Διευκρινίσεις για τον επανυπολογισμό των κρατικών ενισχύσεων που έλαβαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις το χρονικό διάστημα Φεβρουαρίου 2022 – Δεκεμβρίου 2023 έδωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σε ... Περισσότερα

Θ.Σκυλακάκης: Θα δοθούν περισσότερα χρήματα στις ΜμΕ για τους λογαριασμούς ρεύματος από αυτά που θα ζητηθούν πίσω

Epilogestv

Epilogestv

Διευκρινίσεις για τον επανυπολογισμό των κρατικών ενισχύσεων που έλαβαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις το χρονικό διάστημα Φεβρουαρίου 2022 – Δεκεμβρίου 2023 έδωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Advertisement
 

Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε πως το συνολικό ποσό που πρέπει να επιστραφεί είναι λιγότερο από 2 εκατ. ευρώ και αφορά σε λιγότερες από 2.500 επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τους παρόχους. Παράλληλα, τόνισε πως περισσότερες επιχειρήσεις θα λάβουν, συνολικά, πάνω από 4 εκατ. ευρώ, δηλαδή επιπλέον χρήματα.

Εξήγησε, σε σχέση με τις κρατικές ενισχύσεις, πως με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν μπορεί κανένα κράτος – μέλος να υπερβεί τα όρια, καθώς απαγορεύεται ρητώς. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στη δυσκολία να γίνει σε πραγματικό χρόνο ο έλεγχος σώρευσης, διότι το ακριβές ποσό της επιδότησης, το μαθαίνει κάθε επιχείρηση στο τέλος, όταν λαμβάνει το λογαριασμό από τον πάροχο.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρόσθεσε: «Η επιχείρηση είναι ενήμερη για κάθε κρατική ενίσχυση που λαμβάνει. Μάλιστα ζητήθηκε μεταγενέστερα, διότι η καταβολή των επιδοτήσεων κράτησε πολύ καιρό, να υπάρξει μία Υπεύθυνη Δήλωση, ότι δεν θα γίνει υπέρβαση του ορίου που προβλέπει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Πολλές επιχειρήσεις δεν τη συμπλήρωσαν, τελείωσαν οι επιδοτήσεις και έγινε ο επανυπολογισμός, ο οποίος βγάζει θετικό πρόσημο για την πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Σε ερώτηση σχετική με τις τιμές του ρεύματος, ο Υπουργός επισήμανε: «Το φαινόμενο των τιμών που έχουμε είναι μία πραγματική συγκυρία που δεν έχει σχέση με τα δικά μας θέματα. Μετά το blackout που έγινε στις χώρες των Βαλκανίων, έχουμε προβλήματα σε σειρά διασυνδέσεων εκεί. Το σύστημα δεν λειτουργεί ομαλά, έχει φτάσει να έχει τιμή μεγαβατώρας η Ουγγαρία σε ώρες 650 ευρώ, έχουν προβλήματα διασυνδέσεων σε όλη την περιοχή.

Έχει βγει και 1 GW εκτός στη Βουλγαρία, με αποτέλεσμα στην ευθεία Ουγγαρία – Βουλγαρία – Ελλάδα να έχουμε πολύ υψηλές τιμές, λόγω των διασυνδέσεων που έχουμε και των εξαγωγών που υποχρεούμεθα να κάνουμε. Ο εξωγενής παράγοντας είναι αυτός που μας ανεβάζει τις τιμές… Είναι κάτι που μπορεί να εξομαλυνθεί ακόμη και μέσα στις επόμενες τρεις μέρες.

Advertisement
Family Kitchen

Αυτό συναρτάται από το πότε θα ξαναρχίσει το μεγάλο πυρηνικό της Βουλγαρίας να δίνει ενέργεια, να αποκατασταθεί πλήρως η ροή του καλωδίου από την Ιταλία και να διορθωθούν τα προβλήματα διασυνδέσεων, ιδίως μεταξύ Ρουμανίας και Ουγγαρίας».

Σημείωσε πως αν κρατήσει παραπάνω αυτό το φαινόμενο, θα πρέπει να βρεθεί μία λύση, αλλά για τις δύο-τρεις μέρες δεν απαιτείται να ληφθούν έκτακτα μέτρα.

Σε σχέση με το αν ο μηχανισμός της επιδότησης στους λογαριασμούς του ρεύματος έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, σημείωσε: «Ποτέ δεν μπορείς να πεις ότι σε όποια τιμή και αν φτάσουν τα τιμολόγια έχει παρέλθει οριστικώς. Στη φάση αυτή, εμείς αυτό που βλέπουμε είναι ότι: θα έχουμε εποχικές διακυμάνσεις και διακυμάνσεις που στηρίζονται σε τέτοιου είδους φαινόμενα. ‘Αλλοτε θα πηγαίνουμε πολύ κάτω και άλλοτε θα πηγαίνουμε πολύ πάνω στις τιμές. Γι’ αυτό και τα σταθερά τιμολόγια που εξακολουθούν και προσφέρουν οι πάροχοι, είναι σημαντικά κάτω από τις τρέχουσες τιμές. Δηλαδή κάποιος που θέλει να “κλειδώσει” αυτά τα τιμολόγια που είναι στην ουσία στα προ κρίσης επίπεδα, μπορεί να το κάνει σήμερα». Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός, η μεσοσταθμική τιμή φέτος εκτιμά ότι δεν θα υπερβεί αυτή του Ιανουαρίου.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

12/11/25 10:05 μμ

Ολυμπιακοί 2028: Αλλάζει το σύστημα διεξαγωγής της υδατοσφαίρισης, συμπυκνώνεται το πρόγραμμα

Γαλλία: Υπέρ της αναστολής της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού ως το 2027 η Εθνοσυνέλευση

12/11/25 9:59 μμ

Γαλλία: Υπέρ της αναστολής της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού ως το 2027 η Εθνοσυνέλευση

Νίκες για ΠΑΟΚ και ΑΕΚ

12/11/25 9:56 μμ

Νίκες για ΠΑΟΚ και ΑΕΚ

Το ΟΑΚΑ άνοιξε την αγκαλιά του στη μουσική, στην παιδεία, στον κόσμο!

12/11/25 9:53 μμ

Το ΟΑΚΑ άνοιξε την αγκαλιά του στη μουσική, στην παιδεία, στον κόσμο!

Σουηδία: Η Amazon κλήθηκε για εξηγήσεις για την πώληση κούκλων του σεξ με παιδική εμφάνιση

12/11/25 9:50 μμ

Σουηδία: Η Amazon κλήθηκε για εξηγήσεις για την πώληση κούκλων του σεξ με παιδική εμφάνιση

Φόρος τιμής στη μνήμη των πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος

12/11/25 9:47 μμ

Φόρος τιμής στη μνήμη των πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος

Η παγκόσμια αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων έφτασε το 23% τον Οκτώβριο

12/11/25 9:44 μμ

Η παγκόσμια αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων έφτασε το 23% τον Οκτώβριο

Dubravka Šuica: Η δημογραφική μετάβαση κρίσιμο ζήτημα για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες

12/11/25 9:39 μμ

Dubravka Šuica: Η δημογραφική μετάβαση κρίσιμο ζήτημα για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες

Το 71% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα δηλώνει δυσκολία στην εξεύρεση προσωπικού, σύμφωνα με έρευνα

12/11/25 9:35 μμ

Το 71% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα δηλώνει δυσκολία στην εξεύρεση προσωπικού, σύμφωνα με έρευνα

Ένταση και 29 συλλήψεις στο Κλειδί Σερρών, δυο αστυνομικοί τραυματίστηκαν

12/11/25 8:46 μμ

Ένταση και 29 συλλήψεις στο Κλειδί Σερρών, δυο αστυνομικοί τραυματίστηκαν

Στους δρόμους ξανά οι συνταξιούχοι την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου

12/11/25 8:14 μμ

Σέρρες: Στους δρόμους οι συνταξιούχοι την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου

Στο ίδιο έργο θεατές: Παραμένουν τα προβλήματα στο Μουσικό Σχολείο Σερρών - "Διαχρονική η αδράνεια"

12/11/25 8:05 μμ

Στο ίδιο έργο θεατές: Παραμένουν τα προβλήματα στο Μουσικό Σχολείο Σερρών – “Διαχρονική η αδράνεια”