9.3 C
Serres

Θεμιστοκλέους: Από τέλος Μαΐου ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού

Date:

Το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων των εμβολίων στην Ελλάδα

Ερώτηση για το πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού δέχθηκε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού, ηλικίας 18 – 59 ετών, αναμένεται να ξεκινήσει από το τέλος Μαΐου.

Το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων των εμβολίων στη χώρα
Κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, ο Γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ενημέρωσε για την πορεία των εμβολιασμών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πως από την αρχή της επιχείρησης Ελευθερία και μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 1.847.000 εμβολιασμοί.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων των εμβολίων στη χώρα, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πως η χώρα αναμένεται να παραλάβει τις εξής δόσεις:

Pfizer: Τον Μάιο 1.5550,000 δόσεις, τον Ιούνιο 1.700.,000 δόσεις
Johnson & Johnson: Τον Απρίλιο 70.000 δόσεις, τον Μάιο 300.000 δόσεις, τον Ιούνιο 960.000 δόσεις
Astra Zeneca: 450.000 δόσεις ανά μήνα για τους επόμενους τρεις μήνες
Moderna: 100.000 δόσεις και αναμένουμε περισσότερες το επόμενο διάστημα
Κορονοϊός: 1.866 κρούσματα σήμερα – 759 οι διασωληνωμένοι και 73 νέοι θάνατοι
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα (5/4) 1.866 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ οι νέοι θάνατοι φτάνουν τους 73. Στους 759 οι διασωληνωμένοι στη χώρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της covid-19 που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.866, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 277.277 (ημερήσια μεταβολή +0,7%), εκ των οποίων 51,4% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 69 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.935 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με covid-19 είναι 73, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.453 θάνατοι. Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 759 (65% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. Το 84,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.771 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 438 (ημερήσια μεταβολή -22,06%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 493 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

Μόσιαλος: Τι πιθανότητα έχουν να μεταδώσουν τον κορονοϊό οι εμβολιασμένοι
Το αν μπορούν να μεταδώσουν τον κορονοϊό οι εμβολιασμένοι εξηγεί ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος.

Ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 εξήγησε ότι με τον εμβολιασμό ο οργανισμός αναπτύσσει ανοσία απένταντι στον κορονοϊό, δηλαδή ο ιός θα επιτίθεται ωστόσο ο εμβολιασμένος δεν θα αναπτύξει έντονα συμπτώματα, αναπνευστικά προβλήματα, και δεν θα «χτυπήσει» τα όργανά του.






Αν κάποιος είναι εμβολιασμένος δεν θα πάθει τίποτα, ωστόσο ένα μικρό ποσοστό του ιού μπορεί να παραμείνει στο ανώτερο αναπνευστικό. «Η μικρή αυτή ποσότητα του ιού μπορεί να βρίσκεται στη μύτη ή το στόμα του εμβολιασμένου και εάν βήξει ή μιλήσει χωρίς μάσκα, μπορεί να μεταφερθεί ο ιός. Με αυτή την έννοια μπορεί να γίνει η μετάδοση. Δεν παίρνεις τον ιό από το εμβόλιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα εμβόλια περιορίζουν μεταδοτικότητα από 65% – 90%
Οι μελέτες, σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, δείχνουν ότι τα εμβόλια που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κυκλοφορία, δηλαδή των εταιρειών Pfizer, Moderna, AstraZeneca, περιορίζουν αυτή τη μεταδοτικότητα από 65% – 90%, ωστόσο ένας ή δύο στους δέκα μπορεί να συνεχίσουν να μεταδίδουν. «Η πιθανότητα να μεταδώσει κάποιος τον ιό αφού έχει εμβολιαστεί είναι πλέον μικρή, έχουν γίνει έρευνες και έχουν συλλεχθεί τα στοιχεία και ξέρουμε ότι είναι μικρή» ανέφερε ο καθηγητής.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που ο ένας είναι εμβολιασμένος και ο άλλος όχι; «Αν είστε δυο εμβολιασμένοι δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν ο ένας δεν είναι, πρέπει να προσέχετε», σημείωσε ο καθηγητής.

Μείωση αριθμού θανάτων και εισαγωγών στη ΜΕΘ
Αναφορικά με τις συνέπειες του εμβολιασμού στη Βρετανία, κ. Μόσιαλος τόνισε ότι έχει μειωθεί ο αριθμός των θανάτων και των εισαγωγών στις ΜΕΘ και μάλιστα τη στιγμή που στη Βρετανία «κανένας δεν προσέχει». Εξήγησε ότι λιγότερο από το 10% φορούν μάσκα και οι αποστάσεις δεν τηρούνται, ωστόσο τα θετικά αποτελέσματα των εμβολιασμών είναι ορατά. Μάλιστα υπογράμμισε ότι η Βρετανία έχει εξασφαλίσει υπερπληθώρα εμβολίων, 3,3 δόσεις ανά άτομο.

Μικρό το ποσοστό των θρομβώσεων
Αναφορικά με τις θρομβώσεις και το εμβόλιο της AstraZeneca, ο κ. Μόσιαλος έφερε το παράδειγμα της Αγγλίας όπου σε 18 εκατομμύρια εμβολιασμένους υπήρξαν 30 περιπτώσεις θρόμβωσης που ήταν σοβαρές και 7 θάνατοι.

Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν έχουν πιστοποιήσει εάν οι θρομβώσεις και οι θάνατοι αυτοί σχετίζονται με το εμβόλιο αλλά ακόμη και εάν σχετίζονται, το ποσοστό είναι απειροελάχιστο.

Όπως ανέφερες χαρακτηριστικά «30 περιπτώσεις σε 18 εκατομμύρια (εμβολιασμούς) είναι αστείο. Στην Ελλάδα θα είναι λιγότερες από 4 ή 5».

Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχει καλύτερη επικοινωνία και καλύτερη καταγραφή των συμπτωμάτων, η επιτροπή εμβολιασμών πρέπει να εκδώσει οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν ασθενείς που έχουν προβλήματα υγείας.

Πρόσθεσε, όμως, ότι δεν θα πρέπει κανένας ασθενής να πάρει κάποιο σκεύασμα πριν τον εμβολιασμό του προληπτικά προτού μιλήσει με τον γιατρό του και πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθεί δημοσιότητα στις οδηγίες που έχουν εκδοθεί για ασθενείς με προβλήματα.

Σε σχολεία και εργασιακούς χώρους τα «γρήγορα» τεστ
Τα πρώτα σημεία κάμψης της επιδημίας στη χώρα μας αναμένονται μετά τα μέσα Απριλίου, ενώ λίγο αργότερα θα μειωθούν οι νοσηλείες και κατόπιν οι θάνατοι.

Για το λιανεμπόριο είπε ότι δεν πρόκειται να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα όπως γίνεται αυτή τη στιγμή, ενώ για τα σχολεία τόνισε ότι πρέπει να ανοίξουν πρώτα για τα μεγαλύτερα παιδιά που μπορούν να εκπαιδευτούν να κάνουν τα «γρήγορα τεστ» που αν και δεν είναι πλήρως αξιόπιστα, μπορούν να βοηθήσουν.

Ειδικά για τα γρήγορα τεστ τόνισε ότι θα πρέπει να γίνονται εκεί που «θα πιάσουν τόπο» στα σχολεία και τους εργασιακούς χώρους.

Πηγή newsbeast.gr

ΕλλάδαΘεμιστοκλέους: Από τέλος Μαΐου ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Βίντεο ντοκουμέντο: Ένοπλος ξαφρίζει κοσμηματοπωλεία σε Παλλήνη και Νέα Μάκρη με Porsche

Βίντεο ντοκουμέντο με τη δράση ένοπλου ληστή σε 2...

Μικροκινητικότητα: Τι είναι και τι πρέπει να προσέξουμε

Για την μικροκινητικότητα μίλησε ο δημοσιογράφος, ειδικός στο θέμα...

Κιβωτός: Ποινή φυλάκισης 51 μηνών εξαγοράσιμη και με αναστολή στον π. Αντώνιο

Με συνολική ποινή φυλάκισης 4 ετών και 3 μηνών...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα