Θεσσαλία: Η δημοσιογραφία στην πρώτη γραμμή της «μάχης» για το περιβάλλον, τον τουρισμό και την ανθεκτικότητα

Δημοσιογράφοι που καλύπτουν υπό αντίξοες συνθήκες, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους φυσικές καταστροφές. “Daniel”, “Elias”. Πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμοί.

Το λειτούργημα της δημοσιογραφίας αναδεικνύεται πλέον, σε κεντρικό εργαλείο, όχι μόνο για την έγκυρη ενημέρωση των πολιτών, αλλά και για την συνολική αντιμετώπιση των προκλήσεων, που προκύπτουν από τις δραματικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της πολύπαθης Θεσσαλίας, η οποία πλέον ανακάμπτει, επουλώνει τις πληγές της και ξαναμπαίνει στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, με αιχμή του δόρατος το περιβάλλον, τον τουρισμό και την ανθεκτικότητα. Μάλιστα, φιλοδοξεί να αναδείξει τις ομορφιές της προσελκύοντας διεθνείς και εγχώριες τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές.

Στο πλαίσιο του πρώτου Δημοσιογραφικού συνεδρίου, που διοργάνωσε με ιδιαίτερη επιτυχία η Περιφέρεια Θεσσαλίας, στον Βόλο, με θέμα “Δημοσιογραφία – Περιβάλλον – Τουρισμός – Ανθεκτικότητα”, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, την τοπική Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας, το ΤΕΕ Μαγνησίας, το Επιμελητήριο Μαγνησίας τον Δήμο Νοτίου Πηλίου, τονίστηκε ο ρόλος, αλλά και οι ανάγκες των δημοσιογράφων στη δίνη της κλιματικής κρίσης, αλλά και στην προβολή των δυνατοτήτων της Θεσσαλίας και γενικότερα της χώρας μας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδα και Εύβοιας, Δημήτρης Χορταριάς, «για πρώτη φορά συζητούνται τόσο ουσιαστικά ζητήματα όπως η κάλυψη φυσικών καταστροφών από τα ΜΜΕ», κάνοντας λόγο για μία πρωτοποριακή πρωτοβουλία.

«Tα ΜΜΕ παραμένουν ο κύριος τρόπος ενημέρωσης για κλιματική ειδησεογραφία. Ανησυχητικό ωστόσο είναι το γεγονός ότι το 80% των δημοσιογράφων που κάλυψαν φυσική καταστροφή υπέστησαν κάποιου είδους ψυχολογικό τραύμα. Πρέπει να δούμε αυτή την σκληρή πραγματικότητα υπό το πρίσμα των τεχνολογικών αλλαγών και του νέου επικοινωνιακού τοπίου που διαμορφώνεται», δήλωσε από την πλευρά του ο Δρ. Σωτήρης Τριανταφύλλου, Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ. Τόνισε τον κρίσιμο ρόλο των δημοσιογράφων πεδίου, όχι μόνο για την ενημέρωση αλλά και για την υποκατάσταση των αρχών κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών. Μάλιστα, παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας σε οκτώ χώρες, που έδειξε ότι τα κλιματικά και τοπικά νέα διασταυρώνονται σε ποσοστό 52%, ενώ τα ΜΜΕ παραμένουν ο κύριος τρόπος ενημέρωσης για κλιματική ειδησεογραφία. Κλείνοντας, επεσήμανε ότι η τεκμηριωμένη ενημέρωση για το κλιματικό ρεπορτάζ παραμένει πρόκληση.

Όπως δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων, Μαρία Αντωνιάδου: «Από την Ουκρανία και την Παλαιστίνη, μέχρι την Μάνδρα, το Μάτι και τη Θεσσαλία, οι δημοσιογράφοι, με κίνδυνο της ζωής τους, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης. Η ΕΣΗΕΑ, με την ΕΣΠΗΤ και σε συνεργασία με τον ΕΔΟΕΑΠ, βρισκόμαστε πάντα δίπλα στους συναδέλφους, προσπαθώντας να τους βοηθήσουμε έμπρακτα με κάθε τρόπο. Έχουμε διαθέσει στους συναδέλφους στο πεδίο από κράνη και κουτιά πρώτων βοηθειών, μέχρι νομική και ψυχολογική υποστήριξη. Προσπαθούμε να συνδράμουμε με όλους τους τρόπους έτσι ώστε να μη θρηνούμε θύματα, και να διευκολύνουμε το εξαιρετικά δύσκολο έργο τους. Το επάγγελμα του δημοσιογράφου με σκληρή δουλειά και με θεσμικές παρεμβάσεις μπορεί να αποκτήσει τη θέση που του αξίζει στην κοινωνία».

Ο Πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ και Αναπληρωτής Γ.Γ. ΕΔΟΕΑΠ, Θέμης Μπερεδήμας, επεσήμανε την ανάγκη διασφάλισης της αξιοπιστίας της ενημέρωσης και την αποκάλυψη της αλήθειας, με κάθε μέσο και κάθε κόστος.

«Κορυφαία προτεραιότητα των Ενώσεων Συντακτών είναι η ασφάλεια των δεκάδων δημοσιογράφων στην πρώτη γραμμή, σε κάθε εν θερμώ πεδίο, πεδίο φυσικών καταστροφών ή εμπόλεμων πεδίων, με την έμπρακτη συμβολή του ΕΔΟΕΑΠ στο μάχιμο ρεπορτάζ». Για τους δημοσιογράφους στο πεδίο, το στοίχημα, όπως ανέφερε ο Θ. Μπερεδήμας είναι σαφές: «η μετάδοση της αλήθειας χωρίς να θίγεται η αξιοπρέπεια των πληγέντων, καθώς και ο έλεγχος των πηγών και η διατήρηση του επαγγελματισμού με δεοντολογία και διαφάνεια». «Η δημοσίευση θα παραμένει πάντα η ψυχή της Δημοκρατίας και αυτό πρεσβεύουν όλοι οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι που αγωνίζονται καθημερινά, σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε γωνιά του πλανήτη, απέναντι στις πιο αντίξοες συνθήκες, για την αποκάλυψη της αλήθειας».




Babis

Ενώ η Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Άρια Αγάτσα περιέγραψε τη συμβολή της ΕΣΗΕΑ στη μάχη των δημοσιογράφων με τις φυσικές καταστροφές. Ενώ, στην εισήγησή του, ο Γενικός Γραμματέας Τύπου και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης, παρουσίασε εκτενώς στον θεσμικό ρόλο των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ, επισημαίνοντας το πλαίσιο εφαρμογής του Μητρώου Έντυπου και Ηλεκτρονικού Τύπου.

Συστηματικές ενέργειες για την επούλωση των πληγών, τη θωράκιση, αλλά και για την ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς της περιφέρειας Θεσσαλίας, γίνονται από την πλευρά της πολιτείας. Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Χρήστος Μπουκώρος, ο οποίος μάλιστα, συμμετείχε στις τελετές υπογραφής των έργων αποκατάστασης του σιδηροδρομικού και οδικού δικτύου των περιοχών που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές, επισήμανε την ανάγκη στήριξης του αεροδρομίου Αγχιάλου και πρότεινε την επιδότηση αεροπορικών εταιρειών ανά επιβάτη, προκειμένου να αυξηθεί η συμμετοχή της Θεσσαλίας στην τουριστική αγορά.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, ξεκαθάρισε ότι η Θεσσαλία θωρακίζεται με μέτρα πρόληψης και συγκεκριμένες πολιτικές ασφάλειας των πολιτών, ενώ παρουσίασε την καινοτόμο προσέγγιση της Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια, η οποία επιδιώκει να αποτελέσει πρότυπο για ολόκληρη τη χώρα, με το πρώτο Κέντρο Συντονισμού Πολιτικής Προστασίας (ΚΕΣΥΠΠ) στην Ελλάδα, το οποίο λειτουργεί με τη χρήση προηγμένων τεχνολογικών συστημάτων.

Στο επίπεδο της δυναμικής ανάδειξης της περιοχής χαρακτηριστική ήταν η παρουσίαση της επικεφαλής του Γραφείου Διευκόλυνσης Οπτικοακουστικών Παραγωγών της Περιφέρειας Θεσσαλίας Ελένη Χρυσοπούλου η οποία παρουσίασε το film office της Θεσσαλίας. Όπως είπε, η πρωτοβουλία για το συγκεκριμένο γραφείο, εντάσσεται στην ανάταξη της τοπικής οικονομίας και τουριστικής ανάπτυξης, με στόχο την ενεργοποίηση του κινηματογραφικού τουρισμού και την προσέλκυση παραγωγών. Όπως ανέφερε, ήδη, έχει δημιουργηθεί δεκαεξασέλιδο τεύχος με τα σημαντικότερα τοπόσημα ανά Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλίας για την προσέλκυση κινηματογραφικών παραγωγών, ενώ έχει αποφασιστεί πλέγμα δράσεων και διευκολύνσεων για την προσέλκυση εγχώριων αλλά και ξένων παραγωγών.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εξυπηρέτησης του πολίτη και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, δημοσιογράφος Γιάννης Αναστασίου και η Δημοσιογράφος, Σύμβουλος Τουρισμού Περιφέρειας Θεσσαλίας Μάγια Τσόκλη ανέπτυξαν από την πλευρά τους τα πλεονεκτήματα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Περιφέρειας Θεσσαλίας ως τουριστικού προορισμού κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις φυσικές και πολιτιστικές ομορφιές του τόπου.

Στην εισήγησή του για την επόμενη μέρα του τουρισμού στη Μαγνησία, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης, ζήτησε προώθηση με τον σωστό τρόπο και τους σωστούς ανθρώπους, με ολοκληρωμένη στρατηγική και μάρκετινγκ και ανέφερε την ανάγκη εξειδικευμένων brands.

Ο δημοσιογράφος, συγγραφέας Χρήστος Νέζος, τόνισε τη μοναδικότητα των υποβρύχιων μουσείων στην Αλόννησο και τον Παγασητικό και την προστιθέμενη αξία που μπορούν να δώσουν στον τουρισμό της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την κρουαζιέρα. Αναπτύσσοντας τη σύνδεση της δημοσιογραφίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την επόμενη μέρα, τόνισε την ανάγκη συνεργασίας τους, με τη δημιουργία τοπικών αφηγήσεων και ιστοριών από τους τοπικούς δημοσιογράφους και την προώθησή τους σε συντάκτες των πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ, στην κατεύθυνση της θετικής αποκατάστασης της εικόνας της περιοχής.

Η Θεσσαλία ανακάμπτει – Τα θέματα που ανέδειξε το Συνέδριο:

  1. Αναβάθμιση υποδομών και ενίσχυση του τουριστικού δυναμικού
  2. Κλιματική κρίση και ανθεκτικότητα: Ανάγκη προσαρμογής στις νέες κλιματικές συνθήκες μέσω σύγχρονων στρατηγικών.
  3. Βιώσιμη διαχείριση υδάτων
  4. Στρατηγική τουριστικής ανάπτυξης
  5. Αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στις φυσικές καταστροφές.
  6. Στρατηγική ενημέρωσης και συνεργασία με την κοινωνία Κεντρικό σημείο του Συνεδρίου ήταν η ανάδειξη της συνεργασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας με την πολύπαθη Βαλένθια για την ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών, με στόχο τον κοινό βηματισμό σε διεκδικήσεις και προγράμματα της ΕΕ. Παράλληλα, σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις και ομιλίες από τον Γενικό Διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης του MEGA, Σταμάτη Μαλέλη, τον συγγραφέα, δημοσιογράφο στα ΝΕΑ και στο in.gr Δημήτρη Μανιάτη και τον επικεφαλής του διεθνούς ρεπορτάζ του ΑΝΤΕΝΝΑ Νικόλα Βαφειάδη. Την “παράσταση” φυσικά έκλεψαν οι δημοσιογράφοι πρώτης γραμμής, οι οποίοι κατά την κάλυψη των καταστροφικών πλημμυρών του Σεπτεμβρίου 2023 στη Θεσσαλία ανέδειξαν τις δραματικές δυσκολίες που αντιμετώπισαν στην, τις ελλείψεις και αστοχίες σε επίπεδο συντονισμού από τις επίσημες αρχές, την έλλειψη πληροφόρησης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά το γεγονός ότι οι πολίτες ζητούσαν βοήθεια από αυτούς. Ζήτησαν επίσης μέριμνα και εκπαίδευση για τους δημοσιογράφους στην κάλυψη φυσικών καταστροφών, καθώς συχνά θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές τους. Οι μαρτυρίες τους, γεμάτες συγκίνηση, ανέδειξαν τη στάση των αρχών και τη σημασία της κοινωνικής αλληλεγγύης, που απέτρεψε χειρότερο απολογισμό θυμάτων. Ηλίας Παλιαλέξης Φωτογραφία/Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕλλάδαΘεσσαλία: Η δημοσιογραφία στην πρώτη γραμμή της «μάχης» για το περιβάλλον, τον...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Ξεκίνησε η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ξηρασίας στη Δυτική Ελλάδα

Μέτρα για την αντιμετώπιση της ξηρασίας στη Δυτική Ελλάδα...

Ξεσηκωμός στην Αλόννησο για την απομάκρυνση του Λιμενάρχη – Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις

Την έντονη δυσαρέσκεια τους εκφράζουν με αναρτήσεις τους στα...

Akrolithos: Από την Καβάλα εξαγωγές φυσικών πετρωμάτων προς 97 χώρες

Ήταν σχεδόν πριν 40 χρόνια και συγκεκριμένα το μακρινό...

Επίδομα Θέρμανσης: Έρχεται η πληρωμή για τη 2η δόση

Για το επίδομα θέρμανσης, η πρώτη πληρωμή έγινε, ενώ...

Τελευταία Νέα