Παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα δοθεί για τις δηλώσεις των αδήλωτων τετραγωνικών, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο.   Με τη νέα παράταση που ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα δοθεί για τις δηλώσεις των αδήλωτων τετραγωνικών, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο.

 

Με τη νέα παράταση που ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων έναν μήνα ακόμη στη διάθεσή τους, προκειμένου να υποβάλουν τα αδήλωτα τετραγωνικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ. Οι κάτοχοι αυθαίρετων, τα οποία θα υπαχθούν στη σχετική ρύθμιση έχουν προθεσμία να δηλώσουν τις επιφάνειες που θα τακτοποιηθούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Αδήλωτα τετραγωνικά: Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Διορθώσεις στο Ε9: Όσοι έχουν εντοπίσει λάθη ή παραλείψεις στην επιφάνεια των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στο Ε9, αυτή την περίοδο δεν μπορούν να προχωρήσουν σε διορθώσεις καθώς έχει κλείσει η εφαρμογή της ΑΑΔΕ εν όψει της έκδοσης των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Αυτό όμως δεν επηρεάζει τις διορθώσεις των τετραγωνικών στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ή στους δήμους.

Συνιδιοκτησία: Δεν χρειάζεται να δηλώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες την πραγματική επιφάνεια του ακινήτου στο οποίο έχουν δικαιώματα. Αρκεί να δηλωθεί από έναν ιδιοκτήτη.

Οικόπεδα εντός σχεδίου και εντός οικισμού: Δηλώνονται στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ή στον δήμο, καθώς επιβαρύνονται με ΤΑΠ.

Κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα: Για τα κτίσματα των οποίων έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση οποτεδήποτε στο παρελθόν όχι λόγω οφειλών αλλά επειδή δεν χρησιμοποιούνται, θα πρέπει να δηλωθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Μόνο έτσι οι ιδιοκτήτες θα γλιτώσουν από αναδρομικά δημοτικά τέλη. Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία ποτέ δεν ηλεκτροδοτήθηκαν, αν τα δηλώσουν για πρώτη φορά στους δήμους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ισχύει πλήρης απαλλαγή από όλους τους δημοτικούς φόρους.

Κτίσματα εκτός σχεδίου: Θα πρέπει να δηλωθεί η πραγματική τους επιφάνεια.

Advertisement

Βοηθητικοί χώροι – πάρκινγκ: Όσοι ιδιοκτήτες κατέχουν βοηθητικούς χώρους σε πολυκατοικίες, όπως υπόγεια γκαράζ ή αποθήκες που ρευματοδοτούνται από κοινόχρηστα ρολόγια, έχουν πλέον τη δυνατότητα να δηλώσουν και τους χώρους αυτούς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ως ηλεκτροδοτούμενους.

Πάρκινγκ σε πιλοτές: Δηλώνονται ως ανοιχτά πάρκινγκ, δηλαδή επιφάνεια του ακινήτου, αν είναι ιδιωτικές, ενώ δεν δηλώνονται αν είναι κοινόχρηστοι χώροι.

“Αέρας”: Ο αέρας που αναφέρεται στο συμβόλαιο μιας οριζόντιας σύστασης ως δικαίωμα υψούς δηλώνεται ως μη ηλεκτροδοτούμενο.

Λιγότερα τετραγωνικά: Αν τα τετραγωνικά μέτρα του Περιουσιολογίου (Ε9) είναι λιγότερα από αυτά που είναι δηλωμένα στον ΔΕΔΔΗΕ, η δήλωση μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας. Η διαφορά θα εμφανίζεται αρνητική. Αν όμως τα τετραγωνικά της δήλωσης είναι λιγότερα από το Ε9, η δήλωση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στον αρμόδιο δήμο.

Μεταβολή επιφάνειας: Η δήλωση διόρθωσης δεν συνεπάγεται αυτόματη μεταβολή του εμβαδού του ακινήτου στο αρχείο του ΔΕΔΔΗΕ. Θα ακολουθήσει επεξεργασία της δήλωσης αλλά και προσαρμογή των δηλούμενων εμβαδών από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου.

 

πηγή ethnos.gr

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σέρρες: Χάνονται οι σχολές ηλεκτρολόγων και τεχνικών υπολογιστών αν δεν συμπληρωθούν οι εγγραφές - Με στέγαση, σίτιση, ένσημα και 600 ευρώ/μήνα

15/09/25 9:05 μμ

Σέρρες: Χάνονται οι σχολές ηλεκτρολόγων και τεχνικών υπολογιστών αν δεν συμπληρωθούν οι εγγραφές – Με στέγαση, σίτιση, ένσημα και 600 ευρώ/μήνα

Δίκη Novartis: Φυλάκιση 25 μηνών στον «Μ. Σαράφη» και 33 μηνών στην «Αικ. Κελέση»

15/09/25 8:55 μμ

Δίκη Novartis: Φυλάκιση 25 μηνών στον «Μ. Σαράφη» και 33 μηνών στην «Αικ. Κελέση»

Κυρ. Μητσοτάκης: Υπουργείο για την έρευνα και την ανάπτυξη σε βάθος διετίας

15/09/25 8:49 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Υπουργείο για την έρευνα και την ανάπτυξη σε βάθος διετίας

Ασημένιο μετάλλιο στο επί κοντώ ο Καραλής

15/09/25 8:44 μμ

Ασημένιο μετάλλιο στο επί κοντώ ο Καραλής

Φανοποιοί Ν. Σερρών - Γιόρτασαν τον προστάτη τους και αντάλλαξαν θερμές ευχές για ευημερία

15/09/25 8:38 μμ

Φανοποιοί Ν. Σερρών – Γιόρτασαν τον προστάτη τους και αντάλλαξαν θερμές ευχές για ευημερία

Η ΟΕΒΕΣΣ συμμετέχει στη SEREXPO 2025 - Σας περιμένουμε στο περίπτερο 16Α!

15/09/25 8:33 μμ

Η ΟΕΒΕΣΣ συμμετέχει στη SEREXPO 2025 – Σας περιμένουμε στο περίπτερο 16Α!

“H μελωδία της φιλίας”: Διαδραστικό θεατρικό δρώμενο για το bullying στη SEREXPO

15/09/25 8:25 μμ

“H μελωδία της φιλίας”: Διαδραστικό θεατρικό δρώμενο για το bullying στη SEREXPO

Χατζηβασιλείου: Λύνουμε το ζήτημα του ουρανίου στο πόσιμο νερό σε περιοχές του Δήμου Σερρών, σε Λευκώνα, Χριστός και Μελενικιώτικα, με έργα 2.500.000€

15/09/25 8:18 μμ

Χατζηβασιλείου: Λύνουμε το ζήτημα του ουρανίου στο πόσιμο νερό σε περιοχές του Δήμου Σερρών με έργα 2.500.000€

Σέρρες: Δόθηκε λύση στο πρόβλημα του ουρανίου στο νερό- Υπογράφηκε χρηματοδότηση 2,5 εκατ.€ από το ΥΠΕΝ για έργα

15/09/25 8:09 μμ

Σέρρες: Δόθηκε λύση στο πρόβλημα του ουρανίου στο νερό- Υπογράφηκε χρηματοδότηση 2,5 εκατ.€ από το ΥΠΕΝ για έργα

Εθελοντική Αιμοδοσία από το Δήμο Σερρών στο φουαγιέ του ΔΗΠΕΘΕ αύριο Τρίτη 16/9 - video

15/09/25 8:01 μμ

Εθελοντική Αιμοδοσία από το Δήμο Σερρών στο φουαγιέ του ΔΗΠΕΘΕ αύριο Τρίτη 16/9 – video

14 Σεπτεμβρίου: Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας - video

15/09/25 7:55 μμ

14 Σεπτεμβρίου: Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας – video

Σέρρες: Πεζοδρόμια παγίδες στην οδό Γ.Παπανδρέου απειλούν τους πεζούς - video

15/09/25 7:44 μμ

Σέρρες: Πεζοδρόμια παγίδες στην οδό Γ.Παπανδρέου απειλούν τους πεζούς – video