Ο άτυχος νέος ήταν πλήρως εμβολιασμένος αλλά έπασχε από γενετικό νόσημα και βρισκόταν σε ανοσοκατασταλή – ΚΕΕΛΠΝΟ: Η έκβαση της ιλαράς είναι απολύτως απρόβλεπτη ακόμη και σε εμβολιασμένους, πολύ δε περισσότερο σε όσους ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Ο άτυχος νέος ήταν πλήρως εμβολιασμένος αλλά έπασχε από γενετικό νόσημα και βρισκόταν σε ανοσοκατασταλή – ΚΕΕΛΠΝΟ: Η έκβαση της ιλαράς είναι απολύτως απρόβλεπτη ακόμη και σε εμβολιασμένους, πολύ δε περισσότερο σε όσους δεν έχουν καμία θωράκιση έναντι αυτής

 

Advertisement
 

Με νέα δεδομένα ολοκληρώνεται ο απολογισμός της επιδημίας ιλαράς στη χώρα μας για την τελευταία εβδομάδα: καταγράφηκε ενα θανατηφόρο κρούσμα της νόσου με θύμα εναν 18χρονο ο οποίος νόσησε παρότι ήταν πλήρως εμβολιασμένος.

Πρόκειται για τον τέταρτο θάνατο λόγω επιπλοκών από τη νόσο στη διάρκεια της επιδημίας, τον τελευταίο χρόνο. Εχουν καταλήξει λόγω επιπλοκών από την ιλαρά ενα βρέφος και ενας 17χρονος Ρομά καθώς και μία 35χρονη μητέρα από την Αττική.

Ο 18χρονος, κατά πληροφορίες, έπασχε από γενετικό νόσημα και βρισκόταν σε ανοσοκατασταλή. Είχε πλήρη εμβολιαστική κάλυψη, σύμφωνα με όσα ορίζει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, δηλαδή είχε λάβει τις δύο δόσεις του εμβολίου για ιλαρά- παρωτίτιδα-ερυθρά. Παρα ταύτα “κόλλησε” τη νόσο, η οποία οπως έχουν επισημάνει πολλές φορές οι ειδικοί τον τελευταίο χρόνο έχει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα, και στη συνέχεια δυστυχώς λόγω και της ανοσολογικής ανεπάρκειας του οργανισμού του παρουσίασε σοβαρές επιπλοκές. Ο άτυχος νέος κατέληξε απο αναπνευστική ανεπάρκεια στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη.

Με αφορμή το θλιβερό περιστατικό, οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), υπογραμμίζουν για μια ακόμη φορά πως η έκβαση της ιλαράς είναι απολύτως απρόβλεπτη ακόμη και σε εμβολιασμένους, πολυ δε περισσότερο σε όσους δεν έχουν καμία θωράκιση έναντι αυτής.

Υπενθυμίζεται πως και η 35χρονη είχε λαβει τη μια δόση του εμβολίου.

Advertisement

Όπως εξηγεί στο protothema.gr, η υπεύθυνη της επιδημιολογικής επιτήρησης της ιλαρας του ΚΕΕΛΠΝΟ, κυρία Θεανώ Γεωργακοπούλου, “μπορεί να συμβεί αυτό που δυστυχώς συνέβη στη Θεσσαλονίκη, και κάποιος, αν και έχει εμβολιαστεί, να νοσήσει. Κι αυτό διότι η κάλυψη που προσφέρει το εμβόλιο, ακομη κι αν μιλάμε και για τις δυο δόσεις που προβλέπονται, δεν είναι απόλυτη, δεν φτάνει το 100%. Όταν δε υπάρχει ενα υπόβαθρο προβληματικό, όπως η ανοςοανεπάρκεια του 18χρονου, τότε η κατάσταση γινεται ακόμη πιο δύσκολη καθώς ο οργανισμός είναι πολυ πιο εύαλωτος στο να προσβληθεί από αυτήν την ούτως ή άλλως υψηλής μεταδοτικότητας ασθένεια και να εκδηλώσει καποια από τις σοβαρές επιπλοκές της”.

Στο μεταξύ, ο εβδομαδιαίος απολογισμός κλείνει με περίπου 80 νέα κρούσματα ιλαράς και με τους ειδικούς να μιλούν για σταθερή πτώση των περιστατικών της νόσου τις τελευταίες εβδομάδες. Συνολικά, τα κρούσματα ανέρχονται σε περίπου 2.830.

protothema.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Άγιος Δημήτριος: Γιατί θεωρείται προστάτης της Θεσσαλονίκης

25/10/25 12:08 μμ

Άγιος Δημήτριος: Γιατί θεωρείται προστάτης της Θεσσαλονίκης

Καζαντζάκης, ο άνθρωπος που πάλεψε με τα σκοτάδια του για να βρει μια στάλα φως

25/10/25 11:52 πμ

Καζαντζάκης, ο άνθρωπος που πάλεψε με τα σκοτάδια του για να βρει μια στάλα φως

Σέρρες: Δράση για την παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού - video

25/10/25 11:13 πμ

Σέρρες: Δράση για την παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού – video

Δήμος Σερρών: Ομόφωνα ναι η υποβολή αιτήματος στη ΔΥΠΑ για το πρόγραμμα ανέργων ΑμεΑ

25/10/25 11:03 πμ

Δήμος Σερρών: Ομόφωνα ναι η υποβολή αιτήματος στη ΔΥΠΑ για το πρόγραμμα ανέργων ΑμεΑ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 25 Οκτωβρίου

25/10/25 10:54 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 25 Οκτωβρίου

Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών

25/10/25 10:51 πμ

Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών

Το “Κέντρο Μνήμης Μπέλλες Β΄ Π.Π.” άνοιξε τις πύλες του στο Νέο Πετρίτσι

25/10/25 10:44 πμ

Το “Κέντρο Μνήμης Μπέλλες Β΄ Π.Π.” άνοιξε τις πύλες του στο Νέο Πετρίτσι

4 χρόνια από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά

25/10/25 10:28 πμ

4 χρόνια από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά

Μουλάρια και κορμοί δέντρων - Υλοτόμοι στα ψηλά του Βοΐου

25/10/25 10:20 πμ

Μουλάρια και κορμοί δέντρων – Υλοτόμοι στα ψηλά του Βοΐου

"Στον επόμενο τόνο, η ώρα θα είναι": Το τραγικό τέλος της γυναίκας με την "βελούδινη φωνή του ραδιοφώνου"

25/10/25 10:12 πμ

“Στον επόμενο τόνο, η ώρα θα είναι”: Το τραγικό τέλος της γυναίκας με την “βελούδινη φωνή του ραδιοφώνου”

Όταν οι ωρολογοποιοί πήγαιναν στο Αστεροσκοπείο για τον καθορισμό της ώρας

25/10/25 10:04 πμ

Όταν οι ωρολογοποιοί πήγαιναν στο Αστεροσκοπείο για τον καθορισμό της ώρας

Ξεκίνησε στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών ο αποχαιρετισμός στον Διονύση Σαββόπουλο

25/10/25 9:49 πμ

Ξεκίνησε στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών ο αποχαιρετισμός στον Διονύση Σαββόπουλο