Date:
Νέα στοιχεία για τον θάνατο της 14χρονης Γεωργίας, η οποία κατέληξε λίγες ημέρες μετά από χειρουργική επέμβαση τοποθέτησης γαστρικού δακτυλίου, τον Ιούνιο του 2021, στη Θεσσαλονίκη, φέρνει στο φως της δημοσιότητας το kathimerini.gr.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής έρευνας που είχε διενεργηθεί τότε, η ανήλικη έφυγε από τη ζωή λόγω πολυοργανικής ανεπάρκειας που προκλήθηκε από σηπτικό σοκ.
Ο πατέρας της 14χρονης, ο οποίος είναι ιερέας, μετά τον θάνατό της, είχε καταγγείλει ιατρικό λάθος και είχε υποβάλει μήνυση για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά του ιδιώτη γιατρού που τη χειρούργησε σε ιδιωτική κλινική με αποτέλεσμα να ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα το kathimerini.gr, η έρευνα που έγινε από δικαστική γραφολόγο αλλά και από πραγματογνώμονες κατέληξε σε συμπεράσματα, τα οποία κάνουν λόγο για πλαστογραφία επίσημων εγγράφων αλλά και για σημαντικά ιατρικά λάθη.
Ας γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι… Μετά τον θάνατο του παιδιού, η ιδιωτική κλινική στην οποία χειρουργήθηκε, προσκόμισε ένα έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο η ανήλικη είχε δώσει την έγγραφη συγκατάθεσή της για την επέμβαση.
Από την πρώτη στιγμή, οι γονείς της 14χρονης αντέδρασαν, τονίζοντας πως τόσο οι ίδιοι, όσο και το παιδί τους, ουδέποτε υπέγραψαν έγγραφο, με το οποίο να δίνουν τη συγκατάθεσή τους για την πραγματοποίηση του χειρουργείου.
Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ, η δικαστική γραφολόγος που κλήθηκε να ερευνήσει τη γνησιότητα της υπογραφής που, κατά την κλινική, ανήκει στην 14χρονη, κατέληξε στο συμπέρασμα πως η υπογραφή αυτή είναι πλαστή.
Ειδικότερα, στη σχετική έκθεση που συνέταξε αναφέρει ότι η υπογραφή στο πεδίο «υπογραφή ασθενούς» δεν έχει μπει από την 14χρονη Γεωργία, σημειώνοντας παράλληλα πως και στο πεδίο «Πληροφορίες για την Χειρουργική Επέμβαση» οι αναγραφόμενες «πιθανές επιπλοκές» μπήκαν με διαφορετικό μελάνι/στυλογράφο και σε διαφορετικό χρόνο από τις προηγούμενες εγγραφές.
Τέλος, η γραφολόγος καταλήγει στο σοβαρό συμπέρασμα πως η φερόμενη ως υπογραφή του παιδιού και η υπογραφή του μηνυόμενου ιατρού που έκανε την επέμβαση έχουν μπει με τον ίδιο στυλογράφο.
Τα παράδοξα και περίεργα όμως δεν σταματούν εδώ. Σύμφωνα με την δικηγόρο της οικογένειας της 17χρονης, κυρία Κική Πακιρτζίδου, η οποία μίλησε στο kathimerini.gr, δύο πραγματογνώμονες που διεξήγαγαν έρευνα για την υπόθεση, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η ανήλικη δεν θα έπρεπε να έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση τοποθέτησης γαστρικού δακτυλίου, προσθέτοντας πως και η μετέπειτα παρακολούθησή της δεν ήταν αυτή που θα έπρεπε.
«Έχουν καταθέσει δύο πραγματογνώμονες ιατροί, οι οποίοι λένε ότι υπάρχει ευθύνη για τον θάνατο του παιδιού και με διεξοδικό τρόπο αναφέρουν ότι το παιδί δεν έπρεπε ποτέ να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση λαπαροσκοπικής τοποθέτησης γαστρικού δακτυλίου, όπως φυσικά και ότι η μετέπειτα παρακολούθησή της 14χρονης δεν ήταν σωστή. Δεν αρμόζει και δεν συνάδει σε ιατρό να δίδει εξιτήριο σε ένα παιδί που χειρούργησε με έντονο κοιλιακό άλγος και με συμπτωματολογία οξείας κοιλίας», σημείωσε η δικηγόρος της οικογένειας.
Αναφορικά με την παρακολούθηση της 14χρονης μετά το χειρουργείο, η δικηγόρος της οικογένειας υπογράμμισε πως «η σύσταση αυτού του ιατρού ήταν η κοπέλα να λαμβάνει παρακεταμόλη στο σπίτι της κάτι το οποίο οδήγησε το παιδί και την οικογένειά του να παρακολουθούν και να βιώνουν με τον πιο τραυματικό τρόπο τον αργό θάνατο της ανηλίκου. Επίσης στην αρχή υποστήριζε πως δεν έχει CD με την επέμβαση. Στη συνεχεία ισχυρίστηκε πως βρήκε τελικά ένα CD με την επέμβαση και ζήτησε νέα προθεσμία. Και σαν να μην έφθαναν αυτά, στα πλαίσιο της προκαταρκτικής και της αναζήτησης του ιατρικού φακέλου από το ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα προσκομίστηκε μία συγκατάθεση της 14χρονης κοπέλας λες και ήταν ικανή να δώσει συγκατάθεση. Διετάχθη πραγματογνωμοσύνη γραφολογική και αναφέρθηκε από τη δικαστική γραφολόγο ότι δεν υπάρχει καμία ομοιότητα παρά μόνο διαφορές και ότι η υπογραφή αυτή δεν έχει τεθεί από την ανήλικη Γεωργία, ότι πρόκειται δηλαδή για ένα έγγραφο το οποίο έχει πλαστή την υπογραφή της Γεωργίας».
«Μετά από όλα αυτά, η οικογένεια έστω και αυτή την ύστατη στιγμή, περίμενε όχι μια στείρα άρνηση από τον ιατρό αλλά μία μεγάλη συγγνώμη και μία τελεία στην παραβατική του συμπεριφορά. Η υπομονή, όσο και αν είναι ιερέας ο πατέρας, έχει ένα όριο. Οι άνθρωποι βιώνουν το πένθος με τον πιο οδυνηρό τρόπο. Ζητούν να ασκηθεί άμεσα ποινική δίωξη ώστε ο άνθρωπος αυτός να σταματήσει από την Δικαιοσύνη», κατέληξε.