Η μαζική παραγωγή καλλιτεχνικών προϊόντων από συστήματα AI, εισέρχεται στην ίδια αγορά από την οποία βιοπορίζεται ο φυσικός δημιουργός

Τεχνητή Νοημοσύνη στη μουσική: Γιατί 13,4 εκατ. AI κομμάτια κατέβηκαν από τις πλατφόρμες - Οι προκλήσεις και τα όρια

Epiloges Press

Epiloges Press

Η ραγδαία ανάπτυξη της παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης μεταβάλλει με ταχύτητα τον τρόπο παραγωγής και διάθεσης πολιτιστικού περιεχομένου, επαναφέροντας στο προσκήνιο θεμελιώδη ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων, διαφάνειας και θεσμικής προστασίας της ανθρώπινης δημιουργίας. Σε αυτό το περιβάλλον, η συζήτηση για τα όρια και τους κανόνες χρήσης της AI αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα για τα μέσα και τους δημιουργούς.

   Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο που διοργάνωσε η Ένωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αττικής-Ε.Ι.Ι.P.A με θέμα «All Things Radio 2026», η διευθύντρια Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων της AUTODIA – Αυτοδιαχείριση, Ηλιάννα Αντωνίου, ανέπτυξε τις θέσεις των πνευματικών δημιουργών για τη σχέση μουσικού περιεχομένου και Τεχνητής Νοημοσύνης, θέτοντας τα πνευματικά δικαιώματα στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης.

   Όπως επισήμανε, η δημιουργική κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή πρόκληση, καθώς ανθρώπινα έργα χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση συστημάτων παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης χωρίς τη συναίνεση των δημιουργών και χωρίς αμοιβή. Πρόκειται, όπως τόνισε, για πρακτικές που συνιστούν κλοπή και αθέμιτο ανταγωνισμό, οδηγώντας σε έναν ιδιότυπο κανιβαλισμό της ίδιας της δημιουργικής εργασίας.

   Η μαζική παραγωγή καλλιτεχνικών προϊόντων από συστήματα AI, συχνά ως πιστές απομιμήσεις ανθρώπινων έργων, εισέρχεται στην ίδια αγορά από την οποία βιοπορίζεται ο φυσικός δημιουργός. Το αποτέλεσμα είναι η σταδιακή υποκατάσταση της ανθρώπινης δημιουργικότητας, με σοβαρές συνέπειες για τα έσοδα και το επαγγελματικό μέλλον συνθετών, τραγουδοποιών και άλλων δημιουργών. Όπως ανέφερε, οι απώλειες εσόδων που εκτιμώνται για τους δημιουργούς ενδέχεται να κυμανθούν από 40% έως 60%, ιδίως σε τομείς όπως το streaming και οι οπτικοακουστικές παραγωγές.

   Η κ. Αντωνίου υπενθύμισε ότι, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, μόνο ο άνθρωπος αναγνωρίζεται ως πνευματικός δημιουργός ενός έργου και μόνο τότε γεννώνται πνευματικά δικαιώματα. Παρ’ όλα αυτά, στην πράξη γίνεται ολοένα και δυσκολότερη η διάκριση μεταξύ ανθρώπινων και τεχνητών μουσικών έργων, καθώς το περιεχόμενο που παράγεται από AI συχνά δεν επισημαίνεται ως τέτοιο. Το ζήτημα της διαφάνειας αναδεικνύεται έτσι σε κρίσιμο αίτημα τόσο για τους δημιουργούς όσο και για το κοινό.

   Κατέβηκαν από πλατφόρμες πάνω από 13,4 εκατ. μουσικά κομμάτια που είχαν παραχθεί εξ ολοκλήρου από ΤΝ

   Στο σημείο αυτό η παρέμβασή της συνοδεύτηκε από συγκεκριμένα δεδομένα. Σύμφωνα με έρευνες που επικαλέστηκε (AUTODIA-ALCO και Deezer-Ipsos), η συντριπτική πλειοψηφία των ακροατών δηλώνει ότι θέλει να γνωρίζει αν το τραγούδι που ακούει έχει παραχθεί από Τεχνητή Νοημοσύνη ή από ανθρώπινο δημιουργό. Η γνώση αυτή επιτρέπει στον ακροατή να αναζητήσει τον δημιουργό πίσω από το έργο, να συνδεθεί μαζί του ή, εφόσον το επιθυμεί, να επιλέξει να προσπεράσει περιεχόμενο που έχει παραχθεί εξ ολοκλήρου από AI. Το αίτημα για διαφάνεια και δικαιοσύνη υπέρ των καλλιτεχνών καταγράφεται, έτσι, ως σαφής κοινωνική απαίτηση.

   Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στα μεγέθη της παραγωγής μουσικού περιεχομένου από AI. Όπως ανέφερε η κ. Αντωνίου, μόνο μέσα στο 2025 εντοπίστηκαν και κατέβηκαν από πλατφόρμες streaming πάνω από 13,4 εκατομμύρια μουσικά κομμάτια που είχαν παραχθεί εξ ολοκλήρου από Τεχνητή Νοημοσύνη, με ειδική σήμανση. Ο ρυθμός μεταφορτώσεων φτάνει περίπου τις 60.000 νέες AI συνθέσεις την ημέρα, στοιχείο που αποτυπώνει τη μαζικότητα και την ταχύτητα με την οποία το φαινόμενο εισέρχεται στην αγορά.

   Τα στοιχεία αυτά, όπως υπογράμμισε, δεν είναι ουδέτερα για τον πολιτιστικό και δημιουργικό κλάδο. Η υποκατάσταση της ανθρώπινης δημιουργικότητας από περιεχόμενο μαζικής παραγωγής AI απειλεί τη βιωσιμότητα επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε έναν κλάδο με ουσιαστική οικονομική και κοινωνική συμβολή. Ο πολιτιστικός και δημιουργικός τομέας συνεισφέρει περίπου 4% στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ και απασχολεί περίπου 8,5 εκατομμύρια εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη. Η αποδυνάμωσή του επηρεάζει όχι μόνο τους δημιουργούς, αλλά μια ευρύτερη αλυσίδα επαγγελμάτων και δραστηριοτήτων που συνδέονται με τον πολιτισμό και τα μέσα.

   Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η κ. Αντωνίου ανέδειξε τον ρόλο του ραδιοφώνου ως μέσου που εξακολουθεί να βασίζεται στην ανθρώπινη σύνδεση, την εμπιστοσύνη και τη ζωντανή αλληλεπίδραση με τον ακροατή. Η προσωπική επιλογή μουσικής, η φωνή του παραγωγού, το σχόλιο, η ανάλυση, το χιούμορ και η ενσυναίσθηση παραμένουν στοιχεία που δεν μπορούν να υποκατασταθούν από αλγορίθμους. Το ραδιόφωνο λειτουργεί ως φορέας της γλώσσας, του τραγουδιού και της μουσικής ως βιωμένης εμπειρίας και όχι ως απλού συνόλου δεδομένων.

Advertisement
Babis

   Η παρέμβασή της κατέληξε στο μήνυμα ότι οι πνευματικοί δημιουργοί δεν είναι απέναντι στην καινοτομία, αλλά υπέρ της δικαιοσύνης και της υπεύθυνης χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και η σαφής διάκριση μεταξύ ανθρώπινης και τεχνητής δημιουργίας αποτελούν, όπως τόνισε, προϋποθέσεις για τη διατήρηση μιας ζωντανής πολιτιστικής αλυσίδας. Μιας αλυσίδας που συνδέει δημιουργούς, ραδιόφωνο και ακροατές μέσα από αυθεντικές ανθρώπινες ιστορίες και πραγματική εμπιστοσύνη.

   Η εκδήλωση διοργανώθηκε στη Βιβλιοθήκη της Βουλής (πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο), συγκέντρωσε πλήθος επαγγελματιών από τον χώρο της ραδιοφωνικής παραγωγής, την έρευνα αγοράς και μάρκετινγκ, τη διαφήμιση και τον σύνδεσμο διαφημιζομένων, ενώ παράλληλα φιλοξένησε θεσμικές φυσιογνωμίες και ξένους εμπειρογνώμονες της αγοράς.

   Παρόντες στην εκδήλωση, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ήταν, μεταξύ άλλων, ο Κωνσταντίνος Φωτόπουλος, πρόεδρος Ε.Ι.Ι.Ρ.Α. και ο πρόεδρος ΕΒΕΑ Ιωάννης Μπρατάκος, ενώ από πλευράς της πολιτείας, ο Παύλος Μαρινάκης, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο Δημήτρης Παπαστεργίου, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Από πλευράς AUTODIA, παραβρέθηκαν επίσης η Γιουλίνα Μανωλάτου, επικεφαλής Μάρκετινγκ, καθώς και οι Γιώργος Σταμπόλης, δ/ντής Ψηφιακής Στρατηγικής & Επιχειρησιακής Ανάπτυξης, Δημήτρης Βαρουξής, επικεφαλής Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων και Στάθης Παντζής, επικεφαλής Επιγραμμικών Μέσων. Τα στελέχη της AUTODIA πραγματοποίησαν επαφές με πολλούς επαγγελματίες του κλάδου και ενημέρωσαν το κοινό για τη δραστηριότητα του Οργανισμού, παρέχοντας εξειδικευμένες πληροφορίες και έντυπο ενημερωτικό υλικό.

   Η AUTODIA (Αυτοδιαχείριση) είναι ο ελληνικός Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) που προστατεύει τα πνευματικά δικαιώματα Ελλήνων και ξένων συνθετών, στιχουργών και εκδοτών μουσικής. Εκπροσωπεί το σύνολο του ξένου ρεπερτορίου και τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού, έχοντας συνάψει συμβάσεις εκπροσώπησης με 85 ΟΣΔ παγκοσμίως.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παράταση μη καταβολής ΕΝΦΙΑ για περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές

17/03/26 12:00 πμ

Παράταση μη καταβολής ΕΝΦΙΑ για περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές

Προσεχώς η καμπάνια ενδυνάμωσης νεαρών κοριτσιών για το χάπι βιασμού-

16/03/26 11:59 μμ

Θεσσαλονίκη: Προσεχώς η καμπάνια ενδυνάμωσης νεαρών κοριτσιών για το χάπι βιασμού

"Η Θεσσαλονίκη εδραιώνεται ως ένας πανίσχυρος κόμβος καινοτομίας"

16/03/26 11:55 μμ

“Η Θεσσαλονίκη εδραιώνεται ως ένας πανίσχυρος κόμβος καινοτομίας”

ΠΑΜΘ και ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ υπέγραψαν μνημόνια συνεργασίας με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας- Θράκης

16/03/26 11:54 μμ

ΠΑΜΘ και ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ υπέγραψαν μνημόνια συνεργασίας με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας- Θράκης

Γ. Καραμέρος: «Οι τράπεζες επιβάλλουν μηνιαίες συνδρομές σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς και η κυβέρνηση μετράει τα υπερκέρδη τους»

16/03/26 8:32 μμ

Γ. Καραμέρος: «Οι τράπεζες επιβάλλουν μηνιαίες συνδρομές σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς και η κυβέρνηση μετράει τα υπερκέρδη τους»

Στ. Παπασταύρου από Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.: «Η Ευρώπη πάντοτε έκανε το αναγκαίο βήμα σε περιόδους κρίσης - Τώρα είναι η ώρα να κινηθούμε πιο γρήγορα και πιο μπροστά»

16/03/26 8:18 μμ

Στ. Παπασταύρου από Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας: «Η Ευρώπη πάντοτε έκανε το αναγκαίο βήμα σε περιόδους κρίσης – Τώρα είναι η ώρα να κινηθούμε πιο γρήγορα και πιο μπροστά»

Ενοίκια: Οι αλλαγές που ισχύουν από 1 Απριλίου

16/03/26 8:12 μμ

Ενοίκια: Οι αλλαγές που ισχύουν από 1 Απριλίου

Σέρρες: Εθελοντική δενδροφύτευση στην κοιλάδα της Αγίας Βαρβάρας

16/03/26 8:06 μμ

Σέρρες: Εθελοντική δενδροφύτευση στην κοιλάδα της Αγίας Βαρβάρας

Τ. Θεοδωρικάκος: Συμβολή στον παραγωγικό μετασχηματισμό, 910 επενδύσεις, 2,5 δισ. ευρώ με 15000 νέες θέσεις εργασίας

16/03/26 11:53 μμ

Τ. Θεοδωρικάκος: Συμβολή στον παραγωγικό μετασχηματισμό, 910 επενδύσεις, 2,5 δισ. ευρώ με 15000 νέες θέσεις εργασίας

Αγώνες κωπηλασίας στο Κωπηλατοδρόμιο Πεθελινού Σερρών - video

16/03/26 7:57 μμ

Αγώνες κωπηλασίας στο Κωπηλατοδρόμιο Πεθελινού Σερρών – video

Από τον «Μεθυσμένο Ηρακλή» στην άγρυπνη Μέδουσα: Τα μωσαϊκά της ρωμαϊκής ελίτ ζωντανεύουν μύθους

16/03/26 11:52 μμ

Από τον «Μεθυσμένο Ηρακλή» στην άγρυπνη Μέδουσα: Τα μωσαϊκά της ρωμαϊκής ελίτ ζωντανεύουν μύθους

Σέρρες: Πληρώνει κανονικά λογαριασμούς αλλά δεν έχει τηλέφωνο και ίντερνετ - video

16/03/26 7:42 μμ

Σέρρες: Πληρώνει κανονικά λογαριασμούς αλλά δεν έχει τηλέφωνο και ίντερνετ – video