«Σήμερα μπορούμε να μιλάμε μόνο για προβληματισμό σε μια χώρα με τόσα αδέσποτα, με τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κηδεμόνες κατοικίδιων, οι οποίοι κυρίως δεν υιοθετούν και θέλουν να τα ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

«Σήμερα μπορούμε να μιλάμε μόνο για προβληματισμό σε μια χώρα με τόσα αδέσποτα, με τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κηδεμόνες κατοικίδιων, οι οποίοι κυρίως δεν υιοθετούν και θέλουν να τα παραδώσουν κιόλας, με πολιτεία που απλώς μοιράζει χρήματα σε δήμους και μεγάλα λόγια για δήθεν φιλοζωία».

Advertisement
 

Έτσι χαρακτηρίζει τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα αδέσποτων ζώων η πρόεδρος της φιλοζωικής οργάνωσης Θεσσαλονίκης «ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ» Εύη Καλαϊτζίδου, εκτιμώντας ότι η κατάσταση στον δήμο Θεσσαλονίκης είναι η χειρότερη της τελευταίας δεκαετίας παρά το γεγονός, ότι έχουν δαπανηθεί τα μεγαλύτερα ποσά.

   Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα, η κ. Καλαϊτζίδου έκανε λόγο για απουσία οργανωμένων στειρώσεων από τον δήμο Θεσσαλονίκης, σίτισης και περίθαλψης σε καθημερινή βάση.

   «Η Πολιτεία, αν ήθελε να λύσει το πρόβλημα θα το είχε λύσει, απλώς εφαρμόζοντας τους νόμους που η ίδια ψηφίζει. Αυτή τη στιγμή, όμως, στο θέμα των ζώων, ούτε τάξη υπάρχει ούτε ηθική τόσο από τη μεριά της Πολιτείας όσο και από τη μεριά των φιλόζωων που στην πλειοψηφία τους επιδίδονται σε μια πρωτοφανή ανθρωποφαγία μεταξύ τους για το ποιος είναι πιο… φιλόζωος», λέει η κ. Καλαϊτζίδου, προσθέτοντας ότι η Πολιτεία, αντί να βελτιώσει έναν καλό νόμο που είχε στα χέρια της, τον 4039/2012, και να τον εφαρμόσει, έφερε έναν άλλο νόμο που ενισχύει την ανευθυνότητα, αφού ο καθένας μπορεί να πάρει ένα ζώο που θα βρει στον δρόμο και να το κάνει ό,τι θέλει.

   Απαντώντας σε ερώτηση για τυχόν αύξηση του ποσοστού κακοποίησης ζώων και με αφορμή το γεγονός ότι το «ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ» έφερε στο φως το περιστατικό με τον άνδρα που πάτησε μέχρι θανάτου γατάκι στο κέντρο της πόλης, η κ. Καλαϊτζίδου τονίζει δεν είναι γνωστό αν έχουν αυξηθεί ή απλώς γίνονται γνωστά λόγω διαδικτύου.

   «Ο κόσμος πάντα κακοποιούσε τα ζώα και πάντα θα τα κακοποιεί, η κακία και η δειλία των ανθρώπων θα εκδηλώνεται πάντα στους πιο αδύναμους. Υπάρχουν πολύ σκληρές κακοποιήσεις, που δυστυχώς δεν καταγγέλλονται, και πολλές κακοποιήσεις που παραμένουν στα συρτάρια γιατί η αστυνομία πραγματικά αδυνατεί να ανταποκριθεί στον όγκο των καταγγελιών».

   Με κόστος προσωπικό και οικονομικό ο διαρκής αγώνας για τα ζώα

   Σύμφωνα με την κ. Καλαϊτζίδου, οι περισσότεροι εθελοντές εγκαταλείπουν επειδή στην κυριολεξία τους τσακίζει η συμπεριφορά του κόσμου και όχι η κούραση καθώς και η οικονομική ανέχεια. «Οι φιλοζωικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως και οι σύλλογοι, σωματεία κ.λπ. δεν επιδοτούμαστε, δεν απασχολούμε προσωπικό, δεν έχουμε ακίνητη περιουσία, αλλά οι φιλοζωικές Μ.Κ.Ο πληρώνουμε Τέλος Επιτηδεύματος! Για να πληρωθεί, λοιπόν, το Τ. Ε. των ετών 2012 -2016 πούλησα ένα χωράφι μου και οι υπόλοιπες δόσεις καλύφθηκαν από δωρεά επιχείρησης. Ωστόσο, από τον Δεκέμβριο του 2022 ο λογαριασμός της φιλοζωικής είναι δεσμευμένος λόγω του Τ.Ε.», λέει η πρόεδρος της οργάνωσης.

Advertisement
ΔΕΗ

   «Κατεβάζει ρολά» η φιλοζωική οργάνωση

   «Το “ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ” είναι ένα αγαπημένο παιδί που στα 11 χρόνια λειτουργίας του άλλαξε την νοοτροπία της πόλης του απέναντι στα αδέσποτα, χάρη στις ενέργειές του. Με στειρώσεις και υπεύθυνες υιοθεσίες, μιλάμε πλέον για ελάχιστο ποσοστό αδέσποτων σκύλων στην πόλη, που είναι σχεδόν όλα ηλικιωμένα. Περιέθαλψε χιλιάδες ζώα με πόρους κυρίων των ίδιων των εθελοντών, αγωνίστηκε για καλύτερη νομοθεσία, περισσότερη προστασία και σεβασμό στα ζώα, προχώρησε σε εκατοντάδες καταγγελίες κακοποίησης με την ολότητα αυτών των καταγγελιών πλην ενός να καταδικάζονται». Εντούτοις, σύμφωνα με την κ. Καλαϊτζίδου, αυτό το «αγαπημένο παιδί», όπως το χαρακτηρίζει, ήρθε η ώρα να κλείσει και να ξεκουραστεί καθώς τα οικονομικά προβλήματα δεν επιτρέπουν τη συνέχισή του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σε ατομικό επίπεδο οι εθελοντές δεν θα συνεχίσουν να αγωνίζονται. «Και εννοείται πως δεν θα εγκαταλείψουμε τα αδέσποτα ζώα που ήδη φροντίζουμε. Πώς να γυρίσεις άλλωστε την πλάτη στον Λουκούμη, τη Σούζυ, τον Αυτιά, την Έλλη, τον Λάζαρο που του αρέσει να κάνει τον πεθαμένο και να τρομάζει τον κόσμο, αλλά και τα λιγότερο διάσημα αδέσποτα που φροντίζουμε περιφερειακά της πόλης;».

   Άλλωστε, παρά τις δυσκολίες, η κ. Καλαϊτζίδου υπογραμμίζει ότι δεν θα άλλαζε τίποτε, ούτε σε ατομικό ούτε σε συλλογικό επίπεδο γιατί είναι αξίες ανεκτίμητες και διαχρονικές η αγκαλιά ενός αδέσποτου που του προσφέρθηκε μια καλύτερη ζωή, η καταδίκη ενός ανθρώπου για τη βάναυση κακοποίηση μια ζωής, η νοοτροπία απέναντι στα ζώα με αναπηρίες, που άλλαξε άρδην τα τελευταία χρόνια και η εικόνα στο κέντρο της πόλης με τα αδέσποτα να αισθάνονται ασφαλή και να γερνάνε ασφαλή.

   Νατάσα Καραθάνου

   *Επισυνάπτεται φωτογραφία της κ. Καλαϊτζίδου, που παραχώρησε η ίδια


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σήμερα Τρίτη 7 Οκτώβρη η πρώτη υπερπανσέληνος 2025

07/10/25 12:03 πμ

Σήμερα Τρίτη 7 Οκτώβρη η πρώτη υπερπανσέληνος του 2025

Τηλεφωνική επικοινωνία του Bλαντίμιρ Πούτιν με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου

07/10/25 12:03 πμ

Τηλεφωνική επικοινωνία του Bλαντίμιρ Πούτιν με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: 6 Οκτωβρίου 2025-Η υπόθεση Βορίδη παραγράφηκε

06/10/25 11:44 μμ

ΠΑΣΟΚ: 6 Οκτωβρίου 2025-Η υπόθεση Βορίδη παραγράφηκε

Το ρομπότ Sophia έρχεται στο PHARMA point 2025 για να απαντήσει σε ερωτήματα στο χώρο του φαρμάκου

06/10/25 11:40 μμ

Το ρομπότ Sophia έρχεται στο PHARMA point 2025 για να απαντήσει σε ερωτήματα στο χώρο του φαρμάκου

Από τον επισκοπικό θρόνο της Παναγούδας στο ΑΜΘ - Ένα αρχαϊκό ιωνικό κιονόκρανο με διαδρομή δύο χιλιετιών

06/10/25 11:35 μμ

Από τον επισκοπικό θρόνο της Παναγούδας στο ΑΜΘ – Ένα αρχαϊκό ιωνικό κιονόκρανο με διαδρομή δύο χιλιετιών

Γαλλία: Αποστολή τελευταίας ευκαιρίας για τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό Λεκορνί

06/10/25 11:26 μμ

Γαλλία: Αποστολή τελευταίας ευκαιρίας για τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό Λεκορνί

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 7 Οκτωβρίου

06/10/25 10:31 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 7 Οκτωβρίου

Σμαράγδα Καρύδη για το reunion του “Παρά Πέντε”: Θα είναι κάτι επετειακό και σπονδυλωτό με στοιχεία μυθοπλασίας και μη

06/10/25 10:16 μμ

Σμαράγδα Καρύδη για το reunion του “Παρά Πέντε”: Θα είναι κάτι επετειακό και σπονδυλωτό με στοιχεία μυθοπλασίας και μη

Αλαβάνος κατά Τσίπρα: Πρέπει να γονατίσει και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε

06/10/25 10:10 μμ

Αλαβάνος κατά Τσίπρα: Πρέπει να γονατίσει και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε

Τι είναι το σύνδρομο του καλού παιδιού

06/10/25 9:59 μμ

Τι είναι το σύνδρομο του καλού παιδιού

Κοιμάσαι με το φως αναμμένο: Δες από τι κινδυνεύεις

06/10/25 9:55 μμ

Κοιμάσαι με το φως αναμμένο: Δες από τι κινδυνεύεις

Σοκάρει ο τραυματισμός του Ασαμόα στον αυχένα (video)

06/10/25 10:11 μμ

Σοκάρει ο τραυματισμός του Ασαμόα στον αυχένα – video