Με δίκαιο και ισορροπημένο τρόπο βάζουμε τέλος στην τρομακτική υποεκπροσώπηση μεγάλων Ιατρικών Συλλόγων στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στη Βουλή, υποστηρίζοντας τη σχετική διάταξη της ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Με δίκαιο και ισορροπημένο τρόπο βάζουμε τέλος στην τρομακτική υποεκπροσώπηση μεγάλων Ιατρικών Συλλόγων στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στη Βουλή, υποστηρίζοντας τη σχετική διάταξη της τροπολογίας που έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο για την Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Advertisement
 

Ο υπουργός ανέφερε πως σήμερα στη σύνθεση της γενικής συνέλευσης του ΠΙΣ υπάρχει μια κλιμάκωση των μελών που εκλέγονται, δηλαδή, οι σύλλογοι που έχουν μέχρι πενήντα μέλη εκλέγουν έναν εκπρόσωπο. Μέχρι διακόσια μέλη δύο εκπροσώπους. Μέχρι πεντακόσια τέσσερις εκπροσώπους. Με χίλια μέλη έξι εκπροσώπους. Με δύο χιλιάδες, δέκα εκπροσώπους. Μέχρι τρεις χιλιάδες, δεκαπέντε εκπροσώπους, ενώ για πάνω από τρεις χιλιάδες, για κάθε εκπρόσωπο που είναι να βγει, χρειάζονται χίλιοι εγγεγραμμένοι. Αυτό, είπε ο υπουργός δημιουργεί μια τρομακτική υποεκπροσώπηση των μεγάλων ιατρικών συλλόγων. Έτσι, από τον Ιούνιο απέστειλα στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο μια επιστολή όπου τους ανέφερα ότι βούλησή μας είναι να έχουμε ένα σύστημα δικαιότερο ως προς την εκπροσώπηση των γιατρών. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δεν επιθυμούσε να ανοίξει αυτό το θέμα προεκλογικά και οι περισσότεροι Σύλλογοι, που άλλωστε όλη αυτή η διαδικασία τους είναι αδιάφορη, υπό την έννοια ότι δεν έχουν άνω των τριών χιλιάδων μελών και είχαν ζητήσει να παραμείνει το καθεστώς που υπάρχει. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά κατέθεσαν μια πρόταση για ένα σύστημα βάσει των εγγεγραμμένων μελών, που θα σήμαινε ότι η Αθήνα θα έφτανε περίπου το 50% των εκπροσώπων της Γενικής Συνέλευσης του Ιατρικού Συλλόγου στον ΠΙΣ καθώς έχει εγγεγραμμένα είκοσι έξι χιλιάδες τετρακόσια μέλη.

Εμείς, εξήγησε ο κ. Πλεύρης, επιλέξαμε μια λύση, η οποία είναι δικαιότερη ως προς την εκπροσώπηση, χωρίς όμως να φτάνει στο απόλυτο αναλογικό πλαίσιο, όπως τέθηκε και από τον ΙΣΑ και τον ΙΣΠ και εισηγούμαστε με την τροπολογία αυτή πως για πάνω από τους τρεις χιλιάδες, ενώ για κάθε έναν εκλέκτορα ήθελε χίλιους εγγεγραμμένους, το όριο να πάει στους διακόσιους εγγεγραμμένους. Οι μικροί σύλλογοι βγάζουν εκπρόσωπο με πενήντα έως διακόσια μέλη, αναλόγως του μεγέθους τους. Έτσι, δεν επηρεάζεται αριθμητικά αυτοί που θα εκλεγούν ως εκπρόσωποι στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο από τους μικρούς σε μέλη Συλλόγους αλλά αυξάνουμε το Σώμα. Έτσι για παράδειγμα ο ΙΣΑ από το 10% δεν θα πάει στο 50% που του αναλογεί, αλλά στο 25%. Αντίστοιχα, η Θεσσαλονίκη και ο Πειραιάς ανεβαίνουν και αυτοί οι Σύλλογοι σε ποσοστό όπως και οι σύλλογοι οι οποίοι έχουν άνω των τριών χιλιάδων εγγεγραμμένων.

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως η ρύθμιση αυτή «σίγουρα κινείται στη σωστή και εξορθολογισμένη κατεύθυνση. Δεν αλλάζει ο αριθμός της γενικής συνέλευσης του ΠΙΣ αλλά αυξάνεται το Σώμα» και «η εκπροσώπηση γίνεται αναλογικότερη χωρίς να νοθεύεται η βούληση των ιατρών οι οποίοι ψηφίζουν».

Advertisement

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετά τη Ρεάλ, η Θέλτα νίκησε και την Αθλέτικ με 2-0

14/12/25 9:04 μμ

Μετά τη Ρεάλ, η Θέλτα νίκησε και την Αθλέτικ με 2-0

Νικητής ο Αθηναϊκός στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό

14/12/25 8:58 μμ

Νικητής ο Αθηναϊκός στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό

Αγροτικά μπλόκα: Πού υπάρχουν αποκλεισμοί και τα σημεία όπου άνοιξε η κυκλοφορία των οχημάτων

14/12/25 8:54 μμ

Αγροτικά μπλόκα: Πού υπάρχουν αποκλεισμοί και τα σημεία όπου άνοιξε η κυκλοφορία των οχημάτων

Σέρρες: Κλείσιμο της αγοράς και σύσκεψη με τους βουλευτές ζήτησαν οι αγρότες στη σύσκεψη στο Επιμελητήριο

14/12/25 8:53 μμ

Σέρρες: Κλείσιμο της αγοράς και σύσκεψη με τους βουλευτές ζήτησαν οι αγρότες στη σύσκεψη στο Επιμελητήριο

«Το Αρχαιολογικό Μουσείου Πατρών», στον 24ο αφιερωματικό τόμο της σειράς «Ο Κύκλος των Μουσείων»

14/12/25 8:55 μμ

«Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών», στον 24ο αφιερωματικό τόμο της σειράς «Ο Κύκλος των Μουσείων»

Θεσσαλονίκη: Αγροτικά μπλόκα- Κανονικά η διέλευση των οχημάτων από τους συνοριακούς σταθμούς στη Β.Ελλάδα, εκτός από Ευζώνους

14/12/25 8:43 μμ

Θεσσαλονίκη: Αγροτικά μπλόκα- Κανονικά η διέλευση των οχημάτων από τους συνοριακούς σταθμούς στη Β.Ελλάδα, εκτός από Ευζώνους

Αυστραλία-επίθεση: Διεθνείς αντιδράσεις

14/12/25 8:42 μμ

Αυστραλία – επίθεση: Διεθνείς αντιδράσεις

ΑΕΚ... σαν ελβετικό ρολόι

14/12/25 8:41 μμ

ΑΕΚ… σαν ελβετικό ρολόι

Ν. Ανδρουλάκης: Η ανείπωτη τραγωδία μετά τη φρικιαστική τρομοκρατική επίθεση εναντίον της εβραϊκής κοινότητας στο Σίδνεϊ, προκαλεί θλίψη και αποτροπιασμό

14/12/25 8:38 μμ

Ν. Ανδρουλάκης: Η τρομοκρατική επίθεση εναντίον της εβραϊκής κοινότητας στο Σίδνεϊ, προκαλεί θλίψη και αποτροπιασμό

Αυτά είναι όλα τα αιτήματα των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των μελισσοκόμων προς την κυβέρνηση

14/12/25 8:21 μμ

Αυτά είναι όλα τα αιτήματα των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των μελισσοκόμων προς την κυβέρνηση

3 ιδέες για DIY αναμνηστικά δώρα που αξίζει να προσφέρετε στις γιορτές

14/12/25 1:13 μμ

3 ιδέες για αναμνηστικά δώρα που αξίζει να προσφέρετε στις γιορτές

Τάσος Χατζηβασιλείου: Ο μαέστρος της εκλογής

14/12/25 8:13 μμ

Τάσος Χατζηβασιλείου: Ο μαέστρος της εκλογής