Θεόδωρος Κουτμερίδης: Ένας Σερραίος που διαπρέπει στο εξωτερικό- video
Date:
Στο ερώτημα αν θα επέστρεφαν στην Ελλάδα από το εξωτερικό απαντούν 3 βορειοελλαδίτες σε ρεπορτάζ της ιστοσελίδας voria.gr.
Στο ρεπορτάζ μεταξύ των Ελλήνων που διαπρέπουν στο εξωτερικό ένας Σερραίος, ο γιος του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Στάθη Κουτμερίδη, Θεόδωρου Κουτμερίδη. Ο Θόδωρος Κουτμερίδης είναι αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης , ο οποίος μάλιστα έχει βραβευτεί με το Henry Duncan Medal «για την εξαιρετική του δουλειά στην οικονομία».
Μιλώντας στη voria.gr , ο γιος του πρώην βουλευτή αναφέρει:
«Θεωρώ τον εαυτό μου πολίτη του κόσμου και παρόλο που ζω στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Εδιμβούργο παρακολουθώ πολύ στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα, στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Γι’ αυτό αποφεύγω να χρησιμοποιώ τον όρο “έφυγα στο εξωτερικό”», αναφέρει ο ίδιος.
Ο Θεόδωρος, ο οποίος κατάγεται από τις Σέρρες μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας συνέχισε τις σπουδές του Ηνωμένο Βασίλειο στο Πανεπιστήμιο του Warwick.
«Η απόφαση αυτή ήταν συνέπεια δύο καθοριστικών παραγόντων: πρώτον, η ποιότητα των σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού που με δέχθηκαν να φοιτήσω, και δεύτερον, η δίψα μου για να γνωρίσω νέες κουλτούρες και πολιτισμούς. Σε μία περίοδο άρνησης της επιστημονικής γνώσης και αντι-παγκοσμιοποίησης, παραμένω βαθιά διεθνιστής και ορθολογικός», τονίζει.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι προς το παρόν δεν σκέφτεται να γυρίσει μόνιμα στην Ελλάδα, κυρίως γιατί έχει τη δυνατότητα να επισκέπτεται συχνά την πατρίδα και γιατί του αρέσει η επαγγελματική και προσωπική του ζωή στο εξωτερικό. Μάλιστα προτείνει έναν άλλον δρόμο προσέγγισης του ανθρώπινου κεφαλαίου που έφυγε εκτός Ελλάδας διευκρινίζοντας ότι ο βασικός στόχος δεν θα έπρεπε να είναι ο πλήρης επαναπατρισμός των Ελλήνων της διασποράς,
«Αυτό που θα ήθελα πραγματικά θα ήταν να μπορούσα να αξιοποιήσω κάποιες από τις γνώσεις που απέκτησα τα τελευταία πάνω από δέκα χρόνια που ζω στο Ηνωμένο Βασίλειο και να γίνω πιο χρήσιμος για την Ελλάδα. Θεωρώ ότι υπάρχει ένα διεθνές ανθρώπινο κεφάλαιο της διασποράς το οποίο παραμένει ανεκμετάλλευτο. Θα ήταν πραγματικά ευτύχημα εάν δημιουργούνταν μια διακομματική συναίνεση για τη θέσπιση θεσμών προς αυτή την κατεύθυνση. Το κεντρικό μήνυμα είναι ότι δεν θα έπρεπε ο βασικός στόχος να είναι ο πλήρης επαναπατρισμός των Ελλήνων της διασποράς, αλλά η αξιοποίηση τους όσο ακόμα διατηρούν καθοριστικές θέσεις στο εξωτερικό. Σε μία παγκόσμια ψηφιακή οικονομία ο τόπος κατοικίας δεν έχει μεγάλη σημασία, αυτό που μετράει είναι να επιτραπεί στους Έλληνες του εξωτερικού να γίνουν χρήσιμοι για την πατρίδα, μέσα από τη δημιουργία ερευνητικών κέντρων και κέντρων καινοτομίας. Η Ελλάδα έχει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ιστορίας, του πολιτισμού και του καταπληκτικού κλίματος, τα οποία πρέπει να συνδυαστούν με την άντληση διεθνούς ανθρωπίνου κεφαλαίου. Όταν και αν υπάρξει ένα τέτοιο ανιδιοτελές προσκλητήριο, οι περισσότεροι από εμάς θα χαρούμε να υπηρετήσουμε την Ελλάδα και θα το κάνουμε ακόμα και με προσωπικό κόστος. Μέχρι τότε παρακολουθούμε στενά και με αγωνία τις εξελίξεις και παραμένουμε έτοιμοι για να συμβάλουμε ο καθένας από το δικό του μετερίζι», αναφέρει.