Η φοιτητική μέριμνα και οι κτιριακές υποδομές ήταν τα κύρια θέματα σε συνάντηση εργασίας που είχε ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ με την Σοφία Ζαχαράκη

Θέματα φοιτητικής μέριμνας και υποδομών έθεσε ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ στην υπουργό Παιδείας

Epilogestv

Epilogestv

Η φοιτητική μέριμνα και οι κτιριακές υποδομές ήταν τα κύρια θέματα σε συνάντηση εργασίας που είχε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με την υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη, στο υπουργείο Παιδείας.

Ο κ. Κατρανίδης έθεσε εκ νέου το αίτημα του πανεπιστημίου για αύξηση της επιχορήγησης για τη δωρεάν σίτιση των φοιτητών, σημειώνοντας πως «πρόκειται για απόλυτα δίκαιο αίτημα, καθώς σήμερα μόνο το 45% των δικαιούχων σιτίζεται δωρεάν». Τόνισε, δε, την ανάγκη για άμεση και θετική ανταπόκριση από την πολιτική ηγεσία, δεδομένου ότι τον Νοέμβριο πρόκειται να διαμορφωθεί η διακήρυξη του νέου διαγωνισμού για τη σίτιση της περιόδου 2027-2030.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι το θέμα αυτό αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, καθώς αφορά την κοινωνική διάσταση της πανεπιστημιακής ζωής και την ισότιμη πρόσβαση των φοιτητών σε αξιοπρεπείς συνθήκες σπουδών.
Η κ. Ζαχαράκη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, απάντησε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την ικανοποίηση του αιτήματος.
Παράλληλα, συζητήθηκε η εξέλιξη του μεγάλου έργου των Φοιτητικών Εστιών, το οποίο φαίνεται να εισέρχεται σε τροχιά οριστικής λύσης, καθώς στις αρχές του 2026 θα ξεκινήσουν οι μελέτες για έργο συνολικού προϋπολογισμού περίπου 160 εκατομμυρίων ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνεται και η Εστία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Εκτενής συζήτηση πραγματοποιήθηκε για την επαναχορήγηση πίστωσης για την αγορά κτιρίων και την ένταξη έργων ενεργειακής αναβάθμισης και ανακατασκευών στο επόμενο ΕΣΠΑ 2026-2030 και στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Περαιτέρω ο κ. Κατρανίδης παρουσίασε σειρά ώριμων και αναπτυξιακά κρίσιμων προτάσεων για το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας:

-Μελέτη Θερμοπρόσοψης και Αλλαγής Κουφωμάτων, που συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την ωρίμανση και υλοποίηση του έργου.
-Έργο Θερμοπρόσοψης και Αλλαγής Κουφωμάτων, το οποίο έχει ενταχθεί στις προτάσεις του Πανεπιστημίου για το ΕΣΠΑ 2026-2030. Το κτίριο, κατασκευασμένο το 1990 χωρίς εξωτερική θερμομόνωση και θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα, παρουσιάζει σημαντικές θερμικές απώλειες και προβλήματα υγρασίας. Με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων, η ενεργειακή κατηγορία του κτιρίου θα αναβαθμιστεί από Δ σε Β.
-Επαναχορήγηση πίστωσης για Αγορά Κτιριακών Εγκαταστάσεων, έργο ενταγμένο στις προτάσεις του ΕΣΠΑ 2026-2030. Το Πανεπιστήμιο διαθέτει τεχνογνωσία από προηγούμενες διαδικασίες σύνταξης τεχνικών προδιαγραφών και δημοπράτησης, γεγονός που καθιστά ώριμο το αίτημα επαναχορήγησης πίστωσης.
-Μελέτη Αναδιαμόρφωσης Εσωτερικών Χώρων για μετατροπή σε σύγχρονους γραφειακούς και εκπαιδευτικούς χώρους, καλύπτοντας αυξημένες λειτουργικές ανάγκες του Ιδρύματος.
Ο Πρύτανης υπογράμμισε τη σημασία της άμεσης χρηματοδότησης τουλάχιστον των απαραίτητων μελετών, οι οποίες αποτελούν τη βάση για την ωρίμανση και ένταξη των έργων στα χρηματοδοτικά προγράμματα.

“Η Yπουργός Παιδείας ανέφερε ότι η σύνταξη του νέου ΕΣΠΑ προχωρεί και διαβεβαίωσε πως θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ενισχυθούν και να εκσυγχρονισθούν οι υποδομές των ελληνικών πανεπιστημίων, αίτημα που έχει κατ’ επανάληψη υποβληθεί από τους Πρυτάνεις όλων των ΑΕΙ στις πρόσφατες Συνόδους Πρυτάνεων. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό και εποικοδομητικό κλίμα, επιβεβαιώνοντας τη βούληση για συνεχή συνεργασία μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με κοινό στόχο την ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας και τη συνεχή αναβάθμιση των πανεπιστημιακών υποδομών”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΑΜΑΚ.

Advertisement
Family Kitchen

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

φωτογραφία: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύγκρουση λέμβου στην οποία επέβαιναν μετανάστες με περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, ανοικτά της Χίου - Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχουν νεκροί, τραυματίες και αγνοούμενοι

03/02/26 11:09 μμ

Σύγκρουση λέμβου στην οποία επέβαιναν μετανάστες με περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, ανοικτά της Χίου – Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχουν νεκροί, τραυματίες και αγνοούμενοι

Βρέθηκαν στην Αλίαρτο τα δύο ανήλικα κορίτσια που είχαν εξαφανιστεί από τον Κορυδαλλό

03/02/26 11:05 μμ

Βρέθηκαν στην Αλίαρτο τα δύο ανήλικα κορίτσια που είχαν εξαφανιστεί από τον Κορυδαλλό

Συνταγή για σούπα με κόκκινες φακές

03/02/26 10:58 μμ

Συνταγή για σούπα με κόκκινες φακές

Έσπασε το «φράγμα» των 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης - Νίκη Κεραμέως: Συνεχίζουμε με πολιτικές για ακόμα περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές για όλους

03/02/26 10:49 μμ

Έσπασε το «φράγμα» των 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης – Νίκη Κεραμέως: Συνεχίζουμε με πολιτικές για ακόμα περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές για όλους

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 4 Φεβρουαρίου

03/02/26 10:47 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 4 Φεβρουαρίου

Η ΠΕΔ-ΚΜ στηρίζει τον Δήμο Θερμαϊκού για το θέμα της αμμοληψίας από το Φανάρι Επανομής

03/02/26 10:49 μμ

Η ΠΕΔ-ΚΜ στηρίζει τον Δήμο Θερμαϊκού για το θέμα της αμμοληψίας από το Φανάρι Επανομής

Η Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς για τη ζωή μακριά από το Χόλιγουντ

03/02/26 10:28 μμ

Η Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς για τη ζωή μακριά από το Χόλιγουντ

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής προσπάθειας για προσιτή στέγη»

03/02/26 10:37 μμ

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής προσπάθειας για προσιτή στέγη»

03/02/26 10:30 μμ

Στη Φλόριντα των ΗΠΑ «ταξιδεύει» η έκθεση «Άγιον Όρος και Μετέωρα-1929»

Υπερταμείο: Το αποτύπωμα στις εθνικές υποδομές το 2025

03/02/26 10:20 μμ

Υπερταμείο: Το αποτύπωμα στις εθνικές υποδομές το 2025

Πηγές ΠΑΣΟΚ για εργασίες εξεταστικής επιτροπής ΟΠΕΚΕΠΕ

03/02/26 10:13 μμ

Πηγές ΠΑΣΟΚ για εργασίες εξεταστικής επιτροπής ΟΠΕΚΕΠΕ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με ένα σύστημα που να ανοίγει δρόμους και όχι να τους κλείνει

03/02/26 10:10 μμ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με ένα σύστημα που να ανοίγει δρόμους και όχι να τους κλείνει

Σχολιάστε

16 + τέσσερα =