Στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου αναφέρεται με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σημειώνοντας πως το πρόβλημα παραμένει στη νυκτερινή διασκέδαση, διαβεβαιώνοντας ωστόσο πως αυτό «που ... Περισσότερα

Θάνος Πλεύρης

Epiloges.tv

Epiloges.tv

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου αναφέρεται με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σημειώνοντας πως το πρόβλημα παραμένει στη νυκτερινή διασκέδαση, διαβεβαιώνοντας ωστόσο πως αυτό «που πετύχαμε στην εστίαση σχεδόν στο 100% και το θεωρούμε αυτονόητο θα το πετύχουμε στην πλήρη εφαρμογή και στη νυχτερινή διασκέδαση».

Advertisement
 

«Αναφορικώς με τον αντικαπνιστικό νόμο:

Ο αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόζεται σε όλες σχεδόν τις χώρες και αποτελεί μια βασική προτεραιότητα διασφάλισης της υγείας των πολιτών. Στη χώρα μας και έχοντας η κυβέρνηση ως προτεραιότητα την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου επικαιροποίησε τον νόμο με αυστηρές κυρώσεις και συνεχείς ελέγχους που γίνονται από τα συναρμόδια υπουργεία που διαθέτουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Σε πολύ μεγάλο βαθμό η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου έχει πετύχει στο σκέλος της εστίασης, όπου πλέον όχι μόνο λόγω των ελέγχων αλλά και με μια αλλαγή κουλτούρας οι ίδιοι οι πολίτες αντιδρούν στην μη εφαρμογή του και τα μαγαζιά στη συντηρητική πλειοψηφία καθιστούν σαφές ότι δεν θα ανεχθούν και θα απομονώσουν όσους μη σεβόμενοι τους άλλους πολίτες καπνίζουν.

Το πρόβλημα ωστόσο παραμένει στη νυκτερινή διασκέδαση και ειδικά μετά από κάποια ώρα. Εκεί δυστυχώς με άνεση κάποιοι καπνίζουν κυριολεκτικά στα μούτρα των άλλων αδιαφορώντας πλήρως για το δικαίωμα όλων των άλλων. Δυστυχώς η ευθύνη των διοικήσεων των νυχτερινών μαγαζιών, όταν παραβιάζεται ο νόμος, είναι μεγάλη καθώς όχι απλά ανέχονται και δεν αποτρέπουν τους θαμώνες να ανάψουν τα τσιγάρα, αλλά αμέσως σερβίρουν και τασάκια, θεωρώντας αυτονόητη τη μη εφαρμογή του νόμου. Εάν μάλιστα ανάψει κάποιος και κάνα πούρο σπεύδουν να προσφέρουν στον θαμώνα και το ανάλογο μακρόστενο τασάκι. Προσωπικά βρέθηκα σε πολύ γνωστό νυχτερινό μαγαζί που μετά απο μια ώρα πήγαν δυο τρεις να ανάψουν τσιγάρο. Μόλις κατέστησα σαφές ότι η συμπεριφορά είναι παράνομη ο υπεύθυνος του μαγαζιού πέρασε απο όλα τραπέζια να πει δεν μπορούν να καπνίσουν γιατί στο μαγαζί ήταν ο υπουργός υγείας.

Στάση δηλαδή ενοχική. Όχι ότι απαγορεύεται και είναι αυτονόητο να μην καπνίζουν, αλλά έχουμε έναν υπουργό που πρέπει να περιμένουμε να φύγει .Έλεγχοι γίνονται καθημερινά πολλοί και πρόστιμα μπαίνουν συνεχώς αλλά είναι σαφές ότι δεν μπορεί σε κάθε πίστα ή κλαμπ να είναι και ένα κλιμάκιο ελέγχου. Συνεπώς η ευθύνη είναι στις διοικήσεις όταν αυτές όχι απλά δεν αποτρέπουν αλλά διευκολύνουν την παράβαση του νόμου αδιαφορώντας ακόμη και στις εύλογες διαμαρτυρίες ανθρώπων που δεν αντέχουν τον καπνό. Είναι μάλιστα λυπηρό ότι πολλοί από αυτούς που παρανομούν εάν βρεθούν σε μια ευρωπαϊκή πόλη δεν θα διανοηθούν να κάνουν αυτό που θέλουν να κάνουν στην Ελλάδα. Διότι πολύ απλά ακόμη και οι καπνιστές που θέλουν να σεβαστούν τον νόμο, όταν βλέπουν ένας δίπλα τους να ανάβει τσιγάρο και οι υπεύθυνοι του μαγαζιού αντί να του ζητήσουν να το σβήσει να του φέρνουν και τασάκι θα κάνει και αυτός το ίδιο.

Με απλά λόγια λοιπόν αυτό που πετύχαμε στην εστίαση σχεδόν στο 100% και το θεωρούμε αυτονόητο θα το πετύχουμε στην πλήρη εφαρμογή και στη νυχτερινή διασκέδαση. Θα χρειαστούν να συνεχίζονται οι έλεγχοι, να μπουν πρόστιμα, να χρησιμοποιήσουμε και κάθε μέσο που αποδεικνύει τις παρανομίες. Φθάνει αυτό; Όχι χρειάζεται και η αντίδραση όλων μας. Δεν είναι γραφικό να ζητάμε από τη διοίκηση του μαγαζιού την εφαρμογή του νόμου και σίγουρα δεν αποτελεί ντροπή να απαιτούμε όποιος θέλει να καπνίσει να βγει έξω », αναφέρει ο κ Πλεύρης στην ανάρτησή του. Νωρίτερα σήμερα ο κ. Πλεύρης, σε ανάρτησή του στο Twitter, κοινοποίησε φωτογραφία στην οποία εμφανίζεται γνωστός ηθοποιός να κρατά τσιγάρο σε νυχτερινό κέντρο, στην οποία αναφέρει: «Επειδή ο αντικαπνιστικός νόμος και ισχύει και εφαρμόζεται ήδη με βάση αυτήν την φωτογραφία κινείται η διαδικασία να επιβληθεί το πρόστιμο στο μαγαζί και σε όσους παρανομούν. Ο νόμος ισχύει για όλους και το κάπνισμα στον εσωτερικό χώρο ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ».

Advertisement
MEGA

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Forbes: Οι 25 πιο ακριβές γυναικείες ομάδες στον κόσμο έχουν αξία 5,6 δισ. δολάρια

18/12/25 12:27 πμ

Forbes: Οι 25 πιο ακριβές γυναικείες ομάδες στον κόσμο έχουν αξία 5,6 δισ. δολάρια

Δ. Παπαστεργίου: To AI Factory Pharos σηματοδοτεί την επόμενη μέρα της Ελλάδας στην εποχή της ΤΝ - Υπερψηφίστηκε η συνεποπτεία της ΗΔΥΚΑ με το υπουργείο Υγείας

18/12/25 12:26 πμ

Δ. Παπαστεργίου: To AI Factory Pharos σηματοδοτεί την επόμενη μέρα της Ελλάδας στην εποχή της ΤΝ

Δ. Μιχαηλίδου: Έξι νέα στεγαστικά προγράμματα και 3 + 1 καλές ειδήσεις από το ΥΚΟΙΣΟ

18/12/25 12:24 πμ

Δ. Μιχαηλίδου: Έξι νέα στεγαστικά προγράμματα και 3 + 1 καλές ειδήσεις από το ΥΚΟΙΣΟ

Στη φυλακή η μαθήτρια που μαχαίρωσε συμμαθήτρια της σε σχολείο της Κυψέλης

18/12/25 12:23 πμ

Στη φυλακή η μαθήτρια που μαχαίρωσε συμμαθήτρια της σε σχολείο της Κυψέλης

ΑΑΔΕ: Καταβλήθηκε η τέταρτη δόση της αυξημένης επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου για αγρότες

18/12/25 12:22 πμ

ΑΑΔΕ: Καταβλήθηκε η τέταρτη δόση της αυξημένης επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου για αγρότες

Το ΠΑΜΑΚ στη διοργάνωση του 24oυ συνεδρίου του Συνδέσμου Επιστημόνων Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής Ελλάδος

18/12/25 12:18 πμ

Το ΠΑΜΑΚ στη διοργάνωση του 24oυ συνεδρίου του Συνδέσμου Επιστημόνων Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής Ελλάδος

Το ρομπότ Pepper του ΚΕΠΚΑ μαθαίνει στους καταναλωτές τα δικαιώματά τους

18/12/25 12:16 πμ

Το ρομπότ Pepper του ΚΕΠΚΑ μαθαίνει στους καταναλωτές τα δικαιώματά τους

Δίκη Χρυσής Αυγής - Την ενοχή και των 42 κατηγορουμένων ζήτησε η εισαγγελέας

18/12/25 12:15 πμ

Δίκη Χρυσής Αυγής – Την ενοχή και των 42 κατηγορουμένων ζήτησε η εισαγγελέας

Άρση της ασυλίας της Ζ. Κωνσταντοπούλου με 225 ψήφους υπέρ

18/12/25 12:14 πμ

Άρση της ασυλίας της Ζ. Κωνσταντοπούλου με 225 ψήφους υπέρ

Βραβεία αριστείας και ραντεβού για την Παρασκευή και 13 Απριλίου του 2029 από τη Σχολή Θετικών Επιστημών ΑΠΘ

18/12/25 12:13 πμ

Βραβεία αριστείας και ραντεβού για την Παρασκευή και 13 Απριλίου του 2029 από τη Σχολή Θετικών Επιστημών ΑΠΘ

Προσωρινά εκτός λειτουργίας την Πέμπτη η τηλεματική του ΟΑΣΘ

18/12/25 12:11 πμ

Προσωρινά εκτός λειτουργίας την Πέμπτη η τηλεματική του ΟΑΣΘ

Πώς επηρεάζει την αγορά η αναστολή λειτουργίας της Jetoil εκ των οποίων τα περισσότερα στη Β. Ελλάδα

18/12/25 12:10 πμ

Πώς επηρεάζει την αγορά η αναστολή λειτουργίας της Jetoil εκ των οποίων τα περισσότερα στη Β. Ελλάδα