11.3 C
Serres

Θάνατοι στον Όλυμπο από άγνοια κινδύνου: Με σταράκια και τσιγάρο στο χέρι κάποιοι επιχειρούν ν' ανέβουν στην κορυφή

Date:

Με σταράκια και τσιγάρο στο χέρι κάποιοι επιχειρούν ν’ ανέβουν στην κορυφή

 
Σοβαροί τραυματισμοί, αποπροσανατολισμοί, αλλά δυστυχώς και αρκετοί θάνατοι ανθρώπων που επιχειρούν να κατακτήσουν την κορυφή του Ολύμπου, το «Πάνθεον» (σημερινός Μύτικας), σημειώνονται με μεγάλη συχνότητα τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι τρεις τελευταίες περιπτώσεις που κλήθηκε ν’ αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική, σε διάστημα λίγων ωρών, πριν από περίπου μια εβδομάδα.
Μιλώντας για το φαινόμενο αυτό στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο συντονιστής πυροσβεστικών επιχειρήσεων Βόρειας Ελλάδας, Σπύρος Βαρσάμης, εξήγησε πως αυτό οφείλεται κυρίως στην άγνοια κινδύνου αλλά και στην υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων των ορειβατών.
«Διαπιστώνεται ότι οι άνθρωποι δεν έχουν αντιληφθεί τι σημαίνει ανάβαση και μάλιστα σε τέτοια βουνά όπως ο Όλυμπος», επισημαίνει ο κ. Βαρσάμης και διευκρινίζει ότι με μεγάλη λύπη έχει διαπιστώσει ότι πολλοί επισκέπτες «ξεκινάνε με μια χαλαρή διάθεση την ανάβαση, θέτοντας τον εαυτό τους σε κίνδυνο και παράλληλα έναν μηχανισμό σε μια τεράστια κινητοποίηση, κατά τη διάρκεια της οποίας κινδυνεύουν και άλλες ανθρώπινες ζωές». Και μπορεί, όπως τονίζει ο κ. Βαρσάμης, η δουλειά του πυροσβέστη να επιβάλλει να επιχειρεί κάποιες φορές και με ρίσκο, «αλλά το να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές επειδή κάποιος δεν έχει καταλάβει ότι δεν έπρεπε να κάνει κάτι, λόγω της ηλικίας του, της κατάστασης της υγείας του, της απειρίας και του εξοπλισμού του, δεν είναι σωστό».

Την τελευταία τετραετία στον Όλυμπο έχασαν τη ζωή τους έξι άνθρωποι και τραυματίστηκαν 21

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, την περίοδο 2016-2020, μόνο στον Όλυμπο έχουν χάσει τη ζωή τους έξι άτομα ενώ άλλα 21 τραυματίστηκαν και χρειάστηκε επιχείρηση της πυροσβεστικής για τη διάσωσή τους. Το ποσοστό των περιστατικών αυτών έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα, ενώ το 2013 η πυροσβεστική κλήθηκε να επιχειρήσει σε μόλις πέντε περιπτώσεις, το 2017 επιχείρησε σε 20 διασώσεις, το 2018 σε 16, το 2019 σε 20 και φέτος ήδη επιχείρησε σε 16.

Ο κ. Βαρσάμης υπογράμμισε πως το προηγούμενο Σαββατοκύριακο

«μέσα σε λίγες ώρες, ένας ιδιώτης τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής με φορείο στο Λιτόχωρο και αργότερα πάλι ζητήθηκε η συνδρομή για δύο ορειβάτες που είχαν χάσει τον προσανατολισμό τους και είχαν εξαντληθεί από την πεζοπορία».
Ο συντονιστής πυροσβεστικών επιχειρήσεων Β. Ελλάδας πρόσθεσε ακόμη πως το ίδιο 24ωρο ειδοποιήθηκε επίσης η πυροσβεστική για έναν άνδρα, ηλικίας 41 ετών, που μαζί με μια ομάδα ατόμων ανέβαιναν στην κορυφή του Μύτικα και λίγα μέτρα από την κορυφή, στο «Λούκι», άφησε την τελευταία του πνοή. «Χρειάστηκε να κινητοποιηθούν δυνάμεις. Μπήκαν στη διαδικασία ανόδου στην κορυφή, νωρίς το πρωί, τα ξημερώματα έφτασαν στο σημείο και ξεκίνησε η διαδικασία μεταφοράς της σορού με τα πόδια. Δύσκολη επιχείρηση. Πώς να κατέβει κανείς, με τι δεσίματα… γιατί εμείς με πολλή δυσκολία ανεβαίναμε και με ακόμη μεγαλύτερη κατεβαίναμε στην αναρρίχηση. Γι’ αυτό κινητοποιήσαμε 16 πυροσβεστικούς υπαλλήλους για να γίνονται οι μεταφορές και οι εναλλαγές που χρειάζονται».






Με σταράκια και τσιγάρο στο χέρι κάποιοι επιχειρούν ν’ ανέβουν στην κορυφή

Ο Αλέξανδρος Στύλλας, διαχειριστής καταφυγίου και οδηγός βουνού στον Όλυμπο, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισε πως η αύξηση των τραυματισμών και των περιστατικών με τραγική κατάληξη στον Όλυμπο οφείλεται, σε ένα μέρος, στην αύξηση των επισκεπτών καθώς, λόγω της πανδημίας, ειδικά οι Έλληνες αυξήθηκαν 100% σε σχέση με άλλες χρονιές. «Ο Όλυμπος είναι σαθρός και όταν έχει 50 άτομα μέσα σε ένα Λούκι, τα οποία δεν έχουν εξοπλισμό, χωρίς σκοινιά και δεν φοράνε τα κατάλληλα παπούτσια και κράνη, μια μικρή πέτρα να φύγει από την κορυφή, μπορεί να σκοτώσει ακαριαία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το μεγαλύτερο ποσοστό υπερεκτιμά τις δυνάμεις τους», σημείωσε και εξήγησε:

«Όταν κάποιος με σταράκια και τσιγάρο στο χέρι προσπαθεί ν’ ανέβει στον Μύτικα, τι άλλο να περιμένεις; Πρέπει να γίνει συζήτηση, πρέπει να υπάρχει έλεγχος και ίσως θα πρέπει, όπως στις ιταλικές Άλπεις, να τοποθετηθεί συρματόσκοινο και να μπορεί ο καθένας να “κλιπάρεται”, δηλαδή να δένεται και να ανεβαίνει με ασφάλεια».
Ο συντονιστής πυροσβεστικών επιχειρήσεων Βόρειας Ελλάδας, Σπύρος Βαρσάμης, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για το συγκεκριμένο θέμα, είπε πως δεν πρέπει να αντιλαμβάνονται την ανάβαση στον Όλυμπο «σαν μία εκδρομούλα» καθώς είναι «ένα εντελώς ειδικό αντικείμενο και θέλει μεγάλη προσοχή, μεγάλο σεβασμό, για να διαφυλάξουμε πρώτα απ’ όλα την ανθρώπινη ζωή».

ΕλλάδαΘάνατοι στον Όλυμπο από άγνοια κινδύνου: Με σταράκια και τσιγάρο στο χέρι...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Βραβείο στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος για τη συμβολή του στον καταδυτικό τουρισμό

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και ο πρύτανης, καθηγητής...

Ψηφιακά από σήμερα η ακινησία οχημάτων λόγω κλοπής καθώς και θανάτου του ιδιοκτήτη

Ψηφιακά και χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση άδειας και...

Ψηφιακά από σήμερα η ακινησία οχημάτων λόγω κλοπής καθώς και θανάτου του ιδιοκτήτη

Ψηφιακά και χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση άδειας και...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα