δεν θέλει να τον χρησιμοποιούν στα πειράματα της.
Αναλυτικά όσα δήλωσε
«Για μένα πιο πολύ μετράει η επίδοση που θα κάνω και το πώς θ’ αγωνιστώ. Αν μπορώ να δώσω μία καλή… μάχη, αν μπορώ ν’ απαντήσω σε άλλους αθλητές. Δεν είμαι άτομο που κυνηγάει κάποιο σερί. Μου αρέσει ν’ αγωνίζομαι, δεν κυνηγάω τα πολλά μετάλλια.
Το δύσκολο κομμάτι είναι να υπάρχει κίνητρο και να συνεχίζεις ν’ αγωνίζεσαι. Πάντα βρίσκω τον τρόπο και θέλω πάντα να βελτιώνομαι. Μου αρέσει ν’ αγωνίζομαι και να κάνω άλματα».
Για την πιθανή αλλαγή αγωνίσματος: «Το τριπλούν είναι από τα αγαπημένα αγωνίσματα. Αυτό και το ύψος τα παρακολουθώ. Θα ήθελα να κάνω τριπλούν. Θα δω πώς θα πάνε τα πράγματα με τις αποφάσεις που θα πάρει η παγκόσμια ομοσπονδία γιατί δεν θέλω να είμαι το παιχνίδι τους και δεν θέλω να με χρησιμοποιούν για τα πειράματα τους».
Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες: «Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ και ελπίζω να καταφέρω να κερδίσω ξανά»
H σχεδιαζόμενη αλλαγή που έχει εξοργίσει τον Τεντόγλου
Στις 2 Μαρτίου ο Μίλτος Τεντόγλου είχε δηλώσει πως «αν περάσει αυτή η αλλαγή, θα σταματήσω το μήκος και θα κάνω τριπλούν» μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο μήκος στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Γλασκόβης και προκάλεσε… σεισμό.
Ο Έλληνας χρυσός Ολυμπιονίκης είναι αντίθετος στα σχέδια της παγκόσμιας ομοσπονδίας να… καταργήσει δοκιμαστικά την βαλβίδα (η ταινία που πατούν οι αθλητές πριν κάνουν το άλμα) και να δημιουργήσει μια ζώνη απογείωσης, όπου θα καταγράφεται το τελικό πάτημα του αθλητή και η καταμέτρηση του άλματος θα ξεκινά από εκείνο το σημείο.
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν άκυρα άλματα και αλλάζει οριστικά την μορφή του αγωνίσματος. Ο Μίλτος Τεντόγλου εξήγησε στις δηλώσεις του γιατί διαφωνεί:« Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θέλουν να μετρούν τα άλματα από το σημείο που πηδάμε. Έτσι το αγώνισμα χάνει τη δυσκολία του. Όλοι μπορούν να πηδήξουν απλά μήκος, αλλά η προσέγγιση και το πάτημα είναι το δύσκολο κομμάτι και αυτό θέλουν να τον αφαιρέσουν».
Η δήλωσή του προκάλεσε αντιδράσεις στον χώρο του στίβου και έκανε και τον Καρλ Λιούις να πάρει θέση. Ο θρυλικός Αμερικανός με τα 9 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια στα σπριντ, στις σκυτάλες και στο μήκος “ανέβασε” στο X τις δηλώσεις του Τεντόγλου και σχολίασε:
«Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να συμβουλευόμαστε τους αθλητές. Δεν θα συμφωνούσαν ποτέ με αυτήν την αλλαγή μορφής. Έχω ακούσει τόσες απόψεις αλλά όχι από τους άλτες. Τώρα, κάθε άλτης πρέπει να μιλήσει και να τους κάνει να καταλάβουν ότι δεν θα δεχτούν αυτές τις αλλαγές».
This is exactly why the athletes need to be consulted. They would never agree with this format change. I've heard so many opinions but not from the jumpers. Now, every jumper needs to speak up and make them understand that they will not accept these changes. https://t.co/YYRmYtOAer— Carl Lewis (@Carl_Lewis) March 2, 2024
Μια αλλαγή στο βωμό του μάρκετινγκ και των… ρεκόρ
Το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι κάτι που προέκυψε ξαφνικά στον χώρο του στίβου, αλλά είναι μια συζήτηση που κρατά εδώ και πολλές δεκαετίες.
The Long Jump Revamp pic.twitter.com/fu1vq2OEOa— Richportal TV (@RichportalTv) February 20, 2024
«Στο παγκόσμιο ανοικτού της Βουδαπέστης το 30% των αλμάτων ήταν άκυρα…», ανεφερε ο CEO της WA Τζόν Ρίτζον θέλοντας να εξηγήσει τους λόγους αυτού του πειράματος χωρίς όμως να πείσει ιδιαίτερα ενώ κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει με πειστικό τρόπο για ποιο λόγο κάθε χρόνο δοκιμάζουν κάτι διαφορετικό στο μήκος… Άλλαξαν τις προδιαγραφές στα παπούτσια (θυμηθείτε τι έγινε πέρσι στην Πολωνία με τον Τεντόγλου), άλλαξαν το μέγεθος των καρφιών στα παπούτσια, κατήργησαν την πλαστελίνη στη βαλβίδα και τώρα θέλουν να καταργήσουν και τη βαλβίδα…
Ίσως η εξήγηση πίσω απ’ αυτές τις αλλαγές να βρίσκεται πίσω από το γεγονός ότι την τελευταία εξαετία υπάρχει μόνο ένας αθλητής ο οποίος κατακτά τα πάντα στο μήκος κι αυτός είναι ο Μίλτος Τεντόγλου…
Για τους χορηγούς, το γεγονός ότι σ’ ένα άθλημα οι πρωταγωνιστές παραμένουν ίδιοι, χωρίς να υπάρχουν παγκόσμια ρεκόρ και αντιθέτως οι επιδόσεις είναι πιο χαμηλές απ’ ότι παλαιότερα, όλα αυτά αποτελούν αιτίες για να βρεθεί χαμηλά στην αξιολόγηση τους και ψηλά στη λίστα με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να αλλάξει αυτή η εικόνα…
Κι αυτό ακριβώς επιχειρεί η WA προβάλλοντας το επιχείρημα της αντικειμενικότητας (το μεγαλύτερο πραγματικά άλμα θα νικά) και προσπερνώντας πολύ εύκολα το ζήτημα της τεχνικής…
Γιατί το να κάνεις το τέλειο πάτημα στη βαλβίδα και να φτάσεις σε μια μεγάλη επίδοση είναι αυτό που ξεχωρίζει τους σπουδαίους αθλητές από τους απλά καλούς… Γιατί το να τελειοποιήσεις το τρέξιμο, τα βήματα και το πάτημα είναι το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και όχι απλή τύχη…
πηγή protothema.gr