Αναρίθμητες θεωρίες συνωμοσίες κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο για το νέο κορωνοϊό, όπως εκείνη που υποστηρίζει ότι ο SARS-CoV-2 δημιουργήθηκε σε εργαστήριο από την κινεζική κυβέρνηση ή σε κάποια αμερικανική στρατιωτική βάση ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Αναρίθμητες θεωρίες συνωμοσίες κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο για το νέο κορωνοϊό, όπως εκείνη που υποστηρίζει ότι ο SARS-CoV-2 δημιουργήθηκε σε εργαστήριο από την κινεζική κυβέρνηση ή σε κάποια αμερικανική στρατιωτική βάση ως βιολογικό όπλο.

 

Επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο κορωνοϊός είναι προϊόν φυσικής εξέλιξης αν και δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη πώς μεταπήδησε στον άνθρωπο. Κι ενώ την άποψη αυτή συμμερίζεται η πλειοψηφία των Αμερικανών (43%) σχεδόν τρεις στους 10 (29%) επιμένουν ότι πιθανότατα δημιουργήθηκε σε κάποιο εργαστήριο, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε το Pew Research Center από τις 10 έως τις 16 Μαρτίου.

Ενδιαφέρον έχει το εύρημα ότι περίπου ένας στους 4 ενήλικες Αμερικανούς θεωρούν ότι το κυρίαρχο στέλεχος του κορωνοϊού αναπτύχθηκε σκοπίμως σε κάποιο εργαστήριο. Ένα ποσοστό 6% απάντησε ότι πιθανώς να προέκυψε από κάποιο εργαστηριακό ατύχημα, ενώ γύρω στο 25% δήλωσαν ότι δεν είναι σίγουροι για την πηγή προέλευσης του φονικού ιού.

 

Το γράφημα της σχετικής έρευνας

 

Το προφίλ όσων πιστεύουν ότι ο κορωνοϊός αναπτύχθηκε σε εργαστήριο

Εξίσου ενδιαφέρον είναι, βέβαια, και το προφίλ εκείνων που ασπάζονται τη συγκεκριμένη θεωρία συνωμοσίας και οι οποίοι διαφέρουν από την πλειοψηφία όσον αφορά στην ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, τη φυλή, την εθνοτική προέλευση και τις πολιτικές πεποιθήσεις.

Οι νεότεροι ενήλικες αποδέχονται ευκολότερα από τους μεγαλύτερους σε ηλικία την άποψη ότι ο κορωνοϊός είναι εργαστηριακό προϊόν. Για παράδειγμα ένας στους τρεις ηλικίας 18-29 ετών ασπάζονται την άποψη αυτή όταν το αντίστοιχο ποσοστό σε άτομα άνω των 65 ετών κυμαίνεται στο 21%. Σχεδόν 4 στους 10 (39%) κάτω των 30 πιστεύουν ότι θεωρούν ότι ο ιός αυτός είναι προϊόν της Φύσης, ενώ την ίδια γνώμη έχει και το 51% των άνω των 65 ετών.

Advertisement
MEGA

Το μορφωτικό επίπεδο παίζει επίσης σημαντικό ρόλο.

Όσοι έχουν πανεπιστημιακό πτυχίο συγκεντρώνουν λιγότερες πιθανότητες σε σχέση με τους αποφοίτους Λυκείου ή κατώτερων βαθμίδων εκπαίδευσης να ασπαστούν τη συγκεκριμένη θεωρία συνομωσίας (19% έναντι 35%). Η πλειοψηφία των πτυχιούχων πιστεύουν ότι ο κορωνοϊός είναι προϊόν φυσικής εξέλιξης σε ποσοστό 61% έναντι 31% εκείνων που τέλειωσαν δημοτικό, γυμνάσιο ή λύκειο.
Η άποψη ότι ο κορωνοϊός δημιουργήθηκε σε εργαστήριο είναι πιο διαδεδομένη μεταξύ μαύρων (34%) και Ισπανόφωνων (39%) απ’ ό,τι στους λευκούς Αμερικανούς (26%).

Όσον αφορά στις πολιτικές πεποιθήσεις των ερωτηθέντων, οι Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι και όσοι κλίνουν προς αυτούς συγκεντρώνουν περισσότερες πιθανότητες να θεωρούν ότι ο κορωνοϊός αναπτύχθηκε σε εργαστήριο σε σύγκριση με τους Δημοκρατικούς ή τους προσκείμενους σε αυτούς (37% έναντι 21%). Σχεδόν τέσσερις στους δέκα συντηρητικούς Ρεπουμπλικανούς (39%) ασπάζονται αυτή τη θεωρία συνωμοσίας.

Πηγή: iefimerida.gr

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στη Σαουδική Αραβία ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου

11/01/26 6:37 μμ

Στη Σαουδική Αραβία ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου

Σέρρες: Έκκληση της αδερφής του 17χρονου: «Όποιος γνωρίζει κάτι να μιλήσει, μην φοβηθεί»

11/01/26 6:31 μμ

Σέρρες: Έκκληση της αδερφής του 17χρονου: «Όποιος γνωρίζει κάτι να μιλήσει, μην φοβηθεί»

Με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας

11/01/26 3:40 μμ

Με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας

Τώρα: Ξεκίνησε να χιονίζει στη Θεσσαλονίκη – Δείτε βίντεο

11/01/26 3:39 μμ

Ξεκίνησε να χιονίζει στη Θεσσαλονίκη – Δείτε βίντεο

Φωτιά σε πολυκατοικία στα Χανιά κινητοποίησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία

11/01/26 3:38 μμ

Φωτιά σε πολυκατοικία στα Χανιά κινητοποίησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία

Χιονοδρομικά κέντρα: Επισκέπτες χωρίς… σκι την περίοδο των εορτών, αναμονή για χιόνι και στροφή στη λειτουργία όλο τον χρόνο

11/01/26 3:37 μμ

Χιονοδρομικά κέντρα: Επισκέπτες χωρίς… σκι την περίοδο των εορτών, και στροφή στη λειτουργία όλο τον χρόνο

Μ. Αριστείδου: «Ιστορικό ορόσημο για τον κυπριακό και τον ελληνόφωνο κινηματογράφο», η επιλογή της ταινίας «Κράτα Με» στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Sundance

11/01/26 3:34 μμ

Μ. Αριστείδου: «Ιστορικό ορόσημο για τον κυπριακό και τον ελληνόφωνο κινηματογράφο», η επιλογή της ταινίας «Κράτα Με» στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Sundance

Ιράν: Η Τεχεράνη προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι θα απαντήσει σε τυχόν επίθεση - Τους 116 έχουν φτάσει οι νεκροί στις διαδηλώσεις

11/01/26 3:32 μμ

Ιράν: Η Τεχεράνη προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι θα απαντήσει σε τυχόν επίθεση – Τους 116 έχουν φτάσει οι νεκροί στις διαδηλώσεις

Δοκιμασία στου Χαριλάου για την ΑΕΚ

11/01/26 3:31 μμ

Δοκιμασία στου 067999016για την ΑΕΚ

Άνοιξε ο περιφερειακός μετά τις εργασίες για το Fly Over

11/01/26 1:00 μμ

Θεσσαλονίκη: Άνοιξε ο περιφερειακός μετά τις εργασίες για το Fly Over

Τζόυς Ευείδη: «Δεν έγινε πρόταση γάμου, ήρθα πολύ κοντά, αλλά ευτυχώς χάλασε»

11/01/26 12:41 μμ

Τζόυς Ευείδη: «Δεν έγινε πρόταση γάμου, ήρθα πολύ κοντά, αλλά ευτυχώς χάλασε»

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας - Χιόνια στις Σέρρες

11/01/26 12:36 μμ

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας – Χιόνια στις Σέρρες από τη νύχτα