Τη σημασία της ψηφιακής πλατφόρμας παρακολούθησης της προόδου όλων των σημαντικών έργων της επικράτειας (www.erga.gov.gr), που παρουσίασε τις προάλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, ... Περισσότερα

Θ. Κοντογεώργης: Η δύναμη της Ελλάδας είναι στην περιφέρεια

Συντάκτης: Epilogestv

Συντάκτης: Epilogestv

Τη σημασία της ψηφιακής πλατφόρμας παρακολούθησης της προόδου όλων των σημαντικών έργων της επικράτειας (www.erga.gov.gr), που παρουσίασε τις προάλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Κάθε πολίτης, εξηγεί, «μπορεί εκεί να παρακολουθήσει την υλοποίηση των δεσμεύσεων Κυβέρνησης και Περιφερειών, για αρχικώς 6.000 έργα σε όλη τη χώρα αλλά και όσες πολιτικές και υποδομές προτεραιοποιηθούν και αποφασισθούν κατά το στάδιο της διαβούλευσης. Αυτό το αυτονόητο – αλλά αποδεδειγμένα περίπου… αδιανόητο μέχρι το 2019 – εργαλείο και πολλές σημαντικές πολιτικές που υλοποίησε η κυβέρνηση της ΝΔ, σήμερα συνθέτουν το θετικό περιβάλλον για την εμβάθυνση του επιτελικού αναπτυξιακού σχεδιασμού, με όρους σύγχρονους και δημοκρατικούς, με διαφάνεια, λογοδοσία και συμμετοχικότητα».

Άλλωστε, προσθέτει, «τον Σεπτέμβρη ο διάλογος ξεκινά και μαζί του ένα νέο υπόδειγμα περιφερειακού και τοπικού σχεδιασμού».

Η πλατφόρμα έρχεται να απαντήσει στις ανάγκες των καιρών, καθώς, όπως αναφέρει ο Θ. Κοντογεώργης, «η τελευταία πενταετία είναι για την Ελλάδα εποχή σημαντικών αλλαγών για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος της οικονομικής κρίσης. Διαπεριφερειακές και ενδοπεριφερειακές ανισότητες έχουν αμβλυνθεί αλλά δεν είμαστε ακόμα στο επιθυμητό σημείο. Το νέο εθνικό στόχο χάριν συντομίας τον λέμε “διπλή σύγκλιση”, εννοώντας το κλείσιμο της ψαλίδας της χώρας και των περιφερειών της με τα πιο προηγμένα ευρωπαϊκά παραδείγματα. Δεν αγνοούμε επιπλέον επίπεδα πιθανής ανισότητας: μεταξύ των περιφερειών, μεταξύ διαφορετικών περιφερειακών ενοτήτων της ίδιας περιφέρειας αλλά και μεταξύ κέντρων της ίδιας περιφερειακής ενότητας. Γι’ αυτό και ο σχεδιασμός έχει περιφερειακό αλλά και τοπικό χαρακτήρα».

Επιπλέον, «το κλείσιμο της ψαλίδας δεν είναι ένας αφηρημένος στόχος. Με νέα τεχνοπολιτική μεθοδολογία η κυβέρνηση επιδιώκει να τον καταστήσει εφικτό και ορατό. Στο τεχνοκρατικό σκέλος, συγκεντρώνονται οι επιστημονικοί φορείς, οι πληροφορίες, τα δεδομένα και οι διαδικασίες μέτρησης και βελτιστοποίησης της απόδοσης των πολιτικών και των επενδύσεων. Αυτή είναι μια συστηματική δουλειά, που ήδη έχει ξεκινήσει. Στο πολιτικό σκέλος, ενισχύουμε τον τρόπο επεξεργασίας και λήψης αποφάσεων, εφαρμόζοντας ένα συνεργατικό μοντέλο. Επιδιώκουμε μία νέα σχέση και κουλτούρα αλληλοτροφοδότησης του Κέντρου και της Περιφέρειας. Αν πραγματικά επιδιώκουμε δίκαιη ανάπτυξη που δεν αφήνει πίσω κανέναν, είναι μονόδρομος η συνεργασία του Κέντρου με κάθε μία από τις Περιφέρειες για τη σύνθεση ενός κοινού οράματος στο οποίο ο πολίτης, όπου και αν κατοικεί, θα μπορεί να δει τον εαυτό του σε ένα υποστηρίξιμο και βιώσιμο μέλλον». Εξ άλλου, «σχέδια για τις περιφέρειες που παράγονται σε γραφεία μακριά από το πεδίο εφαρμογής, δεν έχουν πιθανότητες επιτυχίας. Πρέπει το σχέδιο να είναι τοπικό και να είναι κοινό κτήμα όλων», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μελιτζανάκι γλυκό του κουταλιού

23/08/25 9:31 μμ

Μελιτζανάκι γλυκό του κουταλιού

Λουκουμάδες στο σπίτι με 2 υλικά

23/08/25 9:29 μμ

Λουκουμάδες στο σπίτι με 2 υλικά

Ψώρα: Τι είναι και πώς μεταδίδεται – Τα πιο συχνά συμπτώματα και η αντιμετώπιση

23/08/25 9:27 μμ

Ψώρα: Τι είναι και πώς μεταδίδεται – Τα πιο συχνά συμπτώματα και η αντιμετώπιση

Άδεια μπουκάλια κρασιού: χρήσεις που δεν είχατε σκεφτεί μέχρι σήμερα

23/08/25 9:24 μμ

Άδεια μπουκάλια κρασιού: χρήσεις που δεν είχατε σκεφτεί μέχρι σήμερα

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 24 Αυγούστου

23/08/25 9:21 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 24 Αυγούστου

Παναγία η Ελεούσα: Το «κρυμμένο» παρεκκλήσι στον πιο κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης

23/08/25 8:24 μμ

Παναγία η Ελεούσα: Το «κρυμμένο» παρεκκλήσι στον πιο κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης

Σύκα: Πώς ωφελούν την υγεία, πόσες θερμίδες έχουν αλλά και τι να προσέχετε

23/08/25 8:20 μμ

Σύκα: Πώς ωφελούν την υγεία, πόσες θερμίδες έχουν αλλά και τι να προσέχετε

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ένας άνδρας για τη φωτιά στον Χορτιάτη - Του επιβλήθηκε πρόστιμο 4.331 ευρώ

23/08/25 8:16 μμ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ένας άνδρας για τη φωτιά στον Χορτιάτη – Του επιβλήθηκε πρόστιμο 4.331 ευρώ

Γιώργος Μαζωνάκης: “Σαββατογενική, Σαββατογεννημένος, Σαββατοκύριακο” – Νέο μήνυμα μέσα από το σπίτι του

23/08/25 8:09 μμ

Το νέο μήνυμα του Γιώργου Μαζωνάκη μέσα από το σπίτι του: «Σαββατογενική, Σαββατογεννημένος, Σαββατοκύριακο» 

Βόλος: “Καλά της έκανα, αυτό της άξιζε” – Συγκλονίζουν τα πρώτα λόγια του 40χρονου συζυγοκτόνου

23/08/25 8:02 μμ

Βόλος: “Καλά της έκανα, αυτό της άξιζε” – Συγκλονίζουν τα πρώτα λόγια του 40χρονου συζυγοκτόνου

Παξοί: Προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα πήραν οι συγγενείς της 4χρονης που πνίγηκε σε πισίνα

23/08/25 7:07 μμ

Παξοί: Προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα πήραν οι συγγενείς της 4χρονης που πνίγηκε σε πισίνα

Βόλος: Συνελήφθη ο 40χρονος που σκότωσε τη σύζυγό του

23/08/25 7:23 μμ

Βόλος: Συνελήφθη ο 40χρονος που σκότωσε τη σύζυγό του – video