Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε αστυνομικός για παράνομη διακίνηση μεταναστών μέσω του αεροδρομίου «Μακεδονία»
Date:
Αστυνομικός καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών και 8 μηνών για εμπλοκή σε παράνομη διακίνηση μεταναστών, μέσω του διεθνούς αερολιμένα «Μακεδονία».
Το δικαστήριο αποφάσισε να αναστείλει υπό όρους την εκτέλεση της ποινής ενόψει του Εφετείου, με συνέπεια ο 47χρονος αστυνομικός να βρεθεί εκτός φυλακής, όπου κρατείτο από τον περασμένο Ιούνιο, όταν τον συνέλαβαν συνάδελφοί του από την Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος.
Με την ίδια απόφαση αθωώθηκε δεύτερος αστυνομικός που είχε καταστεί κατηγορούμενος για την υπόθεση.
Οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. είχαν συλλάβει τον 47χρονο, με βαθμό αστυνόμου β’, όταν δύο πρόσφυγες από τη Συρία (αδέλφια και μεταξύ αυτών μία 12χρονη) επιχείρησαν να περάσουν την πύλη επιβίβασης του αεροδρομίου «Μακεδονία», χρησιμοποιώντας πλαστά διαβατήρια, υπηκόων Εσθονίας, με προορισμό την Κεντρική Ευρώπη. Συνολικά το κατηγορητήριο τού καταλόγιζε εννέα περιπτώσεις διακίνησης (έναντι αμοιβής), για κάποιες από τις οποίες κρίθηκε τελικά ένοχος.
Ο ίδιος, στην απολογία του αποδέχθηκε κάποιες επιμέρους πράξεις. «Δεν κέρδισα τίποτα από την υπόθεση. Δέχθηκα κάποιες πιέσεις για να ενισχύσω τη θέση μου», είπε ο 47χρονος που υπηρετούσε ως επόπτης αξιωματικός βάρδιας στο «Μακεδονία». Για τον συγκατηγορούμενό του αστυνομικό -τον οποίο σε συνομιλίες αποκαλούσε «κουμπάρο», είπε ότι δεν είχε καμία απολύτως συμμετοχή, τονίζοντας ότι έκανε λάθος που τον εξέθεσε.
Το δικαστήριο έκρινε τελικώς ένοχο τον αστυνομικό (με συνδικαλιστική δράση παλαιότερα) για τις πράξεις της συμμορίας (κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου από εγκληματική οργάνωση), της διευκόλυνσης εξόδου από τη χώρα και της πρόκλησης – προσφοράς για την τέλεση αξιόποινων πράξεων.
Οι δικαστές τού αναγνώρισαν το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και αποφάσισαν η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό τους όρους της καταβολής χρηματικής εγγύησης 5.000 ευρώ και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.