Στην διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού έναντι του κορονοϊού, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε στις παρενέργειες του εμβολίου σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών.Advertisement   ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Στην διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού έναντι του κορονοϊού, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε στις παρενέργειες του εμβολίου σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών.

Advertisement
 

Όπως ανέφερε αρχικώς, «τα παιδιά μας, ηλικίας 5-11 ετών, συνοδεία των γονέων τους, συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια περιορισμού του κορονοϊού. Τα παιδιά προσέρχονται με υποδειγματική τάξη και πειθαρχία. Κάποια πιο τολμηρά, κάποιο πιο συνεσταλμένα, με την βοήθεια των γονέων τους και χάρη στην γρήγορη και ανώδυνη διαδικασία, τα κάνει να φεύγουν χαρούμενα και να περιμένουν το δεύτερο ραντεβού».

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε πως «πριν από 48 ώρες ανακοινώθηκαν τα δεδομένα που αφορούν την ασφάλεια των εμβολίων, κάτι που ήταν το κύριο ερώτημα των γονέων. Τα δεδομένα προέρχονται από τις ΗΠΑ. Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, στις ΗΠΑ είχαν χορηγηθεί 7,141 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου Pfizer σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών. Καταγράφηκαν 3.233 αναφορές, για παιδιά με μέση ηλικία 9 ετών. Το 97% ήταν μη σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι πέντε κυριότερες παρενέργειες ήταν:

  • Πόνος
  • Πυρετός
  • Κόπωση
  • Κεφαλαλγία
  • Μυαλγία».

Συμπλήρωσε πως «οι περισσότερες αντιδράσεις ήταν κατά τι συχνότερες με την δεύτερη δόση του εμβολίου. Πάντως, όλες οι παρενέργειες ήταν ήπιες και παροδικές. Λιγότερο από το 10% των παιδιών απουσίασε από το σχολείο, ενώ λιγότερο από το 1% των γονέων ζήτησε συμβουλή ιατρού».

‘Όπως τόνισε η Μαρία Θεοδωρίδου, «καταγράφηκαν 8 περιπτώσεις που πληρούσαν τον ορισμό της μυοκαρδίτιδας: 4 σε κορίτσια και 4 σε αγόρια. Τα 6 περιστατικά ήταν μετά την δεύτερη δόση. Σε όλες τις περιπτώσεις τα συμπτώματα ήταν ήπια και υποχώρησαν γρήγορα με πλήρη αποκατάσταση της υγείας του παιδιού. Η συχνότητα της 1 περίπτωσης στο 1 εκατομμύριο εμβόλια επιβεβαιώνει ότι είναι σπάνια και επιβεβαιώνει την ασφάλεια των εμβολίων. Καμία ανεπιθύμητη ενέργεια δεν ήταν πέρα από τις παρενέργειες που είχαν καταγραφεί στο πλαίσιο των κλινικών ερευνών».

Για την Μετάλλαξη Όμικρον, η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι μέσα σε ελάχιστο χρόνο, από τις 11 Νοεμβρίου, οπότε άρχισε το «οδοιπορικό» της παραλλαγής, έχουν γίνει πολλές μελέτες. Σε ότι αφορά την μεταδοτικότητα της ανέφερε πως χαρακτηρίζεται ως μια παραλλαγή με αυξημένη μεταδοτικότητα, που διπλασιάζει τον αριθμό των κρουσμάτων κάθε 2-3 ημέρες. Στην μετάδοση, σημείωσε, ότι συμμετέχουν και οι εμβολιασμένοι, ως ασυμπτωματικοί ή ολιγοσυμπτωματικοί.

Advertisement

«Νοσούν και οι εμβολιασμένοι, αλλά ηπιότερα από ότι οι ανεμβολίαστοι, όπως επιβεβαίωσαν οι μελέτες. Ακόμη, όσοι έχουν νοσήσει, έχουν 5,4 φορές αυξημένο κίνδυνο  να νοσήσουν ξανά, επομένως δεν λειτουργεί προστατευτικά εδώ η φυσική ανοσία που προσφέρει η νόσηση», είπε η κ. Θεοδωρίου, καλώντας όλους να σπεύσουν να εμβολιαστούν, καθώς τα άτομα έχουν νοσήσει από άλλη μετάλλαξη και όχι από την Όμικρον, από την οποία δεν είναι πλέον τόσο προστατευμένοι.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία των μελετών στην Νότια Αφρική, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγαλύτερος από το προηγούμενο κύμα, αλλά τα άτομα που εισάγονται στο νοσοκομείο, είναι σε καλύτερη κατάσταση, δεν χρειάζονται οξυγόνο, η νοσηλεία διαρκεί 2 ημέρες έναντι των 8 ημέρων σε σχέση με το προηγούμενο «κύμα» στην χώρα, ενώ σημαντικά μειωμένη είναι η θνητότητα», επεσήμανε η κ. Θεοδωρίδου.

πηγή ΑΝΤ1


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Αλλάζουμε χρονιά μαζί»: Με εκπλήξεις και πλούσιο πρόγραμμα η γιορτή υποδοχής του νέου έτους στο Νεοχώρι Σιντικής

03/12/25 10:41 πμ

«Αλλάζουμε χρονιά μαζί»: Με εκπλήξεις και πλούσιο πρόγραμμα η γιορτή υποδοχής του νέου έτους στο Νεοχώρι Σιντικής

Σέρρες: «Γίνε Άη Βασίλης για ένα παιδί».

03/12/25 10:32 πμ

Σέρρες: «Γίνε Άη Βασίλης για ένα παιδί».

ΔΗΠΕΘΕ Σερρών: Επιτυχημένες οι «Βυζαντινές Σέρρες»

03/12/25 9:24 πμ

ΔΗΠΕΘΕ Σερρών: Επιτυχημένες οι «Βυζαντινές Σέρρες»

Σερρών Θεολόγος: «Το έργο της Εκκλησίας μας θέλει ‘’ψυχή’’, στοργή, προσευχή, σοβαρότητα και υπευθυνότητα»

03/12/25 9:18 πμ

Σερρών Θεολόγος: «Το έργο της Εκκλησίας μας θέλει ‘’ψυχή’’, στοργή, προσευχή, σοβαρότητα και υπευθυνότητα»

ΣΥΡΙΖΑ Σερρών: Ενεργή στήριξη στους αγώνες των αγροτών και κτηνοτρόφων του Νομού

03/12/25 9:12 πμ

ΣΥΡΙΖΑ Σερρών: Ενεργή στήριξη στους αγώνες των αγροτών και κτηνοτρόφων του Νομού

Εκλογές για την ανάδειξη της νέας Ε.Γ. του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Σερρών - Αποτελέσματα

03/12/25 9:10 πμ

Εκλογές για την ανάδειξη της νέας Ε.Γ. του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Σερρών – Αποτελέσματα

Παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Τα Μυστικά του Πύργου της Μάρως» στη Νιγρίτα Σερρών

03/12/25 9:55 πμ

Παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Τα Μυστικά του Πύργου της Μάρως» στη Νιγρίτα Σερρών

Ένας στους πέντε θανάτους παιδιών συνδέεται με ανεπαρκή ανάπτυξη

03/12/25 9:00 πμ

Ένας στους πέντε θανάτους παιδιών συνδέεται με ανεπαρκή ανάπτυξη

Ενισχύεται διαρκώς το μπλόκο των αγροτών στη Νίκαια - Κλειστή παραμένει η E.O. Αθηνών - Θεσσαλονίκης

03/12/25 8:55 πμ

Ενισχύεται το μπλόκο των αγροτών στη Νίκαια – Κλειστή παραμένει η E.O. Αθηνών – Θεσσαλονίκης

Το βιβλίο του «Ιθάκη» παρουσιάζει ο Αλέξης Τσίπρας

03/12/25 8:50 πμ

Το βιβλίο του «Ιθάκη» παρουσιάζει ο Αλέξης Τσίπρας

Συμφωνία στην ΕΕ για οριστικό τερματισμό των εισαγωγών αερίου από τη Ρωσία το 2027

03/12/25 8:47 πμ

Συμφωνία στην ΕΕ για οριστικό τερματισμό των εισαγωγών αερίου από τη Ρωσία το 2027

Ένα διπλά αναδιπλούμενο κινητό, τρεις οθόνες, τέσσερις χώροι εργασίας

03/12/25 8:43 πμ

Ένα διπλά αναδιπλούμενο κινητό, τρεις οθόνες, τέσσερις χώροι εργασίας